Tartışma:Kürt milliyetçiliği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kürdistan (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türkçe karşılığı olan Kürtçülük yahut Kürt milliyetçiliği yapalım derim.--RapsarEfendim? 13:06, 11 Mayıs 2012 (UTC)

Kürtçülük Türkçenin yapısı açısından en uygun anlaşılır terimdir. --Kmoksy (mesaj) 13:13, 11 Mayıs 2012 (UTC)
Tamamdır. Biraz bekleyelim tabi :)--RapsarEfendim? 13:14, 11 Mayıs 2012 (UTC)

Girişte, "milliyetçilik" tanımının ötesinde bir tanım var. Akademik literatürde, "Kürtlerin bağımsız bir devlet kurmasını amaçlayan" siyasi hareket "Kürt bağımsızlık hareketi" veya "Kürt ulusal hareketi" olarak adlandırılır:

  • Chris Kutschera, Kürt Ulusal Hareketi. Avesta Yayınları, 2001.
  • Garo Sasuni, Kürt Ulusal Hareketleri ve 15 yy'dan Günümüze Ermeni Kürt İlişkileri. Peri Yayınları, 1992.
  • Wadie Jwaideh, The Kurdish National Movement: Its Origins And Developments. Syracuse University Press, 2006.
  • Cengiz Gunes, The Kurdish National Movement in Turkey: From Protest to Resistance. Routledge, 2013.
  • David Romano, The Kurdish Nationalist Movement: Opportunity, Mobilization and Identity. Cambridge University Press, 2006.
  • Robert W. Olson, The Kurdish Nationalist Movement in the 1990s: Its Impact on Turkey and the Middle East. University Press of Kentucky, 1996.
  • Paul J. White, Primitive Rebels Or Revolutionary Modernizers?: The Kurdish National Movement in Turkey. Zed Books, 2000.
  • Gülistan Gürbey. "The Kurdish nationalist movement in Turkey since the 1980s." The Kurdish nationalist movement in the 1990s: its impact on Turkey and the Middle East (1996): 13.
  • Massoud Barzani, Mustafa Barzani and the Kurdish Liberation Movement. Palgrave Macmillan, 2003.

Bu durumda ya içerik değişmeli, ya da başlık. — Pınar (mesaj) 01:00, 24 Mart 2013 (UTC)

Bu maddenin başlığı aslında Kurdayetî (Kürtlük, kurdicité) idi. Başlığının Türkçe olması gerektiği için şu anki başlığı seçilmiştir, anlaşılan. Başlıktaki bir cümlenin dışında Kurdayetî anlatılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bu maddenin sorunları başlığı değiştirmekle halledilemez. O yüzden şu anki haliyle başlığının değiştirilmesi doğru olmaz. Tabi, içeriği zenginleştirilse güzel olacak. Takabeg ileti 02:32, 24 Mart 2013 (UTC)

Girişi düzelttim. Başlık "Kürtlük" olabilir bu durumda. — Pınar (mesaj) 02:50, 24 Mart 2013 (UTC)

Maddenin teması Kürtlük ile sınırlı hale getirilse, Kürtler maddesine yönlendirilebilir. Öyle olunca Kürt milliyetçiliği tekrar açılması gerekecek. O zaman bu maddenin Kürt milliyetçiliği maddesi olarak düzeltilmesi daha faydalıdır. Pan-Kurdish Nationalism adlı makalede Kürt miliyetçiliğinin Osmanlının dağlımından sonra ortaya çıktığını yazıyor. Fakat Hakan Özoğlu'nun Osmanlı Devleti ve Kürt Milliyetçiliği adlı bir kitabı var. Takabeg ileti 04:30, 24 Mart 2013 (UTC)

E yani Takabeg, sen de bir karar versen artık. Başta "Ya içerik değişmeli, ya da başlık" dedim, "Başlıktaki bir cümlenin dışında Kurdayetî anlatılmaya çalışılıyor" dedin. Giriş cümlesini düzeltip maddenin konusunun Kurdayetî olduğunu vurguladım, bu sefer "Kürtlük ile sınırlı hale getirilse, Kürtler maddesine yönlendirilebilir" diyorsun. Maddenin konusu "Kürt milliyetçiliği" olmadığı halde, birileri gereken düzenlemeyi yapana kadar başlığı ile içeriği örtüşmeyen bu madde öyle kalsın diyorsun. Madem bu konuya bu kadar ilgin var, bir el at da düzeltelim. Bunu yapmayacaksan başlığın düzeltilmesine neden mani oluyorsun anlamıyorum. — Pınar (mesaj) 05:04, 24 Mart 2013 (UTC)

Pinar lütfen meseleyi kişiselleştirmeyin. Maddeyi açan kullanıcının (Kurdayetî) Kürtlük olarak açtığını söyledim. İçeriği de Kürtlük olunca Kürtler maddesine birleştirileceğini söyledim, zira bu madde bir nevi en:WP:FORK sayılıyor. Bu maddenin stand-alone maddesi kalabilmesi için Kürt milliyetçiliği olarak düzeltilmesinin faydalı olacağını söyledim. Eğer bu madde silinirse tekrar açalım dedim. Burada sorun var mı ? Diğer kullanıcının görüşlerini de aldıktan sonra Kürt milliyetçiliği konulu madde olarak zenginleştirelim diyorum. Mesela bazı Kürt milliyetçi tarihazımında (Kurdish nationalist historiography) Şeyh Ubeydullah Nehri ilk Kürt milliyetçisi olarak kabul ediliyor. Fakat bazı kaynaklara göre ise, kendisi sadece Sünni hareketini yüretmiş ve Alevi-Şialara cihad etmiş. Hangi tarihten başlatmamız lazım ? Maddenin kapsamı nereye kadar olacak ? Günümüzdeki Kürt asimilasyon propagandası da mı dahil edilsin ? Takabeg ileti 07:14, 24 Mart 2013 (UTC)
  • Meseleyi kişiselleştirmiyorum, söylediklerini anlamaya çalışıyorum çünkü düşüncelerini net olarak ifade etmiyorsun. Maddenin "Kürt milliyetçiliği" konusunu ele almasını istiyorsan içeriği değiştirebilirsin ama değiştirmeyeceksen ya başlığı değiştirelim ya da sayfayı Kürtler maddesine yönlendirelim. Dediğim gibi, şimdiki haliyle başlık ve içerik birbirini yansıtmıyor. — Pınar (mesaj) 08:32, 24 Mart 2013 (UTC)
  • + Kürt milliyetçiliği konusunda, erişebilirsen Abbas Vali'nin editörlüğünü yaptığı "Essays on the Origins of Kurdish Nationalism" adlı kitabı ve Janet Klein'in "Kurdish Nationalists and Non‐nationalist Kurdists: Rethinking Minority Nationalism and the Dissolution of the Ottoman Empire, 1908–1909" (Nations and Nationalism, 2007, Vol.13(1), pp.135-153) adlı makalesini önerebilirim. Yukarıda saydığım kitaplardan da yararlanılabilir. Tarihleri ve maddenin kapsamını güvenilir kaynaklardaki bilgiler belirler, kişisel tercihimizin önemi yok. — Pınar (mesaj) 08:44, 24 Mart 2013 (UTC)

Kaynak var mı ?[kaynağı değiştir]

Özelikle Koyi Kürtlüğü, Kürt milliyetçilerinin aksine Osmanlı (Türk), Arap ve Fars milli kimliklerine muhalif değil, onlarla aynı düzeyde ve rekabet edebilecek bir özne olarak tanımlar. Bu açıdan bakıldığında Kurdayayetî Kürt milliyetçiliğiyle (Kürtçe: Neteweperestî Kurd) anlam olarak bağdaşmıyor, hatta bazı bakımlarda karşıt olarak algılanabilir cümlesi için herhangi kaynağı bulabilen var mı ?

Birde Neteweperestî Kurd Kürtçe olarak doğru mu ? Yoksa Neteweperestîya kurdan mı ? Takabeg ileti 09:22, 24 Mart 2013 (UTC)

İlk sorunun yanıtını cümleyi yazan verebilir herhalde. İkinci soruna gelince, "neteweperestîya Kurdî" olmalı bildiğim kadarıyla. — Pınar (mesaj) 09:34, 24 Mart 2013 (UTC)

Sağol. Neteweperestîya kurdî'nin K'si küçük harfle yazılıyor, anladığım kadarıyla. Kaynak konusunu User:Baran Ruciyar'a sordum. Ancak pek aktiv değil. Geçenlerde SAS'ta yaşanan olay dan dolayı Vikipediden soğumuş (kendisi öyle yazıyor) Takabeg ileti 09:59, 24 Mart 2013 (UTC)
Evet küçük harfle yazılıyormuş. — Pınar (mesaj) 10:04, 24 Mart 2013 (UTC)
Sözlüğe baktım da, verilen örnek cümlelerde büyük harfle de yazılıyor, küçük harfle de. — Pınar (mesaj) 10:13, 24 Mart 2013 (UTC)
Hmmmm. Kürtçe Vikipedide bir kullanıcıya sordum (henüz yanıt yok). Çeşitli terimler varmış: "Miletperweriya kurdî", "Miletparêziya kurdî", "Miletperestiya kurdî" (son ikisinin örneğini bulamadım gerç) gibiler. Belki nüans farkları vardır. Takabeg ileti 10:16, 24 Mart 2013 (UTC)
Welatparêziya kurdan diye bir terim de var ama bu yurtseverlik. Takabeg ileti 10:24, 24 Mart 2013 (UTC)
Michael Chyet'in Kurmancî-İngilizce sözlüğünden:
  • welat: homeland, fatherland, country
  • welatparêz: defender of the motherland, patriot
  • netewe = milet: nation
  • neteweperest: nationalist, nationalistic
  • neteweperestî: nationalism
  • neteweyetî: nationality
  • neteweyî: national
"Milet" Arapça olduğu için Kürtçesi "Netewe" kullanılmış olabilir. — Pınar (mesaj) 10:51, 24 Mart 2013 (UTC)