Tartışma:Küba

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje GM (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki GM maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje GM kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyalizm (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyalizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyalizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sayfanın en altında bulunan(diğer tüm maddeler için de geçerlidir) komünist ülkeler ibaresi yeterince açık değil. komünizmi bilmeyen bir adam komünizmi devletli bir sistem olarak algılayabilir. Bu yüzden Komünist ülkeler ibaresi yanlış gibi. Bunun yerine Sosyalist ülkeler demek daha doğru olur kanısındayım.

Kaynak bağlantı yok![kaynağı değiştir]

Yazılanlar yazılmış, iyi güzel ama kaynak gösterilmeden yazılmış, dış bağlantıların eklenmesi gerekiyor, yoksa bilginin doğruluğu kanıtlanamaz.

Bazı eksikler[kaynağı değiştir]

Devrim ve Che ile ilgili konular Türkiye'de oldukça az biliniyor.Benim size tavsiyem Devrim ve Che konusunda bilgilendirici bir metin yazmanız.İspanyolca kaynakta bu konuya oldukça değinilmiş.İngilizce kaynak ise oldukça başarılı.Bu yazıyı okuyan arkadaşların ayrıyeten de İspanyolca ve İngilizce kaynağı okumasını tavsiye ediyorum.

kübalı insana verilen ad ne? ingilizcesi Cuban ama ben bünün türkçesinin Küban oldugu konusunda şüpheler yaşıyorum. Amerikalı'ya amerikan , Türkiyeli'ye Türk , Polonyalı'ya polon diyoruz da Kübalı Küban mı bu konuda bi açıklama getirebilecek Türk Dili hakkında uzman veya ikna edici bir kaynak bulabilecek arkadaşlar varmı? teşekkürler ilginiz için --qtk 21:29, 18 Temmuz 2008 (UTC)

  • kübalılara kübalı diyoruz.. :) [1]--kibelemesaj 19:23, 19 Temmuz 2008 (UTC)
  • amerikalılara amerikalı diyoruz gibi bişi oldu bu , ama bir diğer kullanımı amerikan. Küban lafını hiç duymadığım için bu soruyu sorma gereği duydum. çünkü bir biyografi kutusunda köken: kısmına ispanyol - kübalı yazmak garip geldi burda soriyim dedim :) teşekkürler kaynak için :) --Qtk 09:42, 20 Temmuz 2008 (UTC)

Kübist sanırım :)88.230.175.156 21:29, 13 Şubat 2012 (UTC)

İspanyol ve yerli kırması bir halkı vardır.88.232.133.199 21:37, 11 Şubat 2013 (UTC)

Ambargo da değil abluka[kaynağı değiştir]

"Soğuk Savaş sonrasında kesilen Sovyet yardımı yüzünden iktisadi bir açmaza sürüklenen Küba, turizm yatırımlarına yöneldi ve kısıtlı da olsa özel yatırımlara izin verildi. Yine bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkilerde kısıtlı bir iyileşme görüldü." Soğuk savaş sonrasında şiddetlenerek süren abluka meselesine bu maddede değinilmemesi bir eksiklik olurdu. Ama "kısıtlı iyileşme görüldü" demek! İnanılmaz bir şey. Vikipedi katkıcısı değilim. Şimdilik olmayı da düşünmüyorum. Ama Küba maddesine gözü değen katkıcıların blockade, Helms-Burton, gibi anahtar kelimeler çevresinde biraz tarama yapmaları yeterli.

"Soğuk Savaş'ın ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ABD'nin Küba'ya dönük sıkıştırma çabaları arttı. Ülkedeki çeşitli grupların itirazlarına ve uluslararası kamuoyunun zaman zaman BM kararı olarak ortaya çıkan tepkilerine rağmen Amerikan senatosu Küba'ya dönük ekonomik ve siyasi yaptırım kararları almaya devam etti." cümlesinin yukardaki garip varsayımın yerini alması daha doğru olacaktır.