Tartışma:III. TBMM Binası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ankara (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ankara maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ankara kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Darbe girişiminde bombalandığı ve zarar gördüğü de ele alınmalıdır. Özellikle o gece meclisin açık kalması, içerideki hava, vekillerin yaptıkları konuşmalar, yıkılan yerlerin gelen ziyaretçilere gösterilmesi ve müze şeklinde düzenlenmek istemesi ele alınmalı bence. Kolaylıklar dilerim.--88.224.34.243 13:09, 14 Kasım 2016 (UTC)

Haklısınız, meclisin darbe girişiminde bombalanmasını ve bombalamada hasar gördükleri gerekçesiyle meclisin bazı yapılarının darbe girişiminden sonra yıktırılmasını tarihçeye eklemek gerek. Birkaç gün içinde eklerim sanıyorum. Olay gecesinde meclis içerisinde neler yaşandığı, ne konuşmalar yapıldığı gibi konulara ise darbe girişimine ilişkin maddede yer verilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum, binaya ilişkin sayfada değil.--Başak (mesaj) 08:42, 15 Kasım 2016 (UTC)

Madde başlığını ana madde adına uyum gerekçesi ile kısaltma yerine tam versiyonuna taşısak daha iyi olmaz mı @Basak? Maddeyi tam okumadığım için [III] kısmı zaruriyet içeriyor mu bilmiyorum. --Maurice Flesier message 21:15, 14 Kasım 2016 (UTC)

Yani "madde adı,Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası olsun" mu diyorsun @Maurice Flesier ? Olabilir. Madde adı ne olmalı konusunda çok kararsız kaldım. Ankara'da "Meclis binası" ya da "TBMM binası" denen üç tane yapı var: biri I. TBMM Binası, bir diğeri II. TBMM Binası. Günümüzde kullanılan, tarihi olarak üçüncü. Onu bu nedenden ötürü III. TBMM binası diye adlandırmak mı daha doğru, yoksa şu anda kullanılan bina olduğu için başında sayı belirtmemek mi gerekir emin değiilim (Ya dördüncü bir bina yapılıp da oraya geçilirse ne olacak?!) Belki de haklısın, madde başlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası olmalı, maddenin en başında I. ve II. Meclis binaları hakkında bilgi isteyen okur için ilgili maddelere link verilmeli ve III. TBMM Binası sayfası da Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası sayfasına yönlendirilmeli. --Başak (mesaj) 08:36, 15 Kasım 2016 (UTC)
Açık hâle getirilmesi konusuna katılıyorum da, madde adına "I." değil de parantez içerisinde tamamlanma yılı eklenebilir gibi. Wembley Stadyumu maddesi için, eski stadyuma "(1923)" eki yapılmış mesela. Ek olarak "binası" kısmı özel ada dahil mi? Dahil değilse küçük harfle başlamalı ya. Sorular sorular...--RapsarEfendim? 10:26, 15 Kasım 2016 (UTC)
Binası kısmı özel isime girmiyor muhtemelen. Pek çok başlık öyle açılmış. Bir de şuradan anladığım kadarıyla binaya TBMM Merkez Binası deniliyor. Ama öyle yazmak daha karışık olabilir. --Neolegen (mesaj) 10:43, 15 Kasım 2016 (UTC)
Romen rakamı yerine yıl önerisi daha yaygınmıs gibi geldi bana. Türkiye Büyük Millet Meclisi (1961) gibi bir başlık olabilir. Ayrıca üç meclis yapısı olduğu için Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası adında bir anlam ayrımı sayfası iyi olabilir. Binası kısmının özel ad olup olmadığı ve küçük/büyük olması konusunda yorum yapamıyorum çünkü dil bilgim berbattır. --Maurice Flesier message 11:17, 15 Kasım 2016 (UTC)
Binası yazmadan sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi (1961) yazarsak 61'de yeniden açılan parlamentoyla ilgili bir maddeymiş gibi görünerek yanlış anlaılmalara sebep olabilir. --Neolegen (mesaj) 11:50, 15 Kasım 2016 (UTC)
Pardon ben binası kısmını eklemeyi unutmuşum. "Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (1961)" olabilir. Tarih kısmına inşaat bitiriliş tarihi mi yoksa kullanıma başlandığı tarihi mi yazıyoruz bilemiyorum. --Maurice Flesier message 11:54, 15 Kasım 2016 (UTC)
Çok mantıklı bir soru. --Neolegen (mesaj) 11:58, 15 Kasım 2016 (UTC)
Kategoriler falan hem tamamlanma tarihine göre (Wembley maddesi de öyle).--RapsarEfendim? 12:44, 15 Kasım 2016 (UTC)
taşıma konusunda bir konsensüs var görünüyor. Binası kelimesindeki büyük/küçük harf konsunu ne yapmalıyız? Bir de diğer meclis binalarında da aynı doğrultuda bir güncelleme yapmak gerekir mi? --Maurice Flesier message 13:10, 15 Kasım 2016 (UTC)
Bence müze olarak bırakmak mantıklı. --Neolegen (mesaj) 13:15, 15 Kasım 2016 (UTC)
Ama asıl yapılış amaçları müze olmadığından bilemedim. Benzer başka maddelerde nasıl bir tutum izlenmiş? --Neolegen (mesaj) 13:17, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Tartışmayı ayrıntılı okuyacak vaktim olmadı, kusura bakılmaya. III. Osman der gibi TBMM binası maddesi bulunduramayaz. I. Meclis, II. Meclis ("Birinci" ve "İkinci" yazmak şartıyla) amenna. Ancak bu "TBMM binası" ya da "Meclis binası" (artık Senato da yok, herkes Meclis diyor), bilemediniz "TBMM (bina)". Bu binadan sonra bir dördüncüsü bu yüzyılda gelmez. --E4024 (mesaj) 13:30, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Büyük küçük harf konusunda TDK sitesindeki şu sayfadan yararlanılabilir. 16. maddede diyor ki

" Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün ke­limeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb."

Bu nedenle "Binası" nın "B"si büyük olmalı.

Birinci ve İkinci Meclis binaları müze olarak kullanılmakta. Bu binalar hakkındaki açılan başlıklar zaten ilgili müze maddelerine (Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi yönleniyor. Birinci Meclis Binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (1920), İkinci Meclis Binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (1923) şeklinde maddeler oluşturup ilgili müze sayfasına yönlendirebiliriz.

Şimdi müze olan eski meclis binalarından genelde "Birinci Meclis" ve "İkinci Meclis" diye bahsediliyor. Şimdiki binadan ise sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası şeklinde bahsediliyor (üçüncü denmeden). 1961 diye tarih yazılırsa şimdiki meclis binasından bahsettiğimiz anlaşılmayacaktır diye düşünüyorum, Maddenin adını "Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası" yapmayı öneriyorum.

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (anlam ayrımı)
  • Birinci Meclis Binası - Kurtuluş Savaşı Müzesi'ne yönlendirme
  • İkinci Meclis Binası - Cumhuriyet Müzesi'ne yönlendirme

--Başak (mesaj) 13:50, 15 Kasım 2016 (UTC)

Önerilerinizin hepsi üzerinde hemfikirim Başak. --Maurice Flesier message 19:37, 17 Kasım 2016 (UTC)

Temel atma tarihi[kaynağı değiştir]

Temel atma tarihi bilgi kutusunda şurası kaynak gösterilerek 26 Ekim 1938 olarak yazılmışsa da o kaynakta yanlışlıkla 1938 yazdığını sanıyorum; diğer kaynaklarda (meclisin kendi yayını, arkitera dergisi gibi) 26 Ekim 1939 deniliyor ve 27 Ekim 1939 tarihli cumhuriyet gazetesi kupüründe meclisin temelinin atıldığı haber veriliyor. O yüzden bilgi kutusundaki tarihi de 1939 olarak değiştirdim --Başak (mesaj) 09:57, 15 Kasım 2016 (UTC)

Kusura bakmayın kaynağa güvenerek eklemiştim. --Neolegen (mesaj) 10:37, 15 Kasım 2016 (UTC)