Tartışma:Gülistan (eyalet)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Coğrafya (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Coğrafya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Coğrafya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Sehir" anlamina gelen "Kent" sozgucunun kullanilmasinda bir sakinca gormuyorum.

Değişikliklerinizi geri almamın nedeni maddedeki anlatımın zaten yeteri kadar karışık olması idi. şöyle açıklayabilirim: "Gülistan vilayetinin merkezi Gürgan şehridir. 20.195 km² yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 1.638.000'dir.Türk kökenliler de önemli ölçüde yaşamaktadır.İlde genellikle Türkmen Türkçesi konuşulmaktadır .Vilayetin önemli kentleri....". Burada öncelikle Vilayet kelimesi ile şehir kelimesini karşılaştıralım. Vilayet, şehir niteliklerini karşılayan yerleşim birimidir. Yani Vilayet kelimesi ile Şehir eş anlamlıdır. Vilayet eski dilde kullanılan bir kelimedir. Günümüz karşılığı İl'dir. Yani İl kelimesinin anlamı Şehir. Kent Şeihr kelimesinin eş anlamlısı olduğuna göre madde şu hale dönüyor: "Gülistan şehrinin merkezi Gürgan şehridir. 20.195 km² yüzölçümündeki şehrin nüfusu 1.638.000'dir.Türk kökenliler de önemli ölçüde yaşamaktadır. Şehirde genellikle Türkmen Türkçesi konuşulmaktadır . Şehrin önemli şehirleri....". Böyle bir anlam karmaşası varken madde de daha fazla aynı anlamda farklı kelime bulunmasını ilginç buldum. Belki kent kelimesinin kullanımı daha doğrudur. Ancak Maddeyi oluşturan arkadaşın öncelikli olarak şu anlam karmaşasını gidermesini rica ediyorum. --H. Aziz Kayıhan 00:23, 6 Eylül 2008 (UTC)

Dediklerinize katiliyorum, o zaman madde soyle "oz Turkce'ye" cevrilemez mi?

Gülistan, İran'ın Kuzeydoğusunda yer alan ve Hazar Denizi'ne sahili olan bir il.

Gülistan ilinin merkezi Gürgan kentidir. 20.195 km² yüzölçümündeki ilin nüfusu 1.638.000'dir.Türk kökenliler de önemli ölçüde yaşamaktadır.İlde genellikle Türkmen Türkçesi konuşulmaktadır .Ilin önemli kentleri : Türkmen limanı, Bandar Gaz, Ali Abad, Kord Kuy, Gürgan, Gonbad-e Kabus eve Minu Dasht.

Yani "vilayet"leri yeni Turkce karsiligi "Il" ile, "sehir"i de yeni Turkce karsiligi "kent" ile degistirmek daha tutarli olacaktir.

İl veya Kent kelimelerini kullanmak daha doğru, ancak benim takıldığım noktalar şunlar: "Gülistan ilinin merkezi Gürgan kentidir" ve "Ilin önemli kentleri". İl ve Kent kelimerinin aynı anlamda olduğunu düşününce bu iki cümlede anlamsız kalıyor. Gülistan'ın için kastedilenin 'eyalet' olabileceği şüphesi içerisindeyim. --H. Aziz Kayıhan 00:32, 6 Eylül 2008 (UTC)

Ama "il" ve "kent" ayni anlamda degiller. "il" vilayet demek, "kent" de "sehir" demektir. Yani Hatay ilinin (vilayetinin) merkezi Antakya kentidir (sehridir) diyebiliriz. Hani yolda gecerken hep gorursunuz "istanbul il siniri" diye.. Istanbul iline girdikten bir iki saat sonra da istanbul kentine (sehrine) varirsiniz.

Onun icin makaleyi bu son dedigim sekilde degistirirsek, anlam kargasasi olmayacagi kanisindayim.

Ev ahalisi (65 yaşında iki Em. öğretmen, 30 yaşında bir öğretmen ve 23 yaşında bir astronom.. :) ) ile yaptığımız müzakereler sonucu il ile kent kelimelerinin anlamlarını çıkarmış olduk. Lakin Vikipedi'deki İl maddesi hala benim için anlam karmaşası yaratıyor. Bu saatte benim de kafam almıyor olabilir tabi. Lakin sağlıklı bir saatte tekrar düşünücem. En azından maddenin son halinin eskisinden daha iyi olduğu kanaatindeyim.--H. Aziz Kayıhan 01:07, 6 Eylül 2008 (UTC)
Başlık değişikliği (diğer vikipedi il sayfalarında olduğu üzre) sayfayı daha bir şekle soktu. bu arada kafamdaki karmaşıklığı tamamen gidermiş oldum. :) --H. Aziz Kayıhan 01:07, 6 Eylül 2008 (UTC)

Makalenin basligini da degistirdiginiz icin tesekkur ederim. Ayni sekilde, Iran'in diger illerinin de basliklarini degistirmemiz gerekir.

Bu konu ile ilgilenebilirim zannedersem... --H. Aziz Kayıhan 01:29, 6 Eylül 2008 (UTC)

Ben baslik degisikliginin nasil yapildigini bilmedigim icin.... Ama ben de ayni sekilde diger Iran illerinin makalelerindeki vilayet ve sehir sozcuklerini degistirebilirim. Hatta iki tanesini daha degistirmis bulunuyorum.