Tartışma:Evlad-ı Fatihan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Evlâd-ı Fâtihân... 1691 târihli ve onore edici bu unvan, Rumeli'deki bütün İslam nüfusuna değil, hattâ Türklerin (Çitak, Gacal ve Konyarlar dışarıda tutulmuşlardır) hepsine de değil, ancak ve yalnız altı ocak Yörük ve dört ocak Tatarlara verilmiştir. Kendim de, Rumeli'nden hem Tatar ve hem de Yörük olarak, iki yanlı Evlâd-ı Fâtihân torunuyumdur. Ayrıca... Buraya yazılanların bir kısmında ciddî hatâlar göze çarpmaktadırlar ! Bu imzasız yazı 88.234.32.133 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. Not: Üstteki ilk ifâde gene benim olup, şimdi eksik gördüğüm küçük bir husûsu daha ona eklemişimdir. Ayrıca, geçmişte bir zaman buraya makale boyutunda bir bilgi eklediğimde, adı "Deniz" olup buna rağmen kendini "Denis" diye takdîm eden bir "densiz" görevli tarafından "intihâl"le suçlanmışımdır. İşte bu sebeple, yâni protesto olarak hâlen buraya katılmamaktayımdır ! Başka araştırıcılaraysa, Prof. Dr. Tayyip Gökbilgin'in "Rumeli’de Yürükler, Tatarlar ve Evlâd-ı Fâtihân" isimli eserini tavsiye ederim.

Bu konuda ciddi kaynaklar göstermeden böyle bir fikri ortaya atmanızın anlamı olmaz. Bilimsel olarak meseleyi anlatıp kaynakları sunarsanız maddeye dair düzenleme yapılabilir. taglıgalpileti 6:42, 20 Kasım 2013 (UTC)

Evlad-ı Fatihan aslında belli bir dönemden sonra, Rumelideki yörük savaşçıların daha etkin olması amacıyla yapılan bir düzenleme sonucu ortaya çıkan askeri bir yardımcı kuvveti tanımlamaktadır. Yörük kuvvetleri II. Mehmed'e kadar bazı kanunnameler ile etkin ve doğrudan silahlı güç şeklinde kullanılmış I. Süleyman devrindeki kanunnameler ile ayrıntılı olarak görevleri tanımlanarak geri görevde çoğunlukla lojistik, iaşe v.b. amaçlı ve eşkinci yapısı içinde kullanılmışlardır. Tımar düzeninin XVII YY sonrası bozulması ve özellikle II Viyana sonrası yörüklerin bu yapısı da bozulmuştur. 1691 de Rumeli deki yörük grupları Evlad-ı Fatihan adı altında yeniden teşkilatlandırılmıştır. Bu maddenin bununla ilgili olması gerektiğini düşünüyorum, yukarıda belirtildiği gibi hem hatalar içermekte hem de konu ile ilgisiz - ismin etimolojisi, tamlamalar v.b. - bilgiler verilmekte. Proje kapsamındaki bu maddeyi kısa zamanda düzenlemeyi düşünüyorum, katkılarınızı da beklerim. Oasistr (mesaj) 21:55, 25 Nisan 2015 (UTC)