Tartışma:Ergenekon (örgüt)/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni maddeler[kaynağı değiştir]

  • Merhaba, anladığım daha çok kadarıyla dava süreciyle ilgili katkıda bulunmayı düşünüyorsunuz. O zaman maddenin dava ile olan altbaşlığını bir paragrafa indiririz davayı ayrıntılarıyla anlatan yeni bir madde açarız. Ki zaten yeni madde açmışsınız ama biraz abartmışsınız Ekşi sözlük gibi bir çok başlık olmuş. Bir konu hakkında 4-5 madde olmamalı, bence. Ergenekon Soruşturması kronolojisi diye açtığınız maddenin zaten bir benzeri vardı. Sanırım gözünüzden kaçmış. O nedenle maddeye çift madde şablonu ekledim. Soruşturma sırasındaki önemli noktaları ben zaten yazdım. 4. dalgadan sonra (ortaya çıkan cephanelikler hariç) soruşturma başlığını kısaltıp kronoloji maddesine aktaracağım. Dava sırasında ya da soruşturma sırasındaki bizim atladığımız ya da atlayabileceğimiz detay konulara biri girmek isterse dava veya kronoloji sayfasına eklemesi gerekir. Ana maddede soruşturma öncesindeki olayların hemen hemen hepsini yazdığım için sayfanın önemli ölçüde büyüyeceğini sanmıyorum. İngilizce Vikipedi'deki sayfanın büyüklüğü de hemen hemen bu kadar ama orada bölmüyorlar.

Ayrıca, Tuncay Güney'e davanın temel dayanağı demişsiniz. Davanın temel dayanağı Ümraniye ve Eskişehir'deki bombaların Cumhuriyet'e atılanlarla olan benzerliği, Alparslan Arslan'ın ulusalcı çevrelerle ilişkisi, Özden Örnek ve Mustafa Balbay'ın günlükleridir. Davada Tuncay Güney'in ifadesinden çok ondan ele geçirilen ve soruşturma sırasında diğer şüphelilerden de çıkan dökümanlardan yararlanılmıştır.

Son olarak, bundan sonra maddelerde sayfa bölme gibi kapsamlı bir düzenleme yapmadan önce tartışma sayfasında fikir belirtmenizin daha doğru olacağını düşünüyorum. İyi çalışmalar.--Oğuzhan 11:01, 22 Nisan 2009 (UTC)

    • Oğuzhan,

Bir örgüt var ortalıkta, ortalığı karıştırmaya çalışan, her pisliği yapacak nitelikte ancak o örgüt bu örgüt mü benim ciddi şüphelerim var. Ancak ansiklopedik bir madde olması açısından tümüyle tarafsız olmak zorundadır bu madde. Ben kendi ergenekon sitemde yoruma dayalı haber yapıyorum ama burası ansiklopedi.

Ben bunun varlığına inanıyorum diyorsun, düşüncene saygı duyarım, ben de en az senin kadar inan Uğur Mumcu, Necip Hablemitoğlu, Ahmet Taner Kışlalı gibi değer verdiğim ve okuğum insanların katillerinin yakalanmasını istiyorum buna emin ol. Ama dediğim gibi madde tarafsız olmalı ve bu insanlar anlayabilmeli okuduğunu.

Neden? Çünkü son seçimde Halkın toplamda %45 oyunu alan iki partinin lideri bu operasyonun torba dava olduğunu açıkça beyan etmişlerdir ve açıkça savcıyı suçlamışlardır. Türkiyenin en önemli hukukçularından; Vural Savaş, Sami Selçuk, Sabih Kanadoğlu, Prof. Ersan Şen, Prof Süheyl Batum, AİHM eski yargıcı Rıza Türmen bu davanın torba olduğunu açıkça beyan ediyorlar. 2000 üyesi olan YARSAV başkanı soruşturmanın usulsüzlüklerle dolu olduğunu beyan ediyor. Birçok gazeteci Yiğit Bulut, Ali Sirmen, Can Ataklı, Ruhat Mengi, Hasan Pulur, Mustafa Mutlu, Saygı Öztürk, Hulki Cevizoğlu ve daha nice kaleminde kırılma olmamış birçok insan hem soruşturmayı hem de davayı eleştiriyor. Hal böyle iken madde ise sadece savcıık makamının tek yanlı (adı üstünde sav, karar alınmış değil henüz) görüşlerini iletiyor.

Bu maddeye giren birinde yazılanlardan, çünkü denettirdim, doğrudan akılda kalan ana fikir olarak; Tuncay Güney denilen kişiden yola çıkılan bir operasyon.

Hiçbirşey birbirinden bağımsız değil ise ki saydığın dayanaklardan dolayı, o zaman şu soruları sorayım bende; sen de cevaplamaya çalış kafanda. Çünkü bu madde aynı zamanda karşı görüşleri de yansıtmalıdır.

A.

1. Zaman Gazetesi yazarı Fehmi Koru Erdoğan-Bush görüşmesinde operasyon kararı alındı demiştir. Başbakan yalanlamış mıdır?.

2. Bush'un ortağı olduğu silah şirketinin Irak temsilcisi 40 milyar doları İsraile kaçırdığı için mi öldürülmüştür ve bu işte Türk istihbaratlarının parmağı var mıdır? Yani Bush giden 40 milyar dolarına mı üzülmüştür ve intikam almak mı istemiştir?

3. Ergenekon operasyonunu destekleyen Zaman gazetesi ve Samanyolu Tv kimindir? Sabah Gazetesi ve atv kimindir? Star gazetesi kimindir? Taraf gazetesi kimindir?

B.

1. Erdal Saızeybek, Can Dündar, Uğur Dündar gibi pekçok kişi savcıyı usulsüzlük ve görevi kötüye kullanma suçu ile şikayet etmesine rağmen, HSYK savcının kıdem görüşmesini dahi yapmıyor iken Adalet Bakanı neden soruşturma izni vermiyor?

2. Savcı Çine'de görev yaparken ne tür bir olaya karışmıştır?

3. Savcının kuzeni neden gözaltına alınmıştır? Gözaltı kararını neden Terörle Mücadele şubesi gerçekleştirmiştir?


C.

1. Zaman gazetesi muhabiri Kamil Maman nasıl oluyorda gizli tanık Dilovası ile röportaj yapabiliyor. Doğudan pekçok kişi neden onu arıyor?

2. Bu röportajdan bir hafta sonra başka bir dalga (Temmuz 2008'de yapılan 6. dalga; Orgenerallerin alındığı dalga)geliyor ve Zamanın ana sayfasında 4 sütuna manşet ve tek haber!

3. Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar kendini eleştirenlere neden tahammül edemiyor. Daha geçen hafta Yazgülü Aldoğan için çektiğim kınama mesajına şu yanıtı verdi:s..r git işine bak

4. Önder Aytaç polis akademisinden atılmış biri olarak nasıl engin bilgilere sahip olabiliyor? Taraf gazetesinde Önder Aytaç'ın köşe ortağı Emre Uslu ABD'de hangi eyalette ve hangi maddi kaynakla yaşamaktadır?

5. Ahmet Hakan'a hangi siyasetçi Hocamızı üzenlere verilen ihtardır bunlar demiştir?

D.

1. döküman dediklerinin hemen tamamı zaten çok öncesinden Aydınlık dergisi tarafından ve aloihbar.org sitesinde yayınlanmış mıdı?.

2. Amerikan hostingli aloihbar.org'u ABD yasalara aykırı yayın yaptığı için kapatmıştır.

3. Alparslan Arslan'ın Danıştay saldırısı ile ilgili Ankara 11. Ağır Ceza mahkemesi kararında dinci unsurlar gözetildiği hükme bağlanmıştır. Kaldıki kendisi 'Türk-İslam sentezi' doktrinine inana biridr ki Sedat Pekerin avukatlarının yanında staj yapmıştır. Üniversitede sahip olduğu görüşe ait birçok öğrenci eyleminde bulunmuştur.

4.Mustafa Balbay günlüklerin tahrif edildiğini, eklemeler yapıldığını, tanınmayacak hale geldiğini beyan etmiştir.

5. Özden Örnek'e ait olduğu iddi edilen günlükler sadece iddiadır, savcılık bunların varlığını ispat ve de mahkeme bunların varolduğunu kabul edene kadar.

Oğuzhan, burası bir ansiklopedi, gazete olsa istediğin gibi yorumlarsın, benim yaptığım gibi. Sen inanabilirsin herkesin suçlu olduğuna, bir başkası inanmayabilir. Burada aslolan yorum katmadan karşı görüşe de yer verilmesi.

Ayrıca bu isim daha şık olmuş.

Saygılarımla iyi çalışmalar hepimize.--Heryerekon2 15:03, 22 Nisan 2009 (UTC)

  • Sevgili Heryerekon yazdigin sorular bir cok "yanli" hata ile dolu: Ornek olarak A-1 deki: Fehmi Koru Zaman yazari degildir. A-2 ve digerlerindekini de siz bulun. 141.217.43.139
  • Darbe günlüklerinin Özden Örnek'e ait olduğu bilirkişi raporuyla kesinleşmiştir. Danıştay saldırısı ile ilgili Ankara 11. Ağır Ceza mahkemesi kararı geçtiğimiz aylarda olayın Ergenekon ile irtibatı olabileceği şüphesiyle bozulmuş, Ergenekon davasıyla birleştirlmiştir. Davanın Tuncay Güney'den hareketle açıldığını düşünüyorsunuz. İddianamenin ilk sayfalarında soruşturmada Ergenekon'a nasıl ulaşıldığı yazıyor:(s:Ergenekon iddianamesi/ŞÜPHELİLER#SORUŞTURMA EVRAKI İNCELENDİ)

SORUŞTURMA EVRAKI İNCELENDİ

Soruşturmaya 12 Haziran 2007 tarihinde kollukça alman bir telefon ihbarı üzerine başlanılmış, ihbar değerlendirilerek İstanbul Ümraniye ilçesindeki bir evde 27 adet el bombası ele geçirilmiş, el bombalan ile ilgisi tespit edilen kişiler yakalanmıştır.

Yakalanan kişilerden bazılarının başta Cumhuriyet Gazetesine atılan elbombaları ve Danıştay saldırısı olarak bilinen eylemler olmak üzere, daha önce meydana gelen bazı adli olay ve olay failleri ile de bağlantılarının kurulması üzerine soruşturma genişletilmiştir. Bu kapsamda iletişimin tespiti, dinlenilmesi ve kayda alınması, 'yeni bağlantılarının tespit edilmesi ve bunlar üzerine yapılan yeni yakalama, arama işlemleri, aramalarda ele geçen doküman ve dijital verilerin incelenmesi, ilgili kişilerin ifade içerikleri, süreç içerisinde alman ihbarlar, tanık ve gizli tanık ifadeleri üzerine elde edilen yeni deliller, ilgili kurumlar ile yapılan yazışmalar ve tüm bunların analizi ile devam ettirilmiştir.

Soruşturmada, Emniyet Genel Müdürlüğünün her yıl güncellenen terör örgütleri listesinde yer almayan, örgütlenme biçimi, amacı ve faaliyetleri açısından bilinen terör örgütlerinden önemli farklılıklar gösteren, daha önce bir ceza davasına konu olmamış Ergenekon isimli Terör Örgütüne ulaşılmıştır.

Daha sonra konuyla ilgili bir soruşturma yapılıp, yapılmadığı emniyete sorulduğunda emniyet 2001'de Tuncay Güney'den çıkan bazı belgeler olduğunu yanıtını vermiştir. Tuncay Güney 2001'de yurtdışına çıkmıştır. Dolayısıyla 2004'teki darbe teşebbüsleriyle ve 2006'daki Danıştay saldırısıyla hiç bir ilgisi yoktur.

Diğer iddialarınızı da zaten maddeye eklemişsiniz. Yorumunuzdaki bazı yanlış gördüğüm yerleri düzeltmek istedim. Saygılarımla.--Oğuzhan 12:58, 17 Haziran 2009 (UTC)

Terimler ve tarifler ...[kaynağı değiştir]

- Bahse konu,ülkemiz için önemi büyük olan bu davada,
- Bazı terimleri kullanmak,
- Bu terimleri halkımızın zihnine kazıma çabaları,
- VikiPedi tarafsızlığına aykırı olsa gerek.
- Bu platformun bu türden çabalara alet olmasına izin vermeyin.

Tevfik Özden - --Tevfikozden 20:03, 3 Mayıs 2009 (UTC)

  • Mevzu bahis soruşturmanın adı mahkemeler tarafından Ümraniye Soruşturması adı altında devam etmektedir. Bu yüzden VikiPedi, basının halkın beynine kazımak istediği bir ismi değil; mahkemelerce kabul edilen ismi kullanmalıdır.Bu imzasız yazı 78.170.227.2 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Soruşturmanın resmî adı 2007/1536 sayılı soruşturma, davanınki de 2008/623. Ama Vikipedi'deki dava ve soruşturma maddelerinde kamuoyunda yaygın kullanılan isim tercih edilir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılma davası, Şemdinli davası gibi.--Oğuzhan 15:47, 30 Mayıs 2009 (UTC)

Buradakilerin hiçbiri[kaynağı değiştir]

  • bunu yazanların siyasi görüşünü içermemeli ve
  • sadece basın kaynakları kullanılarak buraya geçirilerek oluşturulmamalıdır. Bu imzasız yazı 81.214.102.130 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 20:16, 24 Mayıs 2009

Maddede kullanılan kaynakların çoğu iddianame veya iddianamede yer alan iddiaları aktaran haberlerden oluşuyor. Basın kaynakları azınlıkta.--Oğuzhan 15:47, 30 Mayıs 2009 (UTC)

Yandaş medya[kaynağı değiştir]

  • Maddenin tartışmalar alt başlığında,

Kamuoyu tarafından yandaş medya olarak bilinen .... bu kısım düzenmelidir. Ve bu yandaş medya tabiri kamuoyunun tamamı tarafından kullanılmakta mıdır? Sözlük anlamı var mıdır? Günlük hayatta kullanımı nedir? Bunlar bilinmeden böyle ifadeler kullanılmamalıdır. Ayrıca Tartışmalar kısmı eleştiriden çok suçlananların savunması haline gelmiş durumda.--Reality006 22:09, 15 Haziran 2009 (UTC)

Haklısınız, o tabiri çıkardım. Taraf bile yandaş medya olmuş. Bu ifade kalırsa biri de çıkıp "kamuoyunda fabrikatör olarak bilinen Doğu Perinçek'in Aydınlık dergisi..." de yazma hakkına sahiptir. --Oğuzhan 13:01, 17 Haziran 2009 (UTC)

  • Aynen katılıyorum. Kastetmek istediğim buydu. Gerekli düzenlemeyi yaptığınız için teşekkürler.--Reality006 12:16, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Söz konusu belge Ergenekon soruşturmasını yürütenlerin bir iddiası değil. Sanıklardan birinin evinden çıkmış. Davada bine yakın ek klasör bunlar her birinde de yüzlerce sayfa belge var. Her belgeyi de Vikipedi sayfasına koyamayız. Sanıklardan birinin fantezileri ve hayalgücü genişse bu savcını suçu değil. Belli ki, olayı sulandırmak için bir muhabir yüz binlerce sayfa için birini cımbızla çekip haber yapmışlar. Bir de çarpıtarak adı geçen kişilere savcılar sizin işkenceci olduğunuzu iddia ediyor diye sormuşlar. --Oğuzhan 21:10, 11 Ocak 2010 (UTC)

Vikipedi'de Ergenekon davası adli bir baslik mevcut oldugu halde, hukuki bir anlami olmayan Ergenekon Operasyonu adli bir diger baslik acilmasini uygun bulmuyorum. Ergenekon Operasyonu basligi ile Ergenekon davası olarak adlandirilan adlî sürec basilangicinda gerceklestirilen ön sorusturmalarin ifade edilmek istendigi düsüncesindeyim. Bu nedenle tüm Ergenekon Operasyonu basliginin Ergenekon davası basligi altina Ön Sorusturma altbasligi ile birlestirilmesini öneriyorum. --utku 13:13, 9 Nisan 2010 (UTC)

Soruşturma halen devam ediyor bu konunun ana maddesi bu madde orada sadece mahkeme süreci ile ilgili bilgiler yer alıyor. Maddenin boyutu çok yüksek olduğu için bölmek zorunda kaldık.--Oğuzhan 16:59, 10 Nisan 2010 (UTC)

Erişilemeyen bağlantılatr çıkarılmamalı, yanına <!--ölü link--> notu eklebilir. Ayrıca, etiketler bu kadar keyfi olarak kullanılmamalıdır.--Oğuzhan 17:10, 10 Nisan 2010 (UTC)

Birincil kaynak[kaynağı değiştir]

14 numarali kaynak dava ile ilgili birincil kaynak olmayip, iddianamece örgüt adinin neden bu sekilde oldugu iddiasina aciklik getirmemektedir. Baslibasina ayri bir haber kaynak gösterilmistir. Birinci kaynak özelligi teskil etmemektedir. Dava ve ön sorusturmayla ilgili tüm iddialarin dava süreci ve iddianameden kaynak gösterilerek ya da iddianame ve dava sürecini kaynak göstermis dis kaynak baglantilari kaynak gösterilerek yapilmasi gerekmektedir.

Vikipedi'de birincil kaynaklar tercih edilmezler. Tercih edilen genellikle güvenilir ikincil kaynaklardır. Örgüt adı başlığında da farklı bir kaç iddia ve kamuoyunda yer alan tartışmalar yer almaktadır.--Oğuzhan 17:12, 10 Nisan 2010 (UTC)

Ergenekon Davası maddesinin geri getirilmesi[kaynağı değiştir]

Bu dava ile ilgili AKP aleyhine veya davayı yönlendirenlerle ilgili haber veya bilgi Homonibilis gibileri rahatsız mı ediyor? O maddeyi ben başlatmıştım geri alınmasını ve maddelerin ayrılmasını talep ediyorum. İkisi birbirinden tamamen farklı maddelerdir.

Savcılık operasyon yapmaz, operasyon kolluk kuvvetlerince yapılır; dolayısı ile savcılık soruşturmasının anlatıldığı bir maddeye bir polis veya askeri operasyon anlatılıyormuş gibi bir isim verilmiş. İsim Ergenekon soruşturması olmalıdır.--Sesa17 07:34, 5 Temmuz 2010 (UTC)

Madde yardım talebi[kaynağı değiştir]

Yardım etmek isteyen varsa lütfen konuya vakıf kişiler el atsın. Madde tamamı ile tek taraflı bir bakış açısını yansıtmış, giriş ve gelişme bölümünde karşıt görüşlere yer verilmemiş, operasyonun kendisi anlatılması gerekirken davanın konusu buraya yazılmış. Kesin hüküm içeren cümleler kullanılarak peşinen henüz mahkemenin vermediği kararı, sav makamının heyete sunduğu belgeler heyet kararı gibi gösterilerek anlatılmış. Gereksiz ve tekrarlanan pekçok yer mevcut. Adı ve amacından bambaşka bir sayfa olmuş. Revizyon yapmadan önce lütfen tartışınız.--Sesa17 13:49, 8 Temmuz 2010 (UTC)

Ayrica Bakiniz[kaynağı değiştir]

Maddeye bence birde Ayrica Bakiniz bolumu eklenerek diger viki maddelerine baglanti verilmelidir. Benim aklima gelen bazi maddeler:

Yakamozlar 16:01, 17 Mart 2011 (UTC)

Masumiyet karinesi[kaynağı değiştir]

Bu davada yargılananların hiçbirinin henüz sözde örgüt Ergenekon ile ilişkilendirilmiş bir delile rastlanamamıştır. Yargıları devam ediyor ve suçları sabit bulunup hüküm almadılar. Bu sayfa sadece -mış -muşlar üzerine yazılmıştır. Ortada henüz açıklanmış bir delil ve bu delil ile ilişkilendirilipte hüküm giymiş bir sanık yoktur. Dolayısı ile bu yazı taraflı bir yazıdır. 88.245.75.106 17:59, 9 Aralık 2011 (UTC)