Tartışma:Entelektüel

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Entellektüel; yazı bulunmadan önce pagan toplumlarda bilinen bütün bilgilerin aktarıcısı konumundaki kişiler olarak ortaya çıkarlar.. Genelde felsefi anlamda doğa/insan yabancılaşması süreci üzerine makro bazda bilgi birikimi olan kişilerdir.. Burada dikkatten kaçmaması gereken "ulus" kavramının oluştuğu 1789 yılından yaklaşık bir yüz yıl öncesine kadar sadece hümanistik değer yargıları ve doğa bilimlerin ile güncel problemlerin çözümünde gereksinim duyulan her veriye üst düzeyde ulaşabilmek için yeterli beyin gelişimine sahip olan kişidir.. "Bütün düşünceleri ve ürettiği verilerde hiç bir ırk (etnisite) / gpup veya tam doğru deyimle insan topluluğu kategorisi çıkarları doğrultusunda duruşu olmayan" olarak da tanımlanabilir...

GÜNÜMÜZ İÇİN Bütün dinler ve uluslar ile etnisiteler karşısında "seküler" (hepsine bilge insan kimliği ile eşit mesafede) duruşu olan her konuda "veri/bilgi" nin nerde olduğunu bilen ve süratle ulaşabilen kişidir..

Bu kimliği ile ham bilgiyi uluslarüstü kullanılabilir veri haline getirip makro bazda insanlığın kullanımına açan kişidir de..

Ulus ve "Ulus Devlet" kavramlarının ortaya çıkmasından sonra Entellektüel tanımı ile aydın tanımı karıştırılmaya başlanmıştır.. Aydın; genelde "kendine göre doğru savlar için bilgi/veri toplayan" kişidir ve bu bağlamda çok okumuş bir insandır.. Bilgisini İnsanlık için değil güncel "ulus/etnisite" aidiyeti amaçlı kullanan kişidir..


Aytaç ERDOĞDU

aytac.erdogdu@hotmail.com

  • Entelektüel tek l ile yazılır. İkmal (mesaj) 18:57, 9 Ocak 2015 (UTC)

tashih ibaresi[kaynağı değiştir]

(...) diyorm, çıkarı herşeye malzeme yapmanıza bi daha (...) yani. Entelektüel, doğruyu hakikati, iktidarlara karşı maraza çıkartmak pahasına gerçeği ve yalnızca gerçeği fikri namusla savunan şövalye kişidir.

  • Lütfen üslubunuza dikkat ediniz. İkmal (mesaj) 18:58, 9 Ocak 2015 (UTC)

Tanımdaki ilk cümle korkunç. Gerçekten korkunç, kaldırılması gerek. Entelektüelin ne demek olduğu hakkkında biraz fikir sahibi olan ya da azıcık kafa yoran hiç kimse bu yargının gereğini yerine getiren, tanıma uyan kişiye entelektüel demez. Bu sözcük tarihsel olarak Dreyfus karşıtlarının savunucularını aşağılamak için kullandığı(bu yüzden bu örnekle birlikte tarihte zamanla övgüye dönüşme imkanı da bulan) bir terim olup sırf bu olayla bile sabit olarak ilk cümlenin anlattığından fazlasını söyler. Hatta belki ilk cümleyi dışlayan yanlarını bile bulmak mümkün. Biraz özen lütfen. "Yeni Osmanlıların fikir dünyasındaki devrimciliği yankı uyandırdı, ancak hemen hepsi halk gözünde yabancı, devlete veya bir yere avuç açan memur tipinde aydınlardı. Her şey ikiye bölünmüştü, alaturka ve alafranga. Entelektüel ütopyacılık halka düşman, ayrı bir dil geliştiren bir yola girdi. Kendisinin bile anlamadığı bir dil: Eğitsel sorunsalların strüktürel analizinin yapıçözümsel izlekleri.. gibi tarzanca düşünüp konuşmaya başladı. Meslekleşenler, yani topluma doktor, avukat, öğretmen olarak katılanlar halka gidecek yerde Batı'da kurtuluş aradı. Memur zihniyeti, fikriyatı öldürdü, çıkarcılığı körükledi." Bu kısımsa maddenin silbaştan yazılması gerektiğini göstermektedir. Hem konunun, hem de nesnelliğin sınırları zorlanmıştır. 02:32, 23 Haziran 2011 (UTC)85.108.101.79