Tartışma:Dev Dünya

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Bilim (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İsimlendirme[kaynağı değiştir]

Selamlar. Madde adı şu gerekçeyle değiştirilmiş ancak Jüpiter tek bir gezegenin adı olarak sonuçta özel ad, bu ise genel geçer bir terim. Birden fazla dev dünya yok mu? Eğer sırf dünya özel ad diye böyle yapılıyorsa, şunu nçizane hatırlatmak isterim. Dünya nasıl ki gezegen adıyla kullanılırsa tek olduğu için özel ad isimlendirmesi nedeniyle büyük harfle yazılırsa, aynı şekilde kişilerin dünyalarından bahsedip soyut anlam yüklediğimiz zamanlarda küçük harfle yazılır. Yani sonuçta olay onun özel bir ad olup olmayışı. "Dev dünya" terimi ise bileşik bir isim olup, birden fazla gezegeni tanımlayan genel geçer bir terim diye biliyorum. Bu durumda, doğru kullanımın "dev dünya" olması gerekir diye düşünüyorum. Saygılarımla--Merube 89msj 12:08, 14 Ocak 2012 (UTC)

  • Selamlar, Maddedeki dünya-dünyalar Merube 89'un belirttiği gibi genelleme yapan bir terim. Bu, Türkçe'nin kullanımıyla ilgili bir durum ve bu konuda bir iddiada da bulunamam. Diğer dillerdeki kullanımına göz gezdirdim, mesela İngilizcede büyük harfle belirtilirken Almancada "Supererde" olarak birleşik şekilde yazılmış. Gökbilim terimlerine Türkçe karşılıklar kazandırmaya çalışan bulutsu.org sitesi ise dev dünya olarak belirtmiş. Bence de doğrusu bu. Kısaca, madde başlığı olarak bence Dev dünya, Dev dünyalar; madde içinde de dev dünya, dev dünyalar olarak olmalı.--CRea80 14:57, 14 Ocak 2012 (UTC)
  • Büyük yazılmalı: Ben de sizin gibi düşünerek tercümeyi yaptım. Ancak daha sonra "super-Earth" kavramında olduğu gibi Dünya kelimesinin büyük yazılmasının daha doğru olduğuna karar verdim. Çünkü bazı yerlerde "sıcak Jüpiter" kavramına rastladım. Bu iki kavram "akrabâ" ve biri, Jüpiter'i büyük yazarken diğerinin Dünya'yı küçük yazmasının hatâ olduğunu anladım. Çoğul da Türkler kelimesinde olduğu gibi kesmesiz olmalıdır. Yâni meselâ bu dev Dünyaların çapı denmelidir. Sae1962 11:38, 15 Ocak 2012 (UTC)
  • Dev Dünya denirken Dünya'dan kasıt gezegen olan Dünya. Yani terim anlamıyla kullanılmış, öyle değil mi? Bu bağlamda özel isim oluyor ve büyük harfle başlaması gerekiyor (terim anlamıyla kullanılıyorsa). Ek olarak özel adlara gelen çoğul ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.--RapsarEfendim? 11:41, 15 Ocak 2012 (UTC)