Tartışma:Dayanım

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Nanahuatl tarafından 4 ay önce Madde adı başlığına
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Fizik (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Fizik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Fizik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Makale mukavemetten daha çok mukavemet dersini anlatıyor gibi--Ugur Basak 22:40, 31 Ekim 2005 (UTC)

Kırık bağlantı 🔗[kaynağı değiştir]

https://upload.wikimedia.org/math/7/d/e/7ded811c47fa2a75aa85726a0f57cc9c.png9 sitesine gidilmeye çalışıldığında "File not found" yazıyor. Probateur (mesaj) 07.15, 11 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Madde adı[kaynağı değiştir]

"Dayanım" ile "mukavemet" eş anlamlı, bunda bir şüphe yok.

Her iki kullanım da, güvenilir Türkçe kaynaklarda son derece yaygın, bu da bir gerçek. Madde adını bu ikisinden hangisi daha yaygınsa onu seçmek lazım. Bunu yaparken de "mukavemet" adlı dersi ayrı tutmak lazım, zira bu dersin adı bu şekilde yerleşmişse de kaynaklarda bu kullanıma sadık kalınmıyor. Bundan ötürü "ders" kelimesini aramalardan kaldırıyorum.

Farklı sonuçlar girmesin diye "mekanik" anahtar kelimesini ekleyerek arama yapınca:

Mukavemet v. dayanım (PDF)
Mukavemet v. dayanım

Her iki durumda da "dayanım" kullanımı bir tık daha önde. "Ders" kısmını atmasak da "dayanım" önde gerçi. Bundan ötürü madde adını taşıdım. Nanahuatl? 07.42, 16 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla