Tartışma:Chelonia mydas

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Filipinler (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Filipinler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Filipinler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Geçmiş nereye uçtu ?[kaynağı değiştir]

Bu maddeyi bir şekilde başlatmış ve şablonu üzerinde epeyce emek harcamıştım. Geliştirme fırsatı bulamadım ama zaten bu madde varken, eğer Yeşil kaplumbağa adı daha doğru ise, şablon içeriği ve geçmiş ile birlikte yeni ada taşınacak bir şekilde yönlendirilme yapılsa, geçmiş emeğe saygılı ve daha doğru bir yaklaşım olmaz mıydı ?

Kolay gelsin...

--Doruk Salancı 07:47, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Yeşil deniz kaplumbağası adı altında daha önce açıldığını bilmiyordum arkadaşımızın biri bu yazıyı girdi benden düzenledim daha sonra latince isminide yönlendireyim dedim gördümki böyle bir sayfa var sonrada yönlendirme yaptım olay bu. sizin emeğineze her zaman saygım var. şu anda farklı isimlerde aynı tür var birleştirmek zorundayız bu şekilde kalamaz. --Carduelis 08:00, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Önce şunu bir çözmeli...[kaynağı değiştir]

Yeşil kaplumbağa mı, yeşil deniz kaplumbağası mı ?

Yeşil deniz kaplumbağası diye kalıp aratınca, 262 sonuç çıkıyor ve şu aralar üzerine çok tıkladığımızdan olsa gerek, en başta Vikipedi'deki olmak üzere çeşitli sonuçlar geliyor ve içlerinde WWF Türkiye, çeşitli gazeteler ve haber kaynakları, SGP ve BTC siteleri var.

Yeşil kaplumbağa diye kalıp aratınca ise 257 sonuç çıkıyor ve gene benzer haber kaynakları, Kültür ve Turizm bakanlığı sitesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı KKGM sitesi ve Akdeniz üniversitesi gibi kaynaklar geliyor.

KKGM'nin sitesine bakınca, İngilizce'sinin Green turtle olduğuna ve Türkçe'sinin de yeşil kaplumbağa olduğuna değiniyor (gerçi, bu sitede bilimsel adı da Chelonis mydas diye yazılmış...)

Sonuçta, her iki halde de yabana atılmayacak kaynaklar var ama eğer bu kaplumbağanın adını İngilizce'den çeviriyorsak ve İngilizce Wikipedia gibi bir kaynakta green sea turtle ise bizim de yeşil deniz kaplumbağası dememiz gerekmez mi ?

Ben ilk çeviriyi yapmaya çalışırken İngilizce Wikipedia'yı kullanmıştım ama şimdi bilemedim...

--Doruk Salancı 08:39, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Sizin yapmış olduğunuz araştırmaların hepsi internet üzerinden oysa Türkçe zooloji kitaplarında yeşil kaplumbağa adıyla anılıyor. Bu bakımdan kaynak olarak her zaman isim konusunda Türkçe kaynaklardan faydalanmalıyız. Bu arada bu kaplumbağanın diğer bir adıda çorba kaplumbağası. --Carduelis 09:59, 17 Temmuz 2006 (UTC)