Tartışma:Cezerî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Kibele tarafından 2 yıl önce ismaile ciziri başlığına
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

ben bu sayfanın pek tarafsız olduğuna inanmıyorum. bir de üslup çok net ama gerçekte bu kadar net değil.Yine de yazan arkadaşa teşekkür ediyorum böyle bir sayfa hazırladığı iiçin

El-Cezeri ismi acaba Osmanlıca mıdır, Türk alfabesinde A, J harfi olduğuna göre Al-Jazari olması gerekmezmi, neden ve niçin kişilerin isimleri değiştiriliyor bütün diğer dillerde Al-Jazari olarak yazılmış Kul tegin Gültekin oluyor.--Tevfik1958 10:43, 12 Ekim 2008 (UTC)

Bu adam hem Artuk Bey zamanında yaşayıp hem nası 1948 de doğuyo?

  • düzeltildi. teşekkürler. --kibelemesaj 21:33, 23 Aralık 2008 (UTC)

maddeyi ben yazmadım ama el-cezeri ismi sadece bu kişiye mahsus değil. örneğin Kuranı kerim okunuşu konusunda uzman yani islami literaturde kıraat alimi olan bir el-cezeri daha var. bu isimlemeler tamamen dönemin islam coğrafyasında bulunan ulkelerinin uluslar arası dilinin arapça olması ve ve uluslar arası şöhrete kavuşmuş bilginlerin isimlerinin de arapça olarak kaynaklarda geçmesinden kaynaklanır. arapçada ismi ( الجزري ) olarak yazılır. buradaki ج harfini araplar dahi bölgesel ağızlarda farklı telaffuz etmişlerdir. örneğin mısır arapları bu harfi dilimizdeki g harfi gibi arap yarımadasındaki araplar ise j harfi gibi telaffuz etmekteler. şam bölgesi ise bizim c harfimiz ile g harfimiz arasında bir ses ile telaffuz eder. osmanlı dönemi dahil olmak üzere arap alfabeli Türkçe metinlerdeki ج harfi harf inkilabından sonra C harfi ile yazılmıştır. örneğin Mekke yakınlarındaki Cidde şehri arapçada جدة şeklinde yazılır. bölgedeki ingilizce tabelalara bakarsak Jeddah yazar. bu sadece kendi avrupa dillerinin özellikle ingilizcenin telaffuzdaki yetersizliğinden kaynaklanır. bizim araplarla yıllarca iç içe olmamız bize daha sağlam bir miras bırakmıştır bu konuda. kül tekin konusu daha uzun ûşendim şimdi yazmaya. yazım hataları ve imla kurallarına uymadığım için özur dilerim mobil aygıttan ancak bu kadar. saygılarımla ilimyolcusu 20:24, 10 Ekim 2012 (UTC)

Cezeri, Kürt veya Arap oldu?[kaynağı değiştir]

Bir Kürt olarak belirtilmiştir Kürt Wikipedia'da http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Jazari: İngilizce Vikipedi üzerinde o bir Arap ya da Kürt olmasıdır. Bazı okuyucular, bir Kürt veya Arap olmayan kim umurumda değil olabilir bu. Ama Kürtler kendi ana kadar hiçbir devlet yok unutmamalıyız. Ve dünya toplumu üvey gibi davranılır.Daha önemli, dünyanın insanların kendi üyelerinin bilimsel ve tarihsel başarıları ile Kürtler için önemli sunmaktır!Disskussionsforum günü o bir Kürt. (Özellikle Türkler ve Araplar) olduğunu inkar Selahaddin Eyubi Wikipedia okuyucuları onlarca, Neden deneyin? KÜRTLER KENDİ DEĞİL ÜLKE VAR VE DOLAYISIYLA AYRIMCILIK ARE! Bilim tarihi ve birçok ünlü kişi (hatta İslam Arapça isimlerin yardım çünkü, eğer) Kürtler vardı! Eg : Ben Vikipedi insanların milliyeti hakkında hiçbir şey ise, kendi tarafsızlığını korumak gerektiğini farkındayım Ebu Hanife Ahmed ibn Davud reklam Dinawari http://de.wikipedia.org/wiki/Ad-D% C4% C4% AB% ABnawar! Al-Dschazarī biliyorum, ben mümkün Arap ya da Kürt ekleme de oryantal yazmak düşündürmektedir! Ben anlamak lütfen: Ben Deniz21

Orta Çağı İslam dünyasında kişilerin etnik kökenleri hakkında kesin bilgiler yoktur. Sadece iddialar vardır. Kimi Arap, kimi Kürt, kimi Fars, kimi Türk iddialarında bulunuyorlar. En karmaşık olan da Persian X 'dir. Persian denildiğinde Persia'dan gelenler mi yoksa etnik kökeninin Farsi olması mı belli değildir. Kesin bilgiler olmadığı halde kullanıcılar kendi inandıklarını ve isteklerini ispatlamay çalışarak kaynak treni oluşturuyorlar. Çok kez bunların aslı kaynağı bir veya iki yazılardan ibarettir. O yüzden belli etnik grubuna ait kategorilerin kullanılmaması daha ansiklopediktir. Takabeg ileti 07:15, 24 Nisan 2013 (UTC)

Kürt Asıllı Olduğuna Dair Olan Kaynaklar[kaynağı değiştir]

El-Cezeri'nin Arap asıllı olduğu yüzyıllardır bilinirken ve ispatlanırken niçin bazı kesimler birkaç internet sitesinin yayımladığı yazıya göre Kürt asıllı ilan ediyor? Örneğin kaynak olarak gösterilen bu site What do you know about the death of Abū al-'Iz Ibn Ismā'īl ibn al-Razāz al-Jazarī, the Kurd polymath: a scholar, inventor, mechanical engineer, craftsman, artist, mathematician and astronomer from Al-Jazira, Mesopotamia nedir Allah aşkına, bu mudur kanıt... Bu imzasız yazı Acu uca (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Buraya El Cezeri'nin Türk olduğuna yönelik kaynak kitap ekliyorum Kafkasmurat adında bir kullanıcı siliyor?![kaynağı değiştir]

Buraya el cezeri'nin Türk olduğuna yönelik kanak kitap koyunca neden kabul edilmiyor? El cezeri'yi kürt ilan etmişsiniz ben kaynak koyunca da siliniyor nasıl oluyor bu, oraya kürt diyip koyulan bütün kaynaklar yoruma dayalı onlar neden orada duruyor o zaman? Ben eklemeye devam edeceğim. --ayvalık 07:50, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Kitapları Türkler yazınca taraflı mı oluyor Türk mühendisi Arap Kürt ilan etmişsiniz burada, Artuklular Türk devleti, orada yaşayanlar Türk sağlam bir argümanınız bile yok, devletin resmi dili Arapça diye arap mı oluyor? --ayvalık 08:02, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Eklediğim El Cezeri hakkında Türk olduğunu belgeleyen Ali Kuzu'nun kitabı neden kaynak olarak kabul edilmiyor. Sayfaya koyulan tamamiyle yorumlardan oluşmuş bilimsel değeri olmayan kaynaklar Arap Kürt olduğunu gösteriyormuş gibi oraya eklenmiş, o şekilde internetten bende dolu Türk olduğunu yazan site program bulup buraya eklerim onlar kabul edilecek mi? Kaldırılma neden taraflı yorumlu diye siliniyor sonra beni vandallıkla suçluyorsunuz, o zaman onlar da kaldırılsın. Türk olduğu bilinen El Cezeri'nin Arap Kürt yazmış ilan etmişsiniz burası taraflı bir site mi? O halde nasıl katkı vermem bekleniyor? Kaldıran kişi kafkasmurat kullanıcısı bunun taraflı ve ırk ile olduğunu düşünüyorum, kişileri buraya kürt yazarak kürt ilan edemezsiniz. Tarafsız olduğunu kimse iddia edemez. --denizayvalik ileti 06:58, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Art zamanlı düşünürseniz o zaman bugünkü gibi bir ulus kavramı olmadığını göreceksiniz. Müslüman bir bilim insanı olduğundan başka bir niteleme dayanaksız olur. Ayrıca Türkçe dışında bir kaynakta Türk olduğuna dair bilgiye rastlanmıyor. Madde girişinde bunun belirtilmesi de halihazırda yanlıştır. --Kafkasmurat- 18:07, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Ulus kavramı ile bir ilgisi yok, ortada aidiyet var. Artuklular Türk, o dönemde o bölgede Kürtlerin yaşamadığı da ortada tarih bilgisi olan herkes bunu bilir. Türkçe kaynaklarda Türk olduğunun yazması niye sorun oluyor, Türkçe kitaplar kaynak kabul edilmiyor mu, ingilizce Fransızca mı olmak zorunda? Türk biliminsanını Türkler belgeleyemez mi? Kürt olduğu iddiası nereden çıkıyor, eklediğiniz kaynaklar neyi ıspatlıyor İngilizce olduğu için mi eklendi, tamamiyle yorum içerikli ve bilimsel değiller. Arapça kaynaklar da bana göre taraflı ve yorumlu diyebilirim. Bu site tarafsızsa benim eklediğim kitabın da oraya koyulması gerekir ya da hepsi silinir. Türkiye vikipedi de Türkçe kaynak kitap ekleyemiyorsam nerede ekleyeceğim? --denizayvalik ileti 19:52, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Sorun kişinin milliyeti değil. Kendinizce bunu ilan etmeniz. Tartışma sayfaları bunun için var. Şöyle bir düşünün. Kendi adınıza ansiklopedi maddesi olsa ve başkası gelip sizin Kenyalı olduğunuzu yazsa.. Bir kitap adı yazmak da zor değil. Bunu onaylamak mı gerekir? Yoksa oradaki kaynaklı bilgiyi tartışma sayfasında tartışmak mı?--Kafkasmurat- 21:38, 7 Ağustos 2014 (UTC)
Kendimce bunu iddia etmiyorum, ortada kaynak bir kitap var, internetten alınmış ne olduğu belli olmayan bir metin de değil, tarih kitabı. Maddenin gelişmesi söz konusuysa bu kitabında oraya eklenmesi gerekir çünkü Türk olduğunu söyleyen tarihçiler var.--denizayvalik ileti 10:53, 8 Ağustos 2014 (UTC)

Yorum Yorum Konu hakkında en ufak bir tarih bilgim yoktur. Ancak kökeni başlığında kaynaklara dayandırılmış olan; El Cezeri'nin Arap ya da Kürt kökenli olduğu genel kabul görür. ifadesinden sonra Denizayvalık isimli kullanıcının kaynağı ile ; "Bazı kaynaklarda ise Türk kökenli olduğu iddia edilmektedir." tarzında bir bilgi de eklenebilir.Sait71 22:46, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Bu da çözümlerden biri teşekkür ederim.-denizayvalik ileti 10:53, 8 Ağustos 2014 (UTC)

El cezeri moğol ırkından gelen törk değildir Muhammed Celal IŞIK (mesaj) 09.28, 21 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Şu an mevcut olan dış bağlantı VP:GÜVEN kapsamında mıdır?--evolutionoftheuniverse mesaj 20:30, 31 Ocak 2017 (UTC)

etnik[kaynağı değiştir]

girişe etnik eklenmiş bir süre önce. bu bilginlerin müslüman olduğunun kesin olduğu, etnikleri hakkında tevatürler olduğu, bu kaynakların aşağıda değerlendirilmesi, girişe yazılmaması konusunda çeşitli maddelerde konuşuldu, görüş birliğine varıldı. yeniden başa dönmeye gerek yok. ayrıca bütün maddelerde etniğin girişe yazılmaması konusunda bir eğilim var sanırım. --kibele 08.04, 16 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Merhaba Kibele, son değişikliği ben yaptım o yüzden yazıyorum (ondan önce bu bilgiyi buraya ben eklememiştim, sadece icatları ile ilgili yazdığı yazıtlar hakkında bir ekleme yapacaktım, izleme listemde bulunuyordu madde). Müslüman olduğu da, Arap olduğu da genel kabul görmüş gerçeklerdir (ne müslüman olduğuna kefilim ne de Arap; sadece yazılı kaynaklardan yola çıkarak bunu diyorum). Türkiye’de bu konu hakkında çeşitli spekülasyonlar ve farklı görüşler olabilir (Türk’e çekmek isteyen de var Kürt’e çekmek isteyen de - hatta şöyle özetleyeyim, cumhuriyetle beraber bir çok Türk kaynağından kendisi Türk olarak tanıtılmış, 80’li yılların sonu itibariyle de hakkında Kürt olarak yazılmaya başlanmıştır)- fakat bu genel kabul görmüş gerçekleri değiştirmez. Kendisi sonuç itibari ile 1206 yılında ölmüş birisi. Zaten hakkında bilinen şeyler; kendi yazdığı, içinde icatları ile ilgili bilgiler olan bir kitaptan (hatta el yazması şeklinde olan yazmalar diyelim - ecnebiler manuscript der buna) gelmektedir.
Genel kabul görmüş bir gerçeği girişte yazmamayı doğru bulmuyorum, diğer basılı ansiklopediler gibi bu tip bilgiler okuyucuya girişte verilmeliki, yukarıda bahsettiğim spekülasyonlara en azından ansiklopediler bir ışık tutucu olsun (diğer iddialar ve düşünceler tabiki de madde içinde bir başlık altında verilebilir), genel kabul edilen doğrular verilsin. Fakat, bu madde özelinde olarak da, şunu vurgulamam lazım; maddede adı geçen şahısın hakkında belirgin bir etnik kimlik tartışması yoktur (dilemediğiN kadar kaynak atabilirim - fakat tabiki de Türkiye’de cezeriyi Türk veya Kürt yapmak isteyen birçok kişi mevcut, ama senin de gayet iyi bildiğin gibi burası sadece Türkçe dilinde yazılan global bir ansiklopedi). Kendisi batılı kaynaklarda ve yakın çağ öncesi kaynaklarda Arap veya İslam bilgini olarak anılır, böyle kabul edilir. Keza, boş bir zamanın olursa, ve kişisel olarak ilgilenmek istersen; sen de ne demek istediğimi anlarsın.
(Bu arada bir not daha düşeyim; önceden bir şeyin tartışılıp, görüş birliğine varılması ve başa dönmeye gerek yok denmesine temelden karşıyım. Burası sonuç itibariyle bir ansiklopedi, hem de kendisine Özgür ansiklopedi diyen bir ansiklopedi. zamanla farklılaşan değişikliklere ve farklı görüşlere de yer vermesi, tartışılmış şeylerin (belki de özelikle yeni gelenler tarafından) tekrar tekrar tartışılması; bu özgürlüğün temel taşlarından biridir diye düşünüyorum. Hele hele bu madde özelinde; ecnebilerin Arab inventor veya Muslim inventor dediği birinin; biz etnisite yazmıyoruz diyip çıkarılması benim bakış açıma ters)
Konu etnisite, özellikle de Türkiye’de tartışmasını sevmediğim bir konu. Bu yukarıda yazdığım bu konu özelinde benim yazdığım tek yorum olsun. Zaten değişikliği de ben yaptım, görüşümü de yazdım, her şey açık diye düşünüyorum. Bundan sonra, benim dışımdaki kişilerin yazması daha doğru olur. Maddede adı geçen şahış hakkında Kişisel görüşüm ve daha fazla tartışma/kaynak/Bilgi için mailim açık, mesaj sayfam da Dakmor Tojira 09.01, 16 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
elbette özgürlük ve yeni fikirler, yeni yorumlar olacak. ama önce eski konuşmaları okuyup üzerine taş koymaz yapıyı yıkıp yeniden temel atmaya girişirsek de herkesin emeğine yazık. tartışmalar sırasında ve onun dışında da okumuşluğum var, tavsiyeler için teşekkürler. :) --kibele 09.25, 16 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

ismaile ciziri[kaynağı değiştir]

bu isim kürtçesi olarak eklenmiş, çıkartılmış. cizreli bir bilim insanı olarak eklenmesinde nasıl bir sakınca olduğunu anlayamadım. kaldı ki, türkçe kaynaklarda da kullanılan bir isim olduğu için madde girişinde elbette kalabilir. --kibele 19.30, 19 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla