Tartışma:Büyük O gösterimi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Bilişim (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilişim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilişim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Knuth icad etti denen yer ve sabiti olmayan tanim silindi. Bachman&Landau'dan bahsetmek lazim tarihini konusurken, Knuth cikartti demek dogru degil. Inglizce wikipedi duzgun anlatiyor. Firsat bulursam ben elleyecegim, sadece yanlisi kaldirmak icin mudahale ettim simdi. BM

Haklısınız. Tanımda hata vardı. x0 değerinden sonra şeklinde düzeltilmeli. Ayrıca kimin bulduğu konusu da ingilizce wiki'de daha ayrıntılı anlatılmış. Ayrıca başlığı da Big-O Gösterimi ve Büyük-O Gösterimi şeklinde iki başlığa taşımakta fayda var.

imdat! yardım edin! :)[kaynağı değiştir]

Bazı terimlerin Türkçe karşılıklarını bilmiyorum, yardım edin! :)

Bu arada ortalarda bir yerde e üzeri x filan derkenki grafik için "as x ..." diye bir şey var, yani x sonsuza giderken ama işte "as" diye İngilizce söz çakılmış oraya, ona müdahale edmek mümkün mü bilmiyorum.

\qquad\hbox{as} ifadesindeki 'as'i değiştirmek gerek sanırım. Fakat ben değiştirmiyorum, çünkü oraya uygun kelime bulamadım.


Sayfaya İngilizce link koymanın bir mantığı yok bence. İngilizce link yeterince güzelse İngilizce makaleye eklenmeli. İngilizce bilen kişi zaten İngilizce makaleye _de_ göz atmayı düşünecektir.

Sayfadaki poly-poli tutarsızlığı[kaynağı değiştir]

Emre Sevinç'in eline sağlık diyorum. İlk gözüme çarpanlardan biri (yabancı terimlerin çokluğunun yanısıra) poly-poli tutarsızlığı. Kişisel fikrim poli(nom|logaritmik) olmalı diyor. İtiraz eden olmazsa düzelteceğim. Birde tartışmalara imza (ve tarih) atılırsa daha güzel olabilir. Alphan 12:40, 10 Ocak 2006 (UTC)


Yabancı terimlere biraz müdahale ettim (/notasyon/gösterim/, /polinom/çokterimli/ gibi). Dayak yememek için asimptotik'le hiç uğraşmadım. :-) Türkçe kısaltmalar konusunda saplantı sahibi birisi olarak şunu hatırlatmak istiyorum: Çok sık kullanılan "örnek", "bakınız" için TDK Yazım Kılavuzu'ndaki "ör.", "bk." kısaltmalarından şaşmayalım, aksi taktirde etraf karışıyor. Roktas 14:23, 10 Ocak 2006 (UTC)

Çok güzel, Bu durumda s/fonskiyon/işlev/g ve s/Big/Büyük/ değişimlerini de öneriyorum. Alphan 13:45, 11 Ocak 2006 (UTC)
Her iki değişiklik de gayet yerinde, aksi fikirde olan yoksa (itiraz süresi sınırlı :-) bence bu değişikliği yapalım. "Büyük O"nun yanında parantez içinde "Big O|Oh" eklenebilir. Bir de çeşitli yerlerde hâlâ "altpolinomsal" vb. terimler var, onları da halletmek lâzım.Roktas 18:07, 11 Ocak 2006 (UTC)
Sayfada 3 adet .*polin.* kaldı. "polinomsal"ları da polinom gibi çokterimli ile değiştirmek beni rahatsız etmez. Fakat biraz anlam karmaşası yaratabilir. Fikir? Alphan 05:32, 12 Ocak 2006 (UTC)
Öyle yaptım, çokterimli lafı polinomsal için de uygun, superpolinomsal'ı yüksek çokterimli olarak uydurdum. Super yerine (süper|yüksek|hayli|aşırı) vesaire olabilir :-), neyse gelecekte daha iyisi bulunabilir. Şimdilik .*polin.*'leri yok etmiş olduk.Roktas 08:49, 12 Ocak 2006 (UTC)
Asimptot'un TDK sözlüğündeki karşılığı "sonuşmaz". asimptotik için belki sonuşmayan kullanılabilir. Oğuz Ergin 15:08, 21 Mart 2008 (UTC)