Tartışma:Arran (Kafkasya)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Azerbaycan (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Azerbaycan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Azerbaycan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ermenistan (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ermenistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ermenistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Arran'ın sınırları[kaynağı değiştir]

Makalede Arran'ın sınırları Kür ve Aras nehirleri olarak gösterilmiş. Oysa bu yanlıştır, Arran'ın sınırları kuzeyde: Derbent, güneyde: Aras nehri, doğuda: Hazar denizi, batıda: Ani-Dvin şehirlerine kadardır. Yanlız 9'cu yüzyıldan itibaren Arran'ın Kür nehrinden kuzeyde kalan bölümü (Kür-Derdent arası) merkezi Şemahi olan Şirvan devleti tarafından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yönetildiği için sonraki (13'cü yüzyıldan başlayarak) tarihçi ve seyyahlarca Arran'dan ayrı bir ülke yani Şirvan ülkesi olarak anılmıştır. Bundan sonraki süreçte Arran'ın sınırları daha da daralmış ve Borçalı, Karabağ ve s. gibi aslında Arran'ın bir parçası olan vilayetlerin her biri ayrı ayrı ülkeler haline gelmiştir. Ve bu süreç sonunda Arran sadece Kür nehrinin güneyinde bulunan ova ile sınırlı kalmıştır. Elməddin ər-Rafizi (mesaj) 15:11, 24 Kasım 2016 (UTC)