Tartışma:Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Feminizm (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Feminizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Feminizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyalizm (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyalizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyalizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

başlıkta yazılmış bütün bilgiler yanlış. engels'e göre "anaerkillik" tek eşli ailenin bir formundan başka bir şey değildi. ailenin iki biçmine değinir, ilki "grup halinde evlilik" diğeri "tek eşli aile". grup halinde evlilikte gensler birbiriyle evlenirler, tek eşli aile ise kendi içinde üretim ilişkilerinin evrimine paralel olarak önce "çift başlı aile" yani kadın ve erkeğin eş sözsahibi olduğu ve boşanma olgusunun varolmadığı ilkel aile, ardından anaerkil aile, ve onu izleyen ataerkil aileyi, en sonunda kapitalist toplumdaki karı-koca ailesi izlemiştir. üstelik kitapta sadece aileyi değil, devletin uzlaşmaz sınıf çelişkileri nedeniyle meydana gelmesi ve geleceğin komünist dünyasında aile ve devletin sönüşü üzerine fikirlerini geliştirir.

ayrıca engels mirasın ortaya çıkmasıyla erkeğin ailede egemen hale geldiğini söylemez. analık ve babalık hukugu diye iki hukuktan bahseder. tek eşli ailenin sadece bir aşaması olan anaerkillikte analık hukugunun hakim olduğunu, üretim ilişkilerinin değişmesi sonucu baba hukugunun önplana geçtiğine değinir. kitabın anlatmak istediği ailenin kendi başına varolan soyut bir kuruluş değil, ekonomik ve iktisadi ilişkilere, toplumsal üretim ilişkilerinin ve üretici güçlerin gelişimine paralel olarak değişikliğe uğrayan önemsiz bir şey oluşuna işaret etmektir.

buradaki aileden kasıt esasen erkek ve dişi çiftin ilişkisinden ziyade, toplumun (sivil toplumun) üretici güçlerin gelişmişlik düzeyine paralel olarak bir biçimde örgütlenişidir. yani engels klasik anlamıyla aileden bahsetmez, bir kuruluş ve toplumsal organizasyonu ele alıp tarihsel olarak inceler.
Kesinlikle katılıyorum. Aile, bildiğimiz anlamda "Aile" değil. Toplumun belli bir dönemde siyasi,iktisadi,askeri örgütlenmesinden ibaret. İlkel komünizm denilen şey, aslında Klanlar ve Aşiretler halinde, sınıfsız bir şekilde yaşayan ilk insan toplumlarını ifade ediyor. Sanayi toplumundan doğacak olan geleceğin komünizminden farkı, üretici güçlerin "geri" olmasıdır. Bir nevi tarih kendisini yeniden-üretiyor; Bir farkla, daha üstün formatta.95.7.248.199 22:31, 9 Temmuz 2011 (UTC)