Tartışma:Abdest/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abdestsiz olduğunu bildiği halde namaz kılan dinden çıkar. ????

Abdesti Bozan Şeyler

  • Delirmek????
  • Yan yatarak veya iki ayağını yana çıkarıp oturağı boşta kalacak şekilde veya bağdaş kurarak oturup uyumak. (Oturağı yere tamamen yerleştirmek suretiyle uyumak abdesti bozmaz)???????

Resmen saçmalamışlar dinden çıkma ve delirme olayında. bir kere bir insanın dinden çıkmasını belirleyecek hususlar kesin ve net bir biçimde yoktur. Afaroz islamiyette yoktur. İnsan ancak kendi kalbi ve aklı ile dini reddeder, böylece dinden çıkar. Kimsenin hükmü bu konuda geçemez çünkü Allah ile kul arasına kimse giremez. Peygamber dahil. Ayrıca ben deliriyorum ki deliyim zaten. abdestim kaçtımı acaba:):):)yobazlık demek bu olsa gerek... Kolaylaştırınız,zorlaştırmayınız....ddenkel--ddenkel 02:52, 14 Ocak 2007 (UTC)

Sadece Sünni Hadis ve fıkıhçıların abdeste vudu dediği tanımı yanlıştır. Vudu başta İran'da olmak üzere abdest anlamında kullanılan Arapça bir kelimedir ve İran'ın nüfusunun çoğunluğu Şii'dir. Ayrıca "aptes" de denir diye eklemeye bence gerek yoktur. Tüm kelimelerin sokak Türkçesi ile söylenişi eklenmeye kalkışılırsa işin içinden çıkılmaz ve ansiklopedik olmaz. TDK sözlüğünde "aptes" diye bir madde yoktur (bkz aptes). --Abuk SABUK 22:16, 8 Ocak 2007 (UTC)


Sokak Türkçesi değil, tersine makbul telaffuzda "aptes" denir. OsmanlıCı olanalr için Farsça telaffuz da kutsal olduğu için, abdest demekte ısrar ederler. Öyleyse sorayım cameşuy yerine sokak Türkçesi ile çamaşır diyorsunuz?

adrianinos, 16 Ocak 2007


Merhaba. Kime göre "makbul" telaffuzda aptes olduğunu sorabilir miyim? "Çamaşır" konusunda soru sormamışsınız gerçi ama cevaplayayım. Çamaşır kelimesi Türkçe'ye bu şekilde yerleşmiştir ve İstanbul Türkçe'sidir. Türkçe yazılı metinlerde İstanbul Türkçesi baz alınır, ağız ve şiveler veya halk lisanı değil. Kabalık etmek istemem, belki de anadiliniz Türkçe değildir ancak bu abdest maddesini düzenlemeden önce madde devrik cümleler vs. ile dolu idi. Şu anda yaptığınız değişiklikler de maddenin Türkçe bütünlüğünü bozuyor. Yaptığınız değişiklikleri (objektifliği bir kenara bıraktık) sonradan okuyor musunuz merak ederim. Saygılar, iyi çalışmalar. --Abuk SABUK 17:49, 17 Ocak 2007 (UTC)
Uzay gemilerinde elbet biraz toz vardır merak etmeyin. Abdestle alakasız oradan buradan herşeyi lütfen sayfaya kopyalamayın. Konu bütünlüğü yok, konuyla alakası yok, daha önce yazdıklarınızla çelişiyor. Her yazdığınızın başına "fıkıhçılara göre" ibaresini ekliyorsunuz. Anladığım kadarıyla bahsi geçen fıkıhçı sizsiniz. Bu durumu gözlemleyen bir yönetici yoksa şikayet etmek durumunda kalacağım. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 22:59, 20 Ocak 2007 (UTC)
Ama fıkıhçıların içinde toz, toprak, su bulunmayan bir uzay mekiğinde nasıl abdest ya da teyemmüm alınacağını açıklayamamaktadır. Abdesti tanımlayan bir ifade midir ki tanım kısmında yer almalıdır? Abdestin uzay gemisinde nasıl alınacağı konusu çağdaş fıkıhçılar arasındaki en büyük tartışmalardan mıdır? Hayır, bunların hepsinin cevabı hayır. Vudu kısmına değinmeyi açıkçası yersiz görüyorum; Türkçe bir ansiklopedi yazıyoruz, Türkçe'de bu eyleme abdest deniyor, ilmihallerde (ki bu durumda bunlar 3. parti kaynak durumundadır!) abdest kullanılıyor... o zaman vudu dememizin veya bu konuda yanlış vurgulara yer veren ifadeler kullanmamızın yeri veya gereği yoktur. Din bilimleri, belirli akide bağıntılı temeller (İslam'da Allah'ın bir olduğuna inanılır gibi örneğin) dışında fazlasıyla subjektif ve çeşitlilik gösteren öğeler, hususlar içerir. Abdest hususunda da farklı mezheplerde, yörelerde farklılıklar elbette olacaktır ve bunların gerçek, doğrulanabilir ve kaynaklı olanları elbette Vikipedi'deki abdest maddesinde yer alabilir... fakat bu kendi düşündüklerimizin, sav veya kişisel buluşlarımızın Vikipedi'deki abdest maddesinde yer alabileceği anlamına gelmez. İlgili ifadelerin çıkartılması bir yanlışlık arz etmiyor, konunun büyütülmesi ancak maddeye zarar verir... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 00:42, 21 Ocak 2007 (UTC)

islamiyetle ilgili problemleri olan bir kisinin yazdigi sacma sapan ipe sapa gelmeyen yorumdur. abdestsiz namaz kilan dinden cikmaz. kaynak HOLY QURAN

Tefsir/meallerdeki buradaki saçmalık ne?[kaynağı değiştir]

  • Hasta olamyan su bulmadığında teyemmüm yapmaz mı?
  • Yolcu olmayan, kendi şehrinde-evinde ... olan su bulmadığında teyemmüm yapamaz mı?
  • Boşaltım organlarından herhangi bir çıkış olmayan kimse teyemmüm yapamaz mı?
  • Kadınlarla birlikte olmayıp da erkeklerle birlikte olan ya da masturbasyon yapan ... kimse su bulamadığında teyemmüm yapamaz mı?
  • Uyumuş olan, herhangi bir biçimde şuurunu kaybetmiş olan ( sarhoş, bayılmış, cinnet geçirmiş ...) su bulamadığında teyemmüm yapamaz mı?
  • Teyemmüm su bulunmadığında abdest ya da boy abdesti YERİNE ise, neden tefsir/meallerde teyemmüm yapabilecek kimseleri DÖRDE AYIRMAKTADIR?

CEVABI SONRA YAZACAĞIM, lütfen birazcık düşünelim.

--[Kullanıcı:adrianinos] 27.1.2007

Burada tartışma konusu olan Teyemmüm'ün hangi koşullarda yapılacağı değil, abdest ile teyemmüm yapmak arasında fark olmadığına dair iddianızdır. Eğer teyemmüm ya da abdest arasında seçim yapma serbestisi varsa, bunca insan abdest alarak abesle iştigal ediyorlar demektir. Ayet açık. "Zorunluluk ve gereklilik durumlarında teyemmüm yapılır. Keyfe bağlı değildir." --Abuk SABUK 19:39, 27 Ocak 2007 (UTC)

Abdest ile Teyemmüm[kaynağı değiştir]

selam

Kur'an'a göre teyemmüm ile fıkıhçılara/hadisçilere göre teyemmüm farkını yazmak istiyorum, yoksa bu garip yazışmalar sürüp gidecek.

Önce konu ile ilgili ayeti yazacağım, çevirisini sözcük sözcük yazacağım, sonra da şunu hatirlatayım Allah meramını/maksadını/niyetini anlatmak aciz değildir, namaz kılmayı kuluna borç ( =farz) eden Allah, bunu nasıl yapacağını da AÇIKÇA bildirmiştir, Allah'ın Resulü SalatSelam yanımızda değildir, onun görevi Kur'an'ı tebliğ etmek idi. Bununla ilgili ayetleri de yazarım gerekli ise.


euzü b'İllahi min eş şeytani r racim bismİllahi Rahman ir Rahim ( neden böyle başladım? Nahl 16/98 ayetinde "Kur'an okuyacağın zaman racim şeytandan Allah'a sığınırım de" yazar. Neml 27/29,30'da Süleyman SS, Belkıs'a bir KİTAP gönderir, Belkıs kendisine gelen KİTABın "bismillahirrahmanirrahim" diye başladığını söylemektedir. Bu yüzden de ayet okunurken "euzü besmele" çekilir.)

yâ eyyü hâ ellezîne âmenû Ey o kimseler ki iman ettiler >>> Ey o iman edenler! izâ kum tüm ile s salâti salata kalktığınızda ( DİKKAT başka bir şey için değil namaz için) fe iĞSiLû GASLedin vücûhe küm vecihlerinizi ( kafanın üstü önünde saçların döküldüğü, kelleştiği yer, yüz, boyun) ve eydiye küm el-kollarınızı ile merafikı dirseklerle birlikte ve iMSehû MeSHedin ( = sıvazlayın) bir rüûsi küm başlarınızı ve ercüli küm ayaklarınızı ile le ka'beyni iki aşık kemiğine değin/iki incik kemiğine değin ve in kün tüm cünüben cünüp oldu iseniz fe itTaHhiRû TaHaRlanın, temizlenin (DİKKAT fıkıhçılar/hadisçiler gibi GuSLedin yazmıyor) ve in kün tüm merdâ hasta olduysanız ev alâ seferin ya da sefer üzeresiniz ev câe ehadin min küm min el gâitı ya da sizden biri gaittan geldi (boşaltım organlarından katı-sıvı-gaz çıkış oldu) ev LâMeS tüm ün nisâe ya da nisa ( kadınlar...) ile LeMS ediştiniz (beyindeki seks merkezi aktif hale geldi ise, böceklerin antenlerine de LâMiSe denir ... ) DİKKAT! Ayette MeSeS tüm (dokundunuz-değdiniz teMaSS ettiniz) yazmıyor. fe LEM tecidû mâen su bulMAdınız/su mevcud değil/suya erişemediniz, erindiniz, üşendiniz... fe teyemmemû teyemmüm edin saîden tayyiben pak bir "said"e ( DİKKAT gubâr (toz), türâb (toprak) ... yazmıyor. fe iMSeHû bi vücûhi küm ve eydiye küm min hü ondan vecihlerinizi, el-kollarınızı MeSHedin ... "

Şimdi bakalım fıkıhçılar ne demişler? Su ya da eritince su olacak kar, buz... yoksa abdest ya da boy abdesti yerien teyemmüm alınır. Pekiy ayet ne yazıyor? Tefsircilerin/mealcilerin hileli çevirilerine göre ayet ne yazıyor?


Tefsir/meallere göre kimler teyemmüm yapabilir? Açalım herhangi bir meali bakalım.

  • Hasta olan teyemmüm yapabilir
  • Yolculukta olan teyemmüm yapabilir
  • Tuvaletten çıkanlar
  • Kadınlarla cinsel ilişkide bulunanlar

Bunlar su bulamazlarsa teyemmüm ederler.

Tefsir/meallerdeki buradaki saçmalık ne? Hasta olamyan su bulmadığında teyemmüm yapmaz mı? Yolcu olmayan, kendi şehrinde-evinde ... olan su bulmadığında teyemmüm yapamaz mı? Boşaltım organlarından herhangi bir çıkış olmayan kimse teyemmüm yapamaz mı? Kadınlarla birlikte olmayıp da erkeklerle birlikte olan ya da masturbasyon yapan ... kimse su bulamadığında teyemmüm yapamaz mı? Uyumuş olan, herhangi bir biçimde şuurunu kaybetmiş olan ( sarhoş, bayılmış, cinnet geçirmiş ...) su bulamadığında teyemmüm yapamaz mı? Teyemmüm su bulunmadığında abdest ya da boy abdesti YERİNE ise, neden tefsir/meallerde teyemmüm yapabilecek kimseleri DÖRDE AYIRMAKTADIR? CEVABI SONRA YAZACAĞIM, lütfen birazcık düşünelim.

--[Kullanıcı:adrianinos] 27.1.2007

Benim sizinle bu konuda daha fazla tartışmaya niyetim yok. Lütfen kullanıcı sayfama mesaj göndermeyin. Madde ile ilgili sıkıntınız varsa tartışma sayfasında anlatın derdinizi. Bana gönderdiği mesaja bile besmele ile başlayan birisi ile maddenin tarafsızlığı vs. konusunda tartışmayı da gereksiz buluyorum. --Abuk SABUK 22:00, 30 Ocak 2007 (UTC)



Yanlış anlaşılma[kaynağı değiştir]

Mesaja besmele ile başlamadım, yazdığım ayete besmele ile başladım, Beni İslamcı olmakla tarafsız olmamakla itham ederken, tamamen İslamcı kabulleri buraya yazıp, benim yazdıklarımı değiştiriyorsunuz. Benim gibi birine İslamcı demek Dünya'da en son olacak iştir, bu konu hakkında İslamcıların ölüm listesinde olan biri olan ben iin bu iddia yalnızca bilmezlikten olsa gerektir.

adrianinos, 31 Ocak 2007

Diyanet'in mealini kabul etmek zorunda değiliz abuk78[kaynağı değiştir]

Diyanetin mealine karşı yazılan meali beğenmeyen Abuk78 kendisi meal yazsın ya da bilmediği konulara bulaşmasın derim.

adrianinos, 5 Şubat 2007

Her arapca bilen de kendi mealini eklemesin derim. - Erhan 11:57, 5 Şubat 2007 (UTC)

Yazdığıma sorulara cevap isterim Krkzn, Burası ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ ise, yok Larouuse ile Britannica tercümesi yazacaksanız, burası ÖZGÜR değil.

İlahiyat Profesörleri gelsinler, abdest ile ilgili yazdığım soruya cevap versinler, verebiliyorlarsa. Ama İlahiyat'ın i'sini bilmeyenler, kendilerini burada göstermek istiyorlarsa böyle problemler hep çıkar.

adrianinos, 5 Şubat 2007

Sorularina cevap istiyorsan ilgili uzmalara sorman yerinde olur. Burasi ozgur mu ozgur, fakat herkes istedigini yazar anlaminda degil; ayrica ozgun calismanin burada sergilenmesinin yasak oldugunu da hatirlatirim. - Erhan 12:07, 5 Şubat 2007 (UTC)

Adrianinos isimli kullanıcının yarı Arapça, yarı bozuk Türkçe ile yaptığı yorumlar ve tefsirler başta bu madde olmak üzere birçok maddeye zarar vermektedir. Buraya tüm Kur'an tefsirlerini eklemek mümkün değildir. Diyanet tefsirindeki "abdest" ile ilgili ayetlerde iddia ettiğiniz şekilde mezhepcilik veya çarptırma vs. yoktur. Tabii ki diyanet tefsirinin tamamını savunacak değilim çünkü ilahiyatçı değilim ve bu konuda yeterince donanımım yok. Ama yazdıklarınızın vikipediye zarar verdiğini görecek kadar donanımım var. --Abuk SABUK 21:19, 5 Şubat 2007 (UTC)