Tartışma:İzlenimcilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


maddenin adını izlenimcilik yapalım mı? madem ki (tr:izlenimcilik), burası da "tr"ce vikipedi olduğuna göre... :) Filanca 20:06, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Kesinlikle haklısınız. İyi çalışmalar. euthygenes 20:08, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Doğru, izlenimcilik empresyonizmin Türkçe karşılığı olarak kullanılıyor; maddenin adını da buna göre çevirmemiz doğru olacaktır. Bununla birlikte girişte mutlaka empresyonizmin de bu akımın bir ismi olduğunu belirtmemiz gerekir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:48, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Elbette. Dışavurumculuk maddesindeki gibi olmalı. Filanca 17:58, 17 Ağustos 2007 (UTC)

Katılıyorum. Uzlaşma sonucu isim değişikliğini gerçekleştirdim--Atacameñoileti 19:19, 17 Ağustos 2007 (UTC)

Dış aleme ilgisiz?[kaynağı değiştir]

İzlenimciliğin özellikleri arasında "Dış aleme, ondaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler" diye bir şey sayılmış. Benim bildiğim bunun tam tersi. Yani dış aleme ilgililer tabii, onun kendi üzerlerinde yarattığı izlenimi sanatlarına konu ediniyorlar. Filanca 21:24, 17 Ağustos 2007 (UTC)

Kimseden ses-seda çıkmayınca, izlenimciliğin özellikleri arasından aşağıda belirttiğim ve düpedüz yanlış olanları düzelttim/çıkardım:

  • "Dış aleme, ondaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler." Tam aksine, çok ilgililer.
  • "Edebiyatta, resimde, müzikte okuyucunun, seyircinin, dinleyicinin eserle karşı karşıya gelir gelmez edineceği izlenim bu akımın tatlı, yumuşak, kucaklayıcı, canlı teması olmuştur." taraflı, ansiklopedik olmayan bir ifade.
  • "Empresyonist sanatçının anlattığı dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayâle bürünmüş izlenimleridir." neden hayale bürünmüş olsun?? Gerçeküstücülükle mi karıştırılıyor?
  • "Empresyonizm, esas olarak ve her şeyden önce özgürlüğün simgesidir, sembolüdür." bu çok iddialı ifadeyi kaynak bulunana kadar çıkartıyorum.
  • "Hayale ve soyut betimlemelere yer verilmiştir. " Ben hiç soyut izlenimci tablo görmedim. İzlenimciliğin tanımına aykırı sanki.
  • "Objenin kişi üzerindeki izlenimleri önemli olduğu için realizmin karşıtıdır." karşıtlıktan çok farklılık var gibi. Ona bakılırsa dışavurumculuğun veya kübizmin de realizm karşıtı olduğu söylenebilir. Ama bir bakıma dışavurumculuk izlenimciliğin de karşıtı. Karşıtlık kurmaya çalışmak pek iyi bir noktaya götürmüyor. Ayrıca kaynaksız.
  • "Sanatçılar eserlerinde kendi iç dünyalarını dile getirmişlerdir." daha doğrusu, dış dünyanın kendi iç dünyalarındaki yansımasını dile getirirler.

Filanca 20:40, 13 Şubat 2008 (UTC)