Tartışma:İcra kurulu başkanı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

madde adının türkçe karşılığı olan "genel müdür" olarak değiştirilmesini öneriyorum. görüşleriniz? Filanca 20:32, 5 Temmuz 2007 (UTC)

Türkçe karşılığı genel müdür değil, icra kurulu başkanı - zaten maddenin içeriğinde de isim olarak bu geçiyor. Bu durumda maddenin adını icra kurulu başkanı yapıp, CEO'yu yönlendirmek en doğrusu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:00, 5 Temmuz 2007 (UTC)

Noumenon, büyük bir şirkette hiç çalıştın mı bilmiyorum, sence genel müdür ile "icra kurulu başkanı" arasındaki fark nedir? Benim bildiğim, bu ikisinin aynı kişi olduğu. İcra kurulu (artık bazı şirketlerde "üst kurul" diye de anılıyor) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarından oluşur. "Teşekkürler" diye bitirmenin, konuya son noktayı koyduğun anlamına gelmediğini umarım :) Saygılar, Filanca 17:24, 6 Temmuz 2007 (UTC)

Genel olarak her şeye cevap verdikten sonra "Teşekkürler, iyi çalışmalar" şeklinde kapatıyorum sözümü, yoksa hiçbir konuya nokta koymak gibi bir fikrim veya amacım hiçbir zaman olamaz; bizden en fazla virgül olur nokta ne haddimize. CEO'nun tercümesi de, iş dünyası ile ilgili yayınlarda kullanılan karşılığı da icra kurulu başkanı ise, biz niçin farklı anlamlara da gelebilecek yani sonuçta tam anlamıyla, her daim CEO olmayacak bir karşılığı kullanalım? Maddenin şu anki adı CEO, bu Türkçe değil, Türkçe karşılığı icra kurulu başkanı, maddede kullanılan isim de bu... bu noktada ben maddenin adının da icra kurulu başkanı olmasını desteklerim, doğru bulurum. İstersenirse genel müdür de buraya yönlendirilebilir ama bence uygunsuz olur. Zira genel müdür daha farklı anlamları ve vurguları içerisinde barındırabilir. Bildiğim kadarıyla her şeyden önce her genel müdür icra kurulu başkanı değildir... tabii bu sadece benim aklımda kalan, yanlış olabilir.

Bu tip terimler birbiriyle çok fazla karışabileceği için (yani pratikte karışabileceği yoksa hatalı olarak karışması değil kastım), zaman zaman birbirinin yerine kullanılabileceği için her birinin maddesinde olası çakışmaları, kullanımları belirtmekte fakat hepsini ayrı ayrı maddeler halinde tutmada yarar olduğu kanısındayım. Tabii bu da nokta değil, belki bir başka virgül. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:43, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Pratikte icra kurulu başkanının Genel Müdür dışında birisi olması ihtimali olmamasına karşın, bu iki terimin farklı iki şey (biri görev, birin ünvan gibi) belirtiyor olabileceğinden hareketle ayrı iki madde olmasına karşı çıkmıyorum. Madde adının "icra kurulu başkanı" olması gerektiği konusunda aynı fikirdeyim, değiştiriyorum. Saygılar, Filanca 20:59, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Gelin şunu tekrar düşünelim[kaynağı değiştir]

"İcra Kurulu Başkanı" ile "Genel Müdür" ayrı şeyler mi? Biri görev biri ünvan diyerek işin içinden pek çıkamayız gibi. Öyle bir şirket var mıdır ki, genel müdür ile CEO'su veya icra kurulu başkanı ayrı kişiler olsun? Yok. Türkiye'de bunun adı genel müdür. Üstelik bir genel müdür maddemiz de yok ne yazık ki. Filanca 09:58, 6 Eylül 2008 (UTC)

CEO:ÜDY olarak kısaltabiliriz. Üst Dereceli Yönetici diye açılabilir. Birden fazla şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlarının şefi diye de açıklanabilir. Gztc

Hayır, bu doğru olmaz. ÜDY diye yaygın bir kısaltma olmaması bir tarafa, Üst Dereceli Yönetici kesin bir kavram değil. Bir şirkette birden fazla kişi (örneğin genel müdür ve genel müdür yardımcıları) "Üst Dereceli Yönetici" sayılabilir. Oysa CEO ve Genel Müdür kavramları tek kişiye işaret ediyor. Filanca 11:17, 12 Ekim 2008 (UTC)

Başka yorum gelmezse maddenin başlığını değiştireceğim. Saygılar, Filanca 08:27, 16 Aralık 2008 (UTC)

  • Maddenin adının "genel müdür" yapılması yerine, genel müdür maddesinin açılması daha doğru olacaktır. Çünkü icra kurulu başkanı ve genel müdür aynı şey değildir. --DsMuratileti 20:13, 21 Aralık 2008 (UTC)

Aradaki fark nedir? Filanca 20:57, 21 Aralık 2008 (UTC)

  • Aynı şey olmadığı kesin; ama bir örnek verebilirim. Örneğin Doğan Yayın Holding'in yönetim kurulu başkanı Aydın Doğan, icra kurulu başkanı ise Mehmet Ali Yalçındağ. --DsMuratileti 21:26, 21 Aralık 2008 (UTC)

Tamam, zaten bence de CEO ile Yönetim Kurulu Başkanı ayrı şeyler. Yönetim Kurulu Başkanı, hissedarları temsilen şirketin en üst düzey yetkilisi. Gündelik işlere katılmıyor, sadece hissedarların paralarıyla ne yapılacağı konusundaki stratejik kararları yönetiyor. (CEO = İcra Kurulu Başkanı = Genel Müdür) ise şirketin gündelik işlerinin yönetilmesinden sorumlu en üst düzey kişi. Yönetim Kurulu Başkanı devletin Cumhurbaşkanına, CEO ise Başbakana benziyor. Şimdi, sorduğum CEO ile Genel Müdürün ayrı olduğu durumlar var mı? Bence yok, çünkü bu ikisi aynı şey. Filanca 20:39, 14 Şubat 2009 (UTC)

ceo - chairman[kaynağı değiştir]

ceo yönetim kurulu başkanı değildir. yönetim kurulu başkanının ingilizcesi chairman'dir. o yüzden o kısmını sildim.

Karışıklık[kaynağı değiştir]

"İcra Kurulu Başkanı" dediğimiz pozisyon aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı (ing: Chairperson) demektir. Çakışan mevzu ise şu, CEO, yönetim kurulu başkanı olarak görev almaz. Kurulun belirlediği bir genel müdürdür. Bu sebeple sayfanın yeni bir isme tanışması kanaatindeyim.

Görüşleri olan belirtebilir mi? CaptainNoyan (mesaj) 16.42, 22 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]