Tartışma:Özgür yazılım

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: MertGor tarafından 2 yıl önce Özgür Yazılım'ın ilkeleri başlığına

Yönlendirme sayfası hakkında[kaynağı değiştir]

Bence Ozgur yazilim sayfası silinsin. Türkçe olmayan bir şeyi Özgür yazılım sayfasına yönlendirmenin anlamı yok.

asteko 15:56, 8 May 2004 (UTC)

Ne kadar yönlendirme sayfası varsa o kadar iyi bence. Böylece Türkçe klavye kullan(a)mayanlar da arama fonksiyonu kullanabilir. Zararı yok, anladığım kadar başka dillerde de öyle uygulamalar var. Erdal Ronahi 14:18, 9 May 2004 (UTC)
Erdal,
Fazladan bir iki yönlendirmenin zararı yok tabii. Öte yandan, bazı şeylerin standardının oturması gerekiyor bence. Sürekli olarak Türkçe klavye kullanamayanları düşünüp alternatif yönlendirmeler eklemek anlamlı gelmiyor bana. Daha önce de söylemiştim, Türkçe desteği bütün yaygın işletim sistemlerinin standart bir parçası olarak geliyor. Sayfanın altında da (kim koydu bilmiyorum ama çok güzel olmuş) standart Q klavye diziliminde yer almayan Türkçe harfler var.
Sevgili kullanıcımız zahmet etmesin diye buraya her eklenen makalenin alternatif başlığı var mı diye kontrol etmek herkese fazladan yük getirecek. Bence gereksiz bir şey olur bu alternatif yazılımlar için yönlendirmeler eklemek.
Varolanları silelim demiyorum ama bence yenilerinin eklenmesi gereksiz.
volkan 19:03, 9 May 2004 (UTC)

Türkçe klavye kullanmayan ya da kullanamayanlar bu sayfalar olmadan da istedikleri sayfaya ulaşabilirler. Bunun yolu tüm maddeleri listeleyen sayfaya gidip istediği maddenin bağlantısına tıklamak ya da Türkçe karakter içermeyen ilgili birkaç sözcük ve vikipedi (elma armut vikipedi) gibi bir arama yapmak ve ilgili Vikipedi sayfasının bağlantısına tıklamak.

Diğer dillerde de Erdal Ronahi 'nin önerdiğin türden uygulamalar olduğunu sanmıyorum.

Üstelik bu, madde sayısını gerçeğinden yüksek gösterir.

asteko 11:22, 10 May 2004 (UTC)

Özgür mü ücretsiz mi?--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 11:43, 11 Eylül 2011 (UTC)

İngilizce Vikipedi'den alıntı:
Thus, free software means that computer users have the freedom to cooperate with whom they choose, and to control the software they use. To summarize this into a remark distinguishing libre (freedom) software from gratis (zero price) software, the Free Software Foundation says: "Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer" See Gratis versus libre.
Özgür yazılım kullanımı doğru. --Superyetkinileti 15:37, 11 Eylül 2011 (UTC)

Yanlış, eksik ve keyfi bilgiler[kaynağı değiştir]

Özgür Yazılım maddesi yanlış ve eksik bilgilerle dolu. Özgür Yazılımın aslına sadık kalınmadığı gibi bilimsel terimler hatalı kullanılmış. Değiştirmek istedim, Superyetkin'i geçemedim.

En başta göze çarpanlar:

  1. Free Software'in tersi proprietary software. Ama proprietary software'i sahipli yazılım diye çevirmek uygun değil. Bu mantığa göre özgür yazılımın sahipsiz yazılım olarak tanımlanması gerekir. Ama özgür yazılım sahipsiz yazılım değildir. Mülkiyet ilişkisi yalnızca A, x'e sahiptir olarak tanımlanmaz. Mülkiyet, A, B'ye karşı x'e sahiptir demektir. Bir diğer deyişle, A, B'nin x'i kullanma biçimini belirler; B'nin x'i nasıl kullanabileceğinin sınırlarını çizer. Özgür yazılım, sahipsiz yazılımdır demek A'nın varlığını inkar etmek demektir. Ama A vardır ve yazılımın kullanım haklarını ilan etmiş, kullanıcıların yazılımı hangi şartlarda kullanabileceğini özgür yazılım lisanslarında yayınlamıştır. A, kamu çıkarları adına GPL ile farklı bir mülkiyet ilişkisine karar vermiştir. Yeni mülkiyet ilişkisi, A+1, A+2... A+n ilişkisine olanak vermektedir. Özel mülkiyetli yazılımda ise A, x üzerindeki tüm karar verme hakkını kendinde toplar ve B'ye sınırlı haklar verir. A, hep tek başına A olarak kalmayı arzular. Kısacası, özgür yazılımın karşıtına sahipli yazılım demek kavramsal olarak yanlıştır.
  2. "Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük, yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir, ekonomik boyutu ile değil." yazılmış. Eğer denildiği gibi yazılımın kullanım hakları ile ilgili olsaydı IBM, Google, Oracle vb şirketlerin hayır için özgür yazılıma yakın durduğunu düşünürdük. Özgür yazılım, tam da ekonomi ile ilgilidir. Ekonomi, üretim, tüketim, değişim ve dolaşımı kapsar. Burada vurgulanmak istenen özgür yazılımın ücretle ilgili olmadığıdır (free kelimesi yüzünden bu hatırlatmayı sık yaparlar), ama ifade yanlıştır.
  3. Özgürlükleri keyfi olarak 1, 2, 3, 4 diye sıralayamazsınız. Sıralama 0, 1, 2 ve 3'tür. Bunun neden böyle olduğu, wikipedia'da güzelce açıklanmış: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Free_software , https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zero-based_numbering

Özgür Yazılım, bilişim teknolojileri tarihinin en önemli konularından biridir. Konuya bilimsel yaklaşıldığında, dallanıp budaklanır ve kişiyi bilişim teknolojilerinin dünü, bugünü ve geleceği hakkında aydınlatır.

Ama yukarıda da belirttiğim gibi özgür yazılım eksik ve yanlış bilgilerle buraya hapsedilmiş gibi.

Özgür Yazılım'ın ilkeleri[kaynağı değiştir]

0 numaralı özgürlük: Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü.

1 numaralı özgürlük : Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü. Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için ön koşuldur.

2 numaralı özgürlük : Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz.

3 numaralı özgürlük : Değiştirilmiş sürümlerinizin kopyalarını dağıtma özgürlüğü. Böylece değişikliklerinizden yararlanması için tüm topluma bir şans vermiş olursunuz. Kaynak koduna erişmek, bunun için bir ön koşuldur.

Benim önerim

0 için : Herhangi bir amaç için istediğiniz yazılımı istediğiniz kadar çalıştırma özgürlüğünü elde etmek

1 için : İstediğiniz amaca yönelik çalıştırmak istediğiniz programla ne istiyorsanız onu yapmak için programın kaynak kodundan başlayarak onun nasıl çalıştığını bilme ve onu değiştirebilme özgürlüğü

2 için : Elinizde bildiğiniz kaynak kodu da olan programı dağıtabilme özgürlüğü

3 için : Elinizde kaynak kodu olan eseri yeniden dağıtma ile ve değiştirilmiş kopyaları da dağıtabilme özgürlüğü ancak kaynak kodu da birlikte sunma gerekliliği ki bu da diğer kullanıcılarınn özgürlüğüne saygı duymak demektir

Ben günlük dilde böyle anlatırdım

Mert Gör 03.17, 16 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla