İçeriğe atla

Tartışma:Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dernekler taraf tutmak için kurulduğu gibi belirli bir ideolojik çizgiyi savunan bir örgütü yahut akımı kendi kavramları, değerlendirmeleri ile sunmaktan daha doğru birşey yoktur. Bu ansiklopedik yaklaşıma uygun bir tavırdır ve birçok maddede görülşebileceği üzere Vikipedi ilkelerine de aykırı değildir.

Özgür-Der 28 Şubat Süreci ile ilgili bu şekilde düşünüyorken, biz onun fikrine müdahale edip bu metni değiştirirsek, aktarıcı bir ansiklopedik tavır ile mi hareket etmiş oluruz yoksa kendi kafamızdaki şablonu maddeye yamamış mı oluruz? Değiştirelim değiştirmesine de, yeni hali acaba bizim görüşümüzü mü daha çok yansıtacak yoksa ansiklopedik bir bakışla Özgür-Der'in kendi görüşünü mü? Bu hali mi madde hakkında bilgi almak isteyen okuyucuya madde hakkında daha doğru fikir sunuyor yoksa bizim zorlama değişikliğimiz mi sunacak?

Örneğin modern bir ansiklopedide Hitler'i kendi kavramlarını aktarmadan örneğin Yahudilerle ilgili fikirlerini alıntılamadan nasıl anlatabiliriz? Ya da Yahudi Soykırımından bahsetmek taraf tutmak sayılmalı mı? Radikal avantgardist sanatçıların önde gelen bir tanınmış artistin eserlerini "bir çöp olarak gördüğünü" aktarmak ile taraf tutmuş mu oluruz acaba? Aksine bu, olayı kendi bağlamı içerisinde sunmaktır.

Türkiye'de ve dünyada ne yazık ki gelişen şöyle bir mantık var: Birşeyin varlığından bahsetmek bile taraf tutmak olarak yaftalanıyor! Bu anlayışla birileri " Ermeni Soykırımı " kavramının anılmasını bile ağır bir suç sayıyor; öteki ise yasa ile bunun tersinin anılmasını tarafgirlik sayıp suçluyor. Örneğin güncel bir örnek olarak birileri Türkiye'de Başörtüsü Yasağı ndan hiç bahsetmiyor, üç maymunu oynuyor. Birşeyin adını anmıyorsak o şey ortadan kalkmıyor, sadece biz gözlerimizi kapamış oluyoruz... Bu zihniyet özgür tartışmaya engel bir durum... ---- LostHighwaymesaj 18:44, 23 Ekim 2006 (UTC)

Dernekler taraf tutmak için kurulur... ---- kharoonmesaj 04:17, 18 Şubat 2006 (UTC)

Bir yerde haklısınız, fakat en azından burada maddenin yazı dili daha ansiklopedik ve tarafsız olabilir. (Örneğin "28 Şubat Post-modern askeri darbesi" ifadesi yerine "28 şubat olayları" veya benzeri bir ifade anlatım dili olarak daha tarafsız olabilir gibi geliyor bana. Saygılarımla...Renegade 10:04, 18 Şubat 2006 (UTC)