Tartışma:Çocuk gelin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çocuk evliliği diye bir maddemiz varmış. ayrı bir madde olarak mı bıraksak, oraya mı eklemlesek? --kibele 09:22, 20 Kasım 2016 (UTC)

Eklenmeli diye düşünüyorum. Ayrı madde olacak kadar farklı içerik barındıramayacaklar gibi.--RapsarEfendim? 10:03, 20 Kasım 2016 (UTC)
aslında barındırır ve o maddenin alt maddesi olabilir. çünkü konunun 'kız çocuk' tarafına özel bir kavram. ama geliştirilmesi gerekiyor tabii. başak ne der acaba bu konuda? @Basak --kibele 10:53, 20 Kasım 2016 (UTC)
Hmmm, "çocuk evliliği", on sekiz yaşın altında yapılan evlilik, "çocuk gelin" ise evlenen kız çocuğuna verilen ad değil mi?. Çocuk gelinler hakkında çocuk evliliği maddesindeki içerikten farklı olarak, ansiklopedi maddesi olacak nitelikte içerik yer alabilir mi? Şöyle bir academia.edu'da çocuk gelin hakkında makalelere bakındım; evet içerik yazılabilir sanırım. Üzerinde çalışmaya başlayınca şekillenir ayrı bir madde mi olmalı, çocuk evliliğinin alt maddesi mi olmalı. Önümüzdeki iki hafta içinde buna bakabilirim..--Başak (mesaj) 13:43, 20 Kasım 2016 (UTC)
ben de o makaleleri gördüğüm için olabilir diye düşünmüştüm @Basak. teşekkürler. --kibele 15:50, 20 Kasım 2016 (UTC)
İçine girince deryalar kadar geniş bir konu. Aslında inceleyince "çocuk evliliği" olgusu ile "çocuk gelin" olgusunun aynı anlamda kullanıldıklarını, bu iki ifadenin birbirinin yerine geçebildiğini gördüm, yani tek madde olarak da düzenlenebilir. Ama ayrı kalsın, bence bu kadar geniş konunun farklı yönleri, farklı maddelerde ele alınıp daha iyi işlenir. O düşünceyle çocuk-gelin maddesini genişlettim. Çocuk evliliği maddesinde konu kültürel bir mesele olarak ele alınmış (çok daha fazla araştırılıp geliştirilmesi gerekiyor, o ayrı); çocuk gelin maddesinde ise çocuk evliliklerinin kadın sağlığı, kadın istismarı konusunda etkileri, sonuçlarına yer verilmeli bence. Sağlık konusuna hiç girmedim; çocuk gelinlerde cinsel hastalıklar, gebelikte ölüm oranları, intihar eğilimi vb. konular ile ilgili araştırmalar var. Özellikle bu konularda bilgi ile genişletilmeli diye düşünüyorum @Kibele, @Rapsar. --Başak (mesaj) 11:31, 21 Kasım 2016 (UTC)

Kalp kalbe karşıymış[kaynağı değiştir]

Bu maddenin açıldığına sevindim, teşekkürler. Dün bu maddenin yeni açılmış halini gördüm. Aklımdan "Yahu asıl çocuk evliliği maddesi yapılmalı" diye geçirdim. (Bakmayı da unuttum, şimdi baktım; meğer varmış.) Sonra bu maddenin yazarı da onu farkedip birleştirsek mi diye sordu. Şimdi öteki maddeyi şöyle bir hızla okudum, "Müslümanlar ve Yahudiler" üzerinden ele almış konuyu, genellikle "Hıristiyanlık" maddeleri yazmayı seven bir "eski" kullanıcı. ("Eski" dememe bakmayın, hala aramızda o. Zira misyonunun henüz tamamlanmamış olduğuna inanıyor.) Ha, bunlara bakarken bir de haber: "Fransa 16 yaş altı evlilikleri yasaklamayı öngörüyor(muş)!" Eminim hepsi Yahudi veya Müslüman çocuklarıdır... Neyse, nereye varmak istediğimi ben de unuttum. Belki de bazen klavyenin seni götürdüğü yere gitmek daha doğru. Sonuç olarak söylemek istediğim, birleştirelim, ayıralım, tekrar birleştirelim, ama maddelerimizi "tarafsız ve nesnel" bir dil ve içerik ile yazalım. Her zaman. Aramıza karışmış (diğer maddeden söz ediyorum) "sürekli bir taraftakilerin öbür taraftakilerden daha iyi veya üstün olduğunu kanıtlamaya çalışan, işi, gücü, ajandası, programı bu olan "kuklanıcı"lara aman vermeyelim. Yoksa maddeler birleşmiş, ayrılmış, çok önemli değil. Gönüller bir olsun yeter. --E4024 (mesaj) 08:32, 21 Kasım 2016 (UTC)