Tariyel Valiyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tariyel Valiyev
Kendi dilinde adıTariyel Təyyar oğlu Vəliyev
Doğum24 Şubat 1944(1944-02-24)
İmişli rayonu, Azerbaycan
Ölüm24 Nisan 2014 (70 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
MilliyetAzerbaycanlı
Vatandaşlık Sovyetler Birliği
 Azerbaycan
MeslekFilm yönetmeni
Çocuk(lar)Vüqar Valiyev
İlqar Valiyev
Elmar Valiyev

Vəliyev Tariyel Təyyar oğlu, Azeri televizyon yönetmeni, Azerbaycan Devlet Televizyonu "edebi-drama programları" baş yönetmeni, Azerbaycan Cumhuriyeti emektar sanat işçisi Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi'nin "Televizyon yönetmeni" bölüm başkanı, profesör.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tariyel Valiyev 24 Şubat 1944'te İmişli rayonunda doğdu. Orta öğrenimini Bakü'de 172 sayılı okulda, yüksek öğrenimini Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ve LDTMK Akademisi'nde aldı. 1967'de Azerbaycan Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Komitesi'nde radyo yönetmeni olarak çalışmaya başladı ve 1972'den ömrünün sonuna kadar televizyon yönetmeni olarak çalıştı. Yıllar boyunca birçok televizyon programı, belgesel, devlet etkinliği ve tatil programının yönetmenliğini yaptı. Azerbaycan televizyon alanındaki ilk seri olan Aslan Qəhrəmanovun "Səni axtarıram", "Bağışla", "Səndən xəbərsiz" üçlemesinin yapımcısıdır. Yönetmen başlangıçta sadece ilk filmi yapmayı planlamıştı, ancak "Səni axtarıram"un yayınlanmasından sonra birçok izleyici AzTV'ye aralıksız mektuplar yazdı ve böylece ikinci bölüm "Bağışla" çekildi. Aynı şey tekrar oldu ve seyirciler Elçinlə (Yaşar Nuri) Gülnarın (Firəngiz Mütəllimova) ile yeniden bir araya gelmek istedi. Böylece üçüncü bölüm "Səndən xəbəriz" çekildi. Arka arkaya Bir-birinin ardınca İsi Məlikzadənin "Qaranquş yuvası", Seyid Hüseynin "Gənclik macərası", Əzizə Əhmədovanın "Pəncərədə işıq", İlyas Əfəndiyevin "Sən həmişə mənimləsən", Mar Bayciyevin "Duel", Anarın "Ötən ilin son gecəsi", "Evləri köndələn yar", Vaqif Səmədoğlunun "Yaşıl eynəkli adam-1" dizilerini çekti. Ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in iktidara gelişinin 30. yıldönümüne özel "Xalqa həsr olunmuş ömür" televizyon yayınının, Kurtuluş Günü'ne adanmış "Kurtuluş Günü" ve "Heydər Əliyev-75", "Əbədiyyət" programlarının, "Ata" klibi (müziği ve icrası Niyamaddin Musayev, sözleri Fikret Goja'ya ait), Yeni Yıl ve Novruz tatil programlarının yönetmeniydi.[1]

1988'den beri [2] pedagojik faaliyetlerde bulundu, Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi'nde öğretmen olarak çalıştı ve daha sonra "Sinematografi" bölümünün başkanı olarak çalıştı. Daha sonra üniversitede "Televizyon Yönetmenliği" bölümü kuruldu. 2007 yılından itibaren Tariyel Valiyev daire başkanlığına atanmıştır. Hayatının son günlerine kadar bu bölümde çalıştı ve profesördü. Tariyel Valiyev, yüksek kültüre sahip bir hocaydı. Yetiştirdiği öğrenciler günümüzde Azerbaycan'da çeşitli kanallarda yönetmen, kameraman, sunucu, baş yönetmen gibi pozisyonlarda çalışmaktadır.

Tariyel Valiyev 24 Nisan 2012'de Bakü'de öldü.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tariyel Vəliyevin xatirəsinə həsr olunmuş tədbir keçiriləcək". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  2. ^ "Səda - Tariyel Vəliyevin Xatirə Gecəsi (25.02.2016)". 11 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]