Tarık Tolunay

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarık Tolunay, (d. 1970 İstanbul) Türk çizer. 1989 Oğuz Aral Gırgır'ının son kuşağından bir çizerdir.

1970'te İstanbul'da doğdu. 1989'da Dokuz Eylül Üniversitesi Grafik bölümüne girdi. Aynı yıl Gırgır dergisine çizimlerini götürüp Oğuz Aral'a gösterdi, bu dergide çizerlik yapmaya başladı.[1]

Karikatür, çizgi roman, storyboard, illüstrasyon ve animasyon alanlarında çalışmıştır. 2017 yılında yayınladığı "Fractal Istanbul" isimli illüstratif İstanbul haritası sosyal medyada oldukça tartışıldı. 2019 yılında "Haydarpaşa Panorama" isimli haritayı yayınladı. Ardından 2020 yılında Fractal İstanbul - Pandemi isimli çalışmasını duyurdu. Bu çalışmalar minyatür, gravür şehir haritaları ve günümüz oyun görsellerinin bir karması olarak yeni bir yaklaşımı temsil ettiler. Çizer, aynı zamanda toplumsal duyarlılığının bir gereği olarak Cumhuriyet Gazetesi, NuSe Davası ve Gezi Davası gibi tarihsel devalarda mahkeme ressamlığı yapmış ve çizgileri ile bu tarihsel davaları kayıt altına almıştır. Çalışmalarını serbest "Kentçizer" olarak sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çırağından ustalarına bir anı yazısı". Ters Dergi. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021.