Tapiroidea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tapiroid sayfasından yönlendirildi)
Tapiroidea
Yaşadığı dönem aralığı: 56-0 myö
Eosen-Günümüz[1] 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Perissodactyla
Klad: Ceratomorpha
Üst familya: Tapiroidea
Gill, 1872[2]
Alt gruplar
Metne bakınız.

Tapiroidea, modern tapiri içeren bir tek toynaklı üst ailesidir. Üst ailenin üyeleri, kısa, kavrayıcı burunları olan, kabaca domuz benzeri şekilli, küçükten büyüğe otobur memelilerdir. En yakın akrabaları, atlar ve gergedanlar da dahil olmak üzere diğer tek toynaklılardır. Taksonomik olarak, gergedan üst ailesi Rhinocerotoidea ile birlikte Ceratomorpha alt takımına yerleştirilirler. Tapiroidea'nın ilk üyeleri 55 milyon yıl önce Erken Eosen'de ortaya çıktı.

Evrim ve Doğa tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Homogalax tapirinus, bir tapiromorf

Heptodon gibi ilk tapiridler erken Eosen'de ortaya çıktı.[3] Modern formlara çok benziyorlardı, ancak yaklaşık yarısı büyüklüğündeydiler ve hortumları yoktu. İlk gerçek tapirler, Oligosen'de ortaya çıktı ve Miyosen döneminde, Miotapirus gibi cinsler, mevcut türler için neredeyse ayırt edilemezdi. Asya ve Amerikan tapirlerinin yaklaşık 20 ila 30 milyon yıl önce ayrıldığına ve tapirlerin Kuzey Amerika ve Orta Amerika'dan yaklaşık 3 milyon yıl önce Great American Interchange'in bir parçası olarak Güney Amerika'ya göç ettiğine inanılıyor.[4] Tarihlerinin çoğu için tapirler kuzey yarımküreye yayılmış ve 10.000 yıl kadar kısa bir süre önce soyu tükenmiştir.[5]

Ayrıca bazı bilim adamları tarafından tapirin Hyracotherium'dan (bir palaeothere ) evrimleşmiş olabileceği düşünülmektedir.[6]

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tapiroidea". www.mindat.org. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Tapiroidea". fossilworks.org. 
  3. ^ Ballenger, L. and P. Myers. 2001. Family Tapiridae 13 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (On-line), Animal Diversity Web. Accessed November 22, 2007.
  4. ^ Ashley, M.V., Norman, J.E. and Stross, L.: "Phylogenetic analysis of the perissodactylan family tapiridae using mitochondrial cytochrome c oxidase (COII) sequences." Mammal Evolution. 3:315-326, 1996.
  5. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. s. 261. ISBN 1-84028-152-9. 
  6. ^ "Florida Museum of Natural History Fact Page". 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021.