Taketani Mitsuo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taketani Mitsuo
Taketani, oğluyla birlikte 1949'da
Kendi dilinde adı武谷 三男
Doğum2 Ekim 1911(1911-10-02)
Ōmuta, Japan imparatorluğu
Ölüm22 Nisan 2000 (88 yaşında)
MilliyetJapon
İşverenTokai Üniversitesi
Osaka Üniversitesi
Kyoto Üniversitesi

Taketani Mitsuo (武谷 三男, 2 Ekim 1911 – 22 Nisan 2000), önde gelen bir Japon fizikçi ve Marksisttir. Bilimsel Gelişimin Üç Aşaması Doktrini'ni (Doctrine of the Three Stages of Scientific Development) 1936'da yayımladı. Bu, bilim felsefesine Japonların ilk katkısıydı.

Marksist dergi Sekai Bunka'ya (Dünya Kültürü) yaptığı katkılardan sonra 1938'de hapse atıldı. Ancak Yoshio Nishina'nın müdahalesinin ardından profesörü Hideki Yukava'nın gözetiminde serbest bırakıldı.[1]

Bilimsel Gelişimin Üç Aşaması Doktrini[değiştir | kaynağı değiştir]

Taketani, Fenomen, Töz ve Öz üçlüsüyle Hegel'in diyalektik teorisini uyguladı. Mezon keşfini geliştirirken Yukawa ile birlikte çalıştıktan sonra, bunu yeni bir madde örneği olarak kullandı.[2] Meslektaşı ve çalışma arkadaşı Shoichi Sakata ile Taketani, üç aşamalı teori olarak bilinen Marksist bir bilim felsefesi geliştirdi.[1] Teoriye göre bilim, rolünün deneyimlerimizi tanımlamak olduğu olağanüstü bir aşamadan başlar. Daha sonra bilim, deneyim nesnelerini ne tür bir tözün oluşturabileceğini ve ayrıca töz aşaması adını verdiği yapının ne olabileceğini sorar. Ancak daha sonra, hem tözün hem de fenomenin özü sorununun, önceki iki aşamanın sentezi olan temel aşama olarak ortaya çıktığını savunur. İşlem daha sonra daha yüksek bir seviyede tekrarlanan benzer bir döngü ile tekrarlanır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b "A History of Nobel Physicists from Wartime Japan". Scientific American (İngilizce). Scientific American. 23 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 
  2. ^ a b "Uchii Lecture". philsci-archive.pitt.edu. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 
Genel