Takekurabe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Takekurabe (Japoncaたけくらべ; çev.'Kıyaslanmak'), "Büyümek" ve "Çocuk Oyunu" şeklinde çevrilen ünlü Japon Meiji dönemi yazarı Ichiyō Higuchi'ye ait roman biridir. İlk basımını 1985-96 yılları arasında tamamlanmıştır.

Tokyo'nun Meiji dönemindeki bir kenar mahallesi olan Ryusenji-Cho ve orada yalnızca dört ay içerisinde büyümek zorunda kalan bir avuç genç tasvir edilmektedir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokyo'nun Shitaya Ryūsenji-chō semtinde, bir grup genç kendilerini aile mesleklerini üstlenirken ve çocukken sahip oldukları özgürlüğü kaybederken bulurlar. Ana karakterler arasında budist bir rahibin oğlu olan 15 yaşındaki Nobu (Shinnyo olarak da anılır) ve Daikokuya genelevinde yaşayan bir ailenin kızı olan 14 yaşındaki Midori yer alır.Midori'nin ablası Omaki oldukça ünlü bir geyşadır. Diğer karakterler, "arka sokaklar çetesinin" lideri zorba Chōkichi ve yerel tefecinin iyi eğitimli oğlu, rakibi "Ana sokak çetesinin" lideri ve Midori'nin en iyi arkadaşı Shōta'dır. Midori, utangaçlığını ona karşı küçümseyici bir davranışın arkasına saklanan Nobu'ya ilgi duymaya başlar ve bunu reddeder. Daha sonra çeteler arasında bir kavga olur. Midori'nin Chōkichi tarafından küçük düşürülür ve mahallesindeki kibar bir çocuk kavga sırasında dövülmüştür. Chōkichi, Nobu ile alakadar olduğundan sorumluluğu Nobu'ya atar. Ōtori'deki güzel günlerinin sonunda, Midori, ablası gibi bir geyşa olmaya hazırlanır ve Nobu, babasının ayak izlerini takip ederek bir keşiş olma yolunda ilerler.

Basım[değiştir | kaynağı değiştir]

Higuchi'nin romanı ilk olarak Ocak 1895 ile Ocak 1896 arasında Bungakkai Dergisinde yedi bölüm halinde basılmaya başlanmıştır.[1]

İngilizceye çeviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takekurabe 1930'da WM Bickerton tarafından Growing Heights (Kıyaslanmak), 1956'da Edward Seidensticker tarafından Growing Up (Büyümek) ve 1981'de Robert Lyons Danly tarafından Child's Play (Çocuk Oyunu) olarak İngilizceye çevrildi[1] Teenagers Vying for Tops başlığı altında bir çeviri, kaynağa bağlı olarak 1953 veya 1960'ta Seizo Nobunaga tarafından sağlandı.[1][2]

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Takekurabe[5] ve animasyonlu bir versiyon (Central Park Media tarafından Kuzey Amerika'da Growing Up olarak yayınlandı) dahil olmak üzere, Japon televizyonu için defalarca uyarlandı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c In the Shade of Spring Leaves: The Life and Writings of Higuchi Ichiyō, A Woman of Letters in Meiji Japan. New York: W.W. Norton & Co. 1992. ISBN 978-0-393-30913-3. 
  2. ^ "Takekurabe (Teenagers vying for tops); Nigorie (In the gutter)". Universiteitsbibliotheek Gent. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  3. ^ "たけくらべ (Takekurabe, 1924)". Japanese Movie Database (Japonca). 1 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  4. ^ "たけくらべ (Takekurabe, 1924)". Kinenote (Japonca). 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  5. ^ "たけくらべ (Takekurabe)". TV Drama Database (Japonca). 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  6. ^ "New Video Releases". Central Park Media. 8 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021.