Türkiye'de kriket

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'de kriket, yeni gelişmekte olan küçük bir spordur.

Dünyanın en eski kriket kulüplerinden biri olan Güney Afrika merkezli Ottoman CC, 1882 yılında Osmanlı öğrencileri tarafından kuruldu. Türkiye'de kriketin oynanmaya başlanması ise yakın bir tarihe dayanmaktadır.[1] Daha önceki geçici turnuvaların ardından 2004 yılında Türkiye için resmi bir ulusal kriket ligi kuruldu. Spor, Ankara'daki Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan Pakistanlı öğrenciler tarafından tanıtıldı. 2009 yılına gelindiğinde Ankara'da beş, İstanbul'da bir takımdan oluşan ulusal lig, yerli Türk oyunculara yayılmaya başladı.[2] Türkiye erkek ve kadın millî takımları uluslararası şampiyonalara katılmaktadırlar.

Türkiye'de kriketin yönetiminden Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu ile Türkiye Kriket sorumludur. Türkiye aynı zamanda 2017 yılından bu yana Uluslararası Kriket Konseyi'nin ortak üyesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Durmuş Genç; Ömer Kundakçı (2 Ekim 2022). "Türkiye, kriket sporunda dünyada söz sahibi olmak istiyor". Anadolu Ajansı. 7 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  2. ^ Luke, Will (30 Ağustos 2009). "Welcome to cricket, Turkey". ESPN. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]