Tüberküloz servikal lenfadenit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mycobacterial cervical lymphadenitis
Diğer adlarScrofula, scrophula, struma, the King's evil
Boyundaki skrofula
UzmanlıkBulaşıcı hastalık

Skrofula olarak da bilinen ve tarihsel olarak kralın kötülüğü (İngilizce:king's evil) olarak da bilinen mikobakteriyel servikal lenfadenit hastalığı, tüberküloz ile ilişkili ve tüberküloz olmayan (atipik) mikobakteriler ile ilişkili servikal lenf düğümleri 'nin bir lenfadenit 'tir.

Hastalık[değiştir | kaynağı değiştir]

Skrofula, genellikle lenfadenit olarak bilinen lenf düğümlerindeki bir enfeksiyonun bir sonucu olarak boyundaki lenfadenopati için kullanılan terimdir. Tüberküloz veya tüberküloz olmayan mikobakteriler neden olabilir. Erişkinlerdeki skrofula vakalarının yaklaşık %95'ine, çoğunlukla bağışıklığı baskılanmış hastalarda (servikal tüberküloz lenfadenopatinin yaklaşık %50'si) Mycobacterium tuberculosis neden olur. Bağışıklığı yetersiz çocuklarda, skrofulaya genellikle atipik mikobakteriler (Mycobacterium scrofulaceum) ve diğer tüberküloz olmayan mikobakteriler (NTM) neden olur.

Yetişkin vakaların aksine çocuklarda vakaların sadece %8'i tüberkülozdur.[kaynak belirtilmeli]

20. yüzyılın ikinci yarısında tüberkülozun keskin bir şekilde azalmasıyla birlikte, skrofula yetişkinlerde daha az yaygın bir hastalık haline geldi, ancak çocuklarda yaygın olarak kaldı. AIDS'in ortaya çıkmasıyla birlikte, yeniden canlanma göstermiştir ve hastalığın tüm evrelerindeki hastaları etkileyebilir.[1][2]

İşaretler ve semptomlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En olağan işaretler ve belirtiler, boyunda kalıcı olan ve genellikle zamanla büyüyen kronik, ağrısız bir kitlenin görünümüdür. Kitle "soğuk apse" olarak adlandırılır, çünkü eşlik eden yerel renk veya sıcaklık yoktur ve üstteki cilt mor (mavimsi-mor) bir renk alır. NTM enfeksiyonları diğer önemli yapısal semptomlar göstermez, ancak tüberkülozun neden olduğu skrofula genellikle ateş, titreme, halsizlik ve kilo kaybı gibi hastalığın diğer semptomlarına eşlik eder. Hastaların yaklaşık %43'ünde. Lezyon ilerledikçe, cilt kitleye yapışır ve yırtılarak bir sinüs ve açık bir yara oluşturabilir. Bazı hastaların daha önceki zamanlarda yaşadığı ölümcül sonuç, akciğerlerin peynir benzeri bir görünümü ve King's Evil lezyonlarından kaynaklanıyordu. Ayrıca akciğer tüberkülozu ile ilişkiliydi.[3]

Servikal lenfadenite genellikle mikobakterilerin baş bölgesine bir enfeksiyon neden olur. Bu hastalık çok tutarsız; olgularda farklı laboratuvar bulguları olabilir. Bazen hastalık tüberküloz hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, duruma göre tüberküloz veya tüberküloz dışı mikobakterilerin neden olup olmadığını belirlemeniz acildir. Bunun nedeni, tedavinin genellikle ikisi arasında farklılık göstermesidir.[4]

Teşhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanı genellikle kitlenin iğne aspirasyon biyopsisi veya kitlenin eksizyonel biyopsi ve enfeksiyon durumunda lekelenebilir aside dirençli bakterilerin histolojik gösterimi M. tüberküloz (Ziehl–Neelsen boyası) veya spesifik büyüme ve boyama teknikleri kullanılarak NTM kültürü ile gerçekleştirilir.

Patoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Klasik histolojik skrofula, caseating granülomlar ile çok çekirdekli dev hücreler ile granülomatöz iltihapla çevrili merkezi hücresiz nekroz (kangren) (kaslı nekroz) gösterir. Tüberküloz ve tüberküloz dışı lenfadenit morfolojik olarak aynı olmasına rağmen, model bakteriyel lenfadenitin diğer nedenlerinden biraz farklıdır.[5]

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

17. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

King's Evil, 17. yüzyılda tiroid ve lenf düğümleri gibi süngerimsi organlarda kötü kanın pıhtılaşmasından kaynaklandığına inanılan sık görülen bir hastalık olarak biliniyordu. Hipokrat incelemesi, King's Evil'in, dört vücut sıvısının (kan, safra, lenf ve balgam) dengesizliği ile sonuçlanan bir balgam birikiminden kaynaklandığını belirtti.

Mikobakteriyel servikal lenfadenit tedavisi öncelikle çevredeki yumuşak dokuyu ve/veya anormal kitleyi çıkarmak için küçük insizyonlardan oluşuyordu. 18. yüzyıla kadar birçok doktor hastalığı tedavi etmenin tek yolunun kraliyet ailesinin bir üyesi tarafından dokunulmak olduğunu düşünüyordu. Hem Fransa'da hem de İngiltere'de, hastalığı tedavi etmek için kalıtsal mucizevi bir güce sahip olduğu düşünülen krallar, enfekte insan kalabalığına dokundu. "Dokunmalar" Fransa'da Phillip I (1060-1108) ve İngiltere'de Henry I (1100-1135) saltanatı ile başladı. Güçlü krallar ve kraliyet ailesi üyeleri tarafından yapılan bu halk iyileştirme eylemi, "Kralın Kötülüğü" takma adını teşvik etti.[6] After the touching, the sovereign presented the afflicted with an angel on a gold-plated coin that was to be hung around the infected person by a ribbon. This was used as a way of warding off the disease. This coin could have weighed as much as 5 grams and was considered a touch piece of great value.[7]

Kraliyet dokunuşu ve cerrahi olarak çıkarma kullanılan tek iyileştirme yöntemleri değildi: "Scrophularia nodosa" (yaygın adı: "Figwort"), etkilenenlerin şişmiş lenf düğümlerine benzeyen nodüler köklere sahiptir ve İmzalar Doktrini'ne göre hastalığın tedavisinde yararlı olduğu düşünülüyordu - Bitki, etkilenen kişinin boynuna asılır - ve aslında Figwort, aslında iltihabı, tahrişi ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilecek kimyasallar içerir.[8]

20. yüzyıldan günümüze[değiştir | kaynağı değiştir]

Tedaviler büyük ölçüde enfeksiyonun türüne bağlıdır. Skrofula'nın cerrahi kesisi M. tuberculosis enfeksiyonları için iyi sonuçlanmaz ve yüksek oranda tekrar ve çıban (İngilizce:fistula) oluşumuna sahiptir. Ayrıca cerrahi, hastalığı diğer organlara da yayabilir. En iyi yaklaşım, antibiyotikler ile geleneksel tüberküloz tedavisi kullanmaktır. Tüberkülozun (ve inaktif menenjitin) kokteyl-ilaç tedavisi rifampisin ile pirazinamid, izoniazid, ethambutol ve streptomisin ("PIERS") içerir. Bununla birlikte, NTM'nin neden olduğu skrofula, ameliyat'a iyi yanıt verir ancak genellikle antibiyotiklere dirençlidir. Etkilenen düğümler ya tekrarlanan aspirasyon, küretaj ya da tam eksizyon (sonraki prosedürde risk ile birlikte, genellikle hoş olmayan yara izine, yüz siniri hasarına veya her ikisine neden olur) ile çıkarılabilir.

Özellikle kesi ve drenaj, aspirasyon biyopsisi ve kemoterapi gibi tüberküloz dışı mikobakteriyel enfeksiyonlarla ilgili birçok farklı tedavi edici seçenek mevcuttur. Tüm bu yöntemlerin hastalığın tedavisiyle sonuçlandığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, farklı tedaviler iyileşme yolunda farklı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerden bazıları fasiyal sinir yaralanmasını ve yara izini içerir. Tedavi sürecinizi her hastaya göre ayarlamanız ve geçmişlerini ve enfeksiyon şiddetini dikkate almanız önemlidir.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Moazzez AH, Alvi A (April 1998). "Head and neck manifestations of AIDS in adults". American Family Physician. 57 (8): 1813-22. PMID 9575321. 
  2. ^ Sun L, Zhang L, Yang K, Chen XM, Chen JM, Xiao J, Zhao HX, Ma ZY, Qi LM, Wang P (Mart 2020). "Analysis of the causes of cervical lymphadenopathy using fine-needle aspiration cytology combining cell block in Chinese patients with and without HIV infection". BMC Infectious Diseases. 20 (1): 224. doi:10.1186/s12879-020-4951-x. PMC 7071630 $2. PMID 32171271. 
  3. ^ Duarte GI, Chuaqui FC (April 2016). "[History of scrofula: from humoral dyscrasia to consumption]". Revista Medica De Chile. 144 (4): 503-7. doi:10.4067/S0034-98872016000400012Özgürce erişilebilir. PMID 27401383. 
  4. ^ Bayazit YA, Bayazit N, Namiduru M (2004). "Mycobacterial cervical lymphadenitis". ORL; Journal for Oto-Rhino-Laryngology and Its Related Specialties. 66 (5): 275-80. doi:10.1159/000081125Özgürce erişilebilir. PMID 15583442. 
  5. ^ Rosado FG, Stratton CW, Mosse CA (November 2011). "Clinicopathologic correlation of epidemiologic and histopathologic features of pediatric bacterial lymphadenitis" 4 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Arch Pathol Lab Med. 135(11):1490–93. DOI:10.5858/arpa.2010-0581-OA. Şablon:Pmid.
  6. ^ Sturdy DJ (1992). "The Royal Touch in England". European Monarchy: Its Evolution and Practice from Roman Antiquity to Modern Times. Franz Steiner Verlag. s. 190. ISBN 3515062335. 
  7. ^ "Gold coin used in the ceremony of touching for the king's evil". BL.uk. The British Library. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  8. ^ Furdell EL (2001). The royal doctors, 1485-1714 : medical personnel at the Tudor and Stuart courts. Rochester, N.Y.: University of Rochester Press. s. 190. ISBN 978-1-58046-051-4. 
  9. ^ Mandell DL, Wald ER, Michaels MG, Dohar JE (March 2003). "Management of nontuberculous mycobacterial cervical lymphadenitis". Archives of Otolaryngology–Head & Neck Surgery. 129 (3): 341-4. doi:10.1001/archotol.129.3.341Özgürce erişilebilir. PMID 12622546.