Sultamisilin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sultamisilin, ampisilin ve beta-laktamaz inhibitörü sulbaktam'ın metilen grubu aracılığı ile bağlandığı bir çifte esterdir.

Moleküler ağırlığı 594.7'dir. Bu kombinasyondaki bakterisit eleman olan ampisilin, benzil penisilin gibi, çoğalma döneminde bulunan duyarlı mikroorganizmalara karşı etkili olur. Ampisilin birçok gram-pozitif ve gram-negatif, aerobik ve anaerobik mikroorganizmaya karşı geniş spektrumlu bakterisit aktivite gösterir. Ampisilin beta-laktamaz enzimi ile parçalandığından dolayı bunu üreten mikroorganizmalara karşı aktivite gösteremez.

Etkin olduğu bakteriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gram-pozitif bakteriler : Staphyloccus aureus, Staphyloccus epidermis, Staphyloccus saprophyticus, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans

Gram negatif bakteriler : Haemophillus influenzae, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Providencia stuartii, Providencia rettgeri, Morganella morganii

Anaeroblar : Clostridiu spp. Peptoccus spp., Bacteroides spp.

Farmakolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultamisilin, oral yoldan alındıktan sonra sindirim kanalında emilimi sırasında hidroliz olur ve 1:1 molar oranında sulbaktam ve ampisilin parçalarına ayrışır. Gıdalardan sonra alınması sultamisin sistematik biyoyaralanımını etkilemez.