Mavi ayaklı sümsük kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sula nebouxii sayfasından yönlendirildi)
Mavi ayaklı sümsük kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Suliformes
Familya: Sulidae
(Sümsük kuşugiller)
Cins: Sula
Tür: S. nebouxii
Sula nebouxii
Milne-Edwards, 1882

Dağılımı kırmızı ile gösterilmiştir.

Mavi ayaklı sümsük kuşu[1] (Sula nebouxii), Sulidae familyasından bir kuş türüdür. Perdeli ayakları parlak mavi renklidir.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortalama 81 cm. boyunda ve 1,5 kg. ağırlığındadır. Dişi kuşlar erkeklerden biraz daha büyüktür. Uzun ve sivri uçlu kanatları kahverengidir. Boynu ve kafası beyaz kırçıllı açık kahverengidir. Karnı ve arkası ise beyaz tüylüdür.[2] Gagasının iki yanında ve öne doğru yerleşmiş gözleri geniş bir binoküler görüş sağlar. İris sarı renklidir. Yavruların gagaları ve ayakları siyah renklidir; üzerleri yumuşak beyaz hav tüylerle kaplıdır. Mavi renkli perdeli ayakları soluk turkuvaz rengi ile koyu akuamarin renkleri arasında değişir.

Dağılımı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pasifik Okyanusu'nun doğusunda Kaliforniya'dan Galapagos Adaları ve Peru'ya kadar olan bölgede kıyılarda ve adalarda yaşar.[3]

Alt türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanınan iki alt türü bulunur:

  • Sula nebouxii nebouxii Milne-Edwards, 1882
  • Sula nebouxii excisa Todd, 1948

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ AnaBritannica Genel Kültür Ansiklopedisi Cilt 20. İstanbul. s. 184. 
  2. ^ "Blue-footed Booby - Sula nebouxii". NatureWorks. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2012. 
  3. ^ Zavalaga, Zavalaga; Benvenuti, Silvano; Dall'Antonia, Luigi; Emslie, Steven D. (Nisan 2007). "Diving Behavior of Blue-footed Boobies Sula nebouxii in Northern Peru in Relation to Sex, Body Size and Prey Type" (PDF). Mar Ecol Prog Ser. Cilt 336. ss. 291-303. doi:10.3354/meps336291. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014.