Stroganina

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Masada hazırlanmış stroganina
Yakut bıçağı ile ‘’stroganina’’ yontulması

'Stroganina' (Rusçada 'строганина' , "traşlama" anlamına gelir[1]) ve yerli halk yemeğidir. Kuzey kutup Sibirya'nın çiğ, ince, uzun dilimlenmiş ve dondurulmuş balığından yapılır.[1][2][3] Baykal Gölü civarında yemeğe raskolotka denir.[1] Geleneksel stroganina tatlı su alabalığı ile yapılır[3] Bu Alabalık[4] nelma, muksun, chir ve omul gibi Sibirya kutup sularında bulunur.[5][6] Nadiren, mersin balığı ile yapılır. Bu yemek yerli Sibiryalılar arasında sevilir[7] ve Yakut mutfağında,[8]Eskimo mutfağı, Komi mutfağı ve Yamal mutfağında bulunur. Genellikle votka ile eşleştirilir.[2][9]

Malzemeler ve hazırlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Dondurulmuş balık stroganina nın hazırlanması için kullanılır.[1][10] Stroganina için balık genellikle sonbaharın sonlarına doğru buzda balık avı ile yakalanır.[a]Yerliler balıkları buzdan alır ve yakalanır yakalanmaz balık derhal donar. Geçen günler içinde donmuş parçalar bir kayada parçalanır ve taze donmuş ette buz kristallerini önlemek için tuzla çiğnenir. Balık ince bir şekilde kesilir ve tuzla donmuş olarak yenir. Dondurulmuş balıklar, susuz kalmayı önlemek ve balık etini dondurulmuş bir durumda daha iyi korumak için donmaya yakın buzlu su ile kaplanabilir. Balıkların vücudlarını bükmeden tipik olarak düz bir şekilde dondurulurlar.

Stroganina hazırlanmadan önce, cilt şeritleri arkadan ve karından kuyruktan başa kesilir. Ette dikey kesikler yapılır. Balık sert bir yüzeye baş aşağı yerleştirilir ve derisi yüzülür. İnce balık fileto dilimleri keskin bir bıçak kullanarak vücut boyunca kesilir.[12]Yakut bıçağı 'nın geometrisi, şerit bukleler oluşturacak uzun dilimleri kesmek için en uygun yöntemdir. Dilimleri mümkün olduğunca uzun süre donmuş tutmak için, stroganina hemen metalik olmayan donmuş plakalarda veya buz gibi soğuk kaplarda tuz ve karabiberle servis edilir.[1][3][10][12][13] Hala donmuşken genellikle elle yenir.

Stroganina , havyar gibi, genellikle votka ile tüketilir.[9]

Farklı Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yemeğin bir çeşidi, stroganina ve dondurulmuş taze süt kullanılarak hazırlanan molochnaya stroganina dır.[14]

İsim ayrıca ren geyiği etten "stroganina" ya da uygulanır.[15]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Moskova, Rusya'daki restoran "Stroganina Bar", "stroganina" konusunda uzmanlaşmıştır.[16][17]

[Yakutsk] şehri yerel lezzetleri kutlayan festivaller düzenlemektedir.[18]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Stroganina? The natives fish through ice, and their catch promptly freezes. In days gone by they simply shattered a fish against a rock and chewed the frozen shards with salt. Today the fish is shaved wafer thin and eaten frozen with salt, ..."[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Rasputin Winchell Mikkelson 1997 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Shuster, Simon. "Stroganina: Frozen Sashimi of the Russian Arctic – Roads & Kingdoms". Roads & Kingdoms. 7 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. Stroganina, like caviar, is meant to be consumed with good vodka, as its equal. 
  3. ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Headlines 2014 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Guigon Malenfer 2007 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ Sarasohn, Judy (tester); From Gastronomer Andreas Viestad (14 Mayıs 2008). "Stroganina". Washington Post. Recipe Finder. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. ... a kind of frozen Siberian sashimi 
  6. ^ Sumitra (22 Ocak 2014). "Stroganina – Raw Frozen Fish Served as a Delicacy in Northern Russia – Oddity Central – Collecting Oddities". Oddity Central. 25 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  7. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Motarjemi 2013 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ Bochkarev, Bolot (16 Aralık 2009). "Stroganina, a traditional cold dish in Yakutia". AskYakutia.com. 19 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  9. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Stadling Guillemard 1901 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Ziker 2002 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  11. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; NatGeo 1977 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  12. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Cochrane 1825 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  13. ^ "Stroganina – Authentic Russian Cuisine". 28 Mart 2015. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2016. 
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Goldstein Mintz 2015 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  15. ^ "Stroganina". “Reindeer” company Ltd. lovozero.com. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  16. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Muchnik 2016 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  17. ^ "Stroganina Bar". mydestination.com. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2016. The fishing is done in the wild at – 40C. That's when stroganina making can be totally successful – the fish gets frozen only once on the ice of an arctic river, and it melts only once thereafter – in your mouth after a shot of hard liquor. 
  18. ^ "Festival of stroganina to take place in Yakutsk". Pravda. Pravda.Ru. 12 Haziran 2011. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016.