Spiral: Testere Devam Ediyor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Spiral: Testere Devam Ediyor
YönetmenDarren Lynn Bousman
Yapımcı
Senarist
Oyuncular
MüzikCharlie Clouser
Görüntü yönetmeniJordan Oram
KurguDev Singh
StüdyoTwisted Pictures
DağıtıcıLionsgate
Çıkış tarih(ler)i14 Mayıs 2021 (2021-05-14) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre93 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$20 milyon
Hasılat$40.6 milyon
Önceki filmTestere: Jigsaw Efsanesi
Diğer adlarıTestere 9

Spiral: Testere Devam Ediyor (özgün ad: Spiral), Darren Lynn Bousman tarafından yönetilen ve Josh Stolberg ve Peter Goldfinger tarafından yazılan 2021 Amerikan korku filmidir. Testere film serisinin dokuzuncu filmidir. Filmde Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols ve Samuel L. Jackson rol alıyor ve polisin Jigsaw taklitçi bir katili durdurma çabalarını konu ediyor. Dizinin orijinal yaratıcıları James Wan ve Leigh Whannell'in yanı sıra Rock ve dizinin emektar Kevin Greutert baş yapımcıları olarak görev yapıyor.

Jigsaw'ın 2017'de piyasaya sürülmesinden sonra, Chris Rock'ın korku türüne dalmak istemesiyle başka bir Saw filmiyle ilgili görüşmeler başladı. Jigsaw'u yöneten Spierig Kardeşler, başka bir film için geri dönmekle ilgilendiler, ancak sonunda buna karşı karar verdiler. Proje, Mayıs 2019'da Rock'ın Stolberg ve Goldfinger'ın bir senaryosunu cilalaması ile resmen duyuruldu. Oyuncu kadrosunun geri kalanı Temmuz ayında katıldı ve çekimler o ay ve Ağustos boyunca Toronto'da gerçekleşti.

Başlangıçta Mayıs 2020'de piyasaya sürülmesi planlanan Spiral, COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi ve 14 Mayıs 2021'de Lionsgate tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde sinemalarda yayınlandı. Film, serinin yeni yönünü öven, ancak onu yeniden icat etmede tam olarak başarılı olup olmadığı konusunda bölünmüş olan eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı.[2]

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört Temmuz geçit töreni sırasında, izinli Dedektif Marv Boswick, bir hırsızı kanalizasyon drenaj borusundan aşağı kovalar. Domuz maskesi takan bir figür tarafından arkadan saldırıya uğrayan Boswick, kendisini aktif bir metro tünelinde dili tarafından asılı olarak bulmak için uyanır ve kayıtlı mesajla bir seçim yapılır: dilini yırtıp yaşar ya da bir sonraki tren gelene kadar kalır, öldürür. o. Zamanında tuzaktan kaçamayan Boswick, trene çarpar ve ölür. Ertesi gün, polis Yüzbaşı Angie Garza, Dedektif Ezekiel "Zeke" Banks'e yeni bir ortak, idealist çaylak William Schenk atar. Banks ve Schenk, Boswick'in ölümünü araştırır ve Banks bunun şimdi ölen Jigsaw Killer'a benzediğini fark eder.

Bu arada, birkaç yıl önce Banks'ten gelen bir destek çağrısını görmezden gelen ve neredeyse öldürülmesine neden olan Fitch adında bir cinayet dedektifi kaçırılır ve dolum suyu havzasında elektrik çarpmasını önlemek için parmaklarını koparması gereken bir tuzağa yerleştirilir; o da kaçmayı başaramaz ve ölür. Bazı memurlar, Fitch'le olan geçmişi nedeniyle Banks'in sorumlu olabileceğinden şüphelenmeye başlar. Daha sonra istasyona bir domuz kuklası ve içinde Schenk'in dövmeli derisinin bir parçası olan bir kutu gelir. Kutunun içindeki küçük bir şişe polisi, Banks ve babası emekli şef Marcus Banks'in gidecekleri daha önce bir hobi dükkânı olan bir kasap dükkânına yönlendirir. Ekip geldikten sonra bir teyp ve Schenk olarak tanımlanan derisi yüzülen bir ceset keşfeder. Katilin peşine düşmeye karar veren Marcus, bir depoya gider ve orada kaçırılır. Kısa bir süre sonra, Garza kaçırılır ve karakolun soğuk hava deposunda bir tuzağa yerleştirilir ve burada bir borudan yüzüne sıcak balmumu akmasını durdurmak için omuriliğini bir bıçakla kesmesi gerekir. Bunu başaramaz ve Banks vücudunu keşfettiği için kaynayan sıcak balmumu nedeniyle aldığı yaralardan ölür.

Bir ipucunu kovalarken, Banks yakalanır ve depoda uyanır, yakınlarda bir demir testeresi olan bir boruya kelepçelenir. Kolunu kesmeyi düşünüyor, ancak gevşek bir bobin pimi kullanarak başarılı bir şekilde kaçıyor. Daha sonra, Banks'in işlediği, yerinde zincirlenmiş bir cinayeti ifşa etmesiyle kovulan ve hapsedilen eski ortağı Peter Dunleavy'yi keşfeder. Önünde, ona hızla şarapnel fırlatmak için değiştirilmiş büyük bir cam kırma makinesi var. Bir teyp, Banks'in onu serbest bırakmayı ya da ölüme terk etmeyi seçebileceğini açıklıyor. Banks, Dunleavy'i kurtarmaya çalışsa da anahtarı zamanında alamaz. Başka bir odaya taşınan Banks, daha sonra Boswick'i tünellere çeken hırsızın tenli cesedini kullanarak kendi ölümünü taklit ettiği ortaya çıkan ve baştan beri taklitçi olan Schenk'i bulur. Soyadının aslında Dunleavy'nin kirli bir polis aleyhine tanıklık etmeyi kabul ettiği için vurup öldürdüğü Charlie Emmerson'ın oğlu Emmerson olduğunu açıklıyor. Ayrıca Marcus'un şef olarak görev yaptığı süre boyunca, rüşvetçi memurları (Garza dahil) 8. Madde uyarınca suç sokaklarını daha verimli bir şekilde "temizlemek" için kasten koruduğunu da ortaya koyuyor.

Banks'in bir müttefik olabileceğine inanan William, ona son bir test sunarak Marcus'un havada tutulduğunu ve yavaşça kanının çekildiğini ortaya çıkarır. William 9-1-1'i arar ve bir tetikçi tarafından takip edilen bir sivil olduğunu iddia eder, bu da sevk memurunun bulunduğu yere bir SWAT ekibi göndermesine neden olur. Banks'e tek kartuşlu bir tabanca verir ve ona ya Marcus'u kurtaracak ama William'ın kaçmasına izin verecek bir hedefi vurma ya da William'ı öldürüp babasının kan kaybından ölmesine izin verme seçeneği sunar. Banks, Marcus'u kurtarmak için hedefi vurur, kısıtlamalarının gevşemesine ve onu yere indirmesine neden olur ve ardından Emmerson ile savaşmaya başlar. Kısa bir süre sonra, SWAT ekibi gelir ve yanlışlıkla bir tetik telini tetikler ve Marcus'un kısıtlamalarının onu tekrar yukarı çekmesine neden olur. Hareket, Marcus'un koluna yapıştırılmış bir silahı ortaya çıkarır ve SWAT ekibinin onu tetikçi sanıp öldürmesine yol açar. William kaçarken Banks umutsuzca çığlık atıyor.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki tüm Testere filmlerinde John Kramer / Jigsaw'ı oynayan Tobin Bell, filmde geri dönmedi ve Spiral'i, fiziksel olarak Bell'i içermeyen veya Jigsaw karakterini fotoğraf dışında barındırmayan ilk film haline getirdi. Bousman, filmin katilinin orijinal Jigsaw değil, bir "Jigsaw taklitçisi" olduğunu açıkladı ve Bell'i ikonik rolde yeniden kullanmama niyetini belirtti.[7] Bell, hikâye Billy the Puppet'ın kökenine inerse, Jigsaw olarak geri dönmekle ilgilendiğini ifade etmişti.[8]

Gelecek[değiştir | kaynağı değiştir]

Devam Filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2021'de, Twisted Pictures ile birlikte Testere X adlı bir devam filminin geliştirilmekte olduğu doğrulandı.[9] Ancak Bousman, kendisini ve film yapımcılarını şaşırtan erken bir duyuru olduğunu belirtti. "Spiral'i yapmamız, Testere'nin varlığının sona erdiği anlamına gelmez. Spiral'in burada olması, bir Testere IX olmayacağı anlamına gelmez. Bu, Testere serisinin dokuzuncu filmi değil. Jigsaw'ı takip eden bir Testere IX olabilir. Sanırım Spiral'in nasıl gittiğini ve izleyicilerin bundan sonra ne olacağını belirlemek için nasıl tepki vereceğini görmek için bekliyorlar."[10]

Televizyon Dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2021'de Deadline Hollywood ile yaptığı röportajda Lionsgate Television başkanı Kevin Beggs, Lionsgate TV'nin Mark Burg ve Oren Koules'ün Twisted Television prodüksiyonlarının yanı sıra Spiral'e dayalı bir televizyon dizisi geliştirmek için erken görüşmelerde olduğunu duyurdu.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Spirale L'Heritage De Saw". Metropolitan Filmexport. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2020. 
  2. ^ "Spiral: From the Book of Saw Reviews Say Bloody Reboot Falls Short Of Potential". Screen Rant. 12 Mayıs 2021. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b c Welk, Brian (8 Temmuz 2019). "Samuel L. Jackson Joins Chris Rock's 'Saw' Reboot". TheWrap. 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019. 
  4. ^ Sandwell, Ian (17 Mayıs 2021). "Spiral 2: How Spiral's ending sets up a new Saw movie". Digital Spy. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Spiral: From the Book of Saw". Mongrel Media. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 
  6. ^ "First poster for 'Saw' reboot 'Spiral' is here!". Movie Hole. 5 Şubat 2020. 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  7. ^ Leane, Rob (10 Mayıs 2021). "Exclusive – Spiral director on why they changed the puppet: "There will never be another Jigsaw"". Radio Times. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  8. ^ Leadbeater, Alex (26 Ocak 2018). "Tobin Bell Would Return For 'Saw 9' – And Has A Backstory Idea For It". Screen Rant. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  9. ^ Miska, Brad (8 Nisan 2021). "'SAW' Franchise Targets Milestone Tenth Film as Development is Underway". Bloody Disgusting! (İngilizce). 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  10. ^ Gray, Peter (13 Mayıs 2021). "Interview: Spiral director Darren Lynn Bousman on returning to the Saw franchise". The AU Review (İngilizce). 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  11. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (23 Nisan 2021). "Lionsgate TV's Kevin Beggs Talks Indie Studio's Expansion, Deal Strategy, Covid Impact, 'The Continental' Details & 'Saw' Series Rumors". Deadline (İngilizce). 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]