Spacelab

Vikipedi, özgür ansiklopedi
laboratuvar iç kesitli Spacelab sanatı, 1981
Wubbo Ockels Laboratuvarda, 1985
Merkürik iyodür Spacelab 3'te büyütülen kristaller

Spacelab, ESA tarafından geliştirilen ve Uzay Mekiği tarafından uçurulan belirli uzay uçuşlarında kullanılan yeniden kullanılabilir bir laboratuvardı. Laboratuvar, basınçlı bir modül, basınçsız bir taşıyıcı ve Mekiğin kargo bölmesinde bulunan diğer ilgili donanım dahil olmak üzere birden fazla bileşenden oluşuyordu. Bileşenler, her bir uzay uçuşunun ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli biçimlerde düzenlenmiştir.

Spacelab bileşenleri, bu tür donanım ve görevlerin nasıl çizelgelendiğine bağlı olarak, toplamda yaklaşık 32 Mekik görevinde uçtu. Spacelab, bilim adamlarının Dünya yörüngesinde mikro yerçekiminde deneyler yapmalarına imkan verdi.

Spacelab ile ilişkili çeşitli donanımlar vardı, bu nedenle Avrupalı bilim adamlarının Spacelab yaşanabilir modülünde görevler yaptığı büyük Spacelab program görevleri, diğer Spacelab donanım deneylerini çalıştıran görevler ve Spacelab'ın bazı donanım bileşenlerini kullanan diğer STS görevleri arasında bir ayrım yapılabilir. Spacelab görevlerinin sayısında bazı farklılıklar vardır çünkü kısmen, uçulan Spacelab donanımının miktarı ve her bir görevin doğası bakımından geniş yelpazeli farklı Spacelab görevleri vardır. 1983 ve 1998 arasında en az 22 büyük Spacelab görevi vardı ve Spacelab donanımı bir dizi başka görevde kullanıldı, Spacelab paletlerinden bazıları 2008'e kadar uçtu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Spacelab". ESA. 30 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.