Solanum panduriforme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Solanum panduriforme
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Solanales
Familya: Solanaceae
Cins: Solanum
Tür: S. panduriforme
İkili adlandırma
Solanum panduriforme

Solanum panduriforme, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.[1]

Solanum panduriforme, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından bir bitki türüdür. Domates, patates gibi diğer tanınmış bitkileri de içeren bu familyaya aittir.

Solanum panduriforme, Güney Amerika'da, özellikle de Peru'da doğal olarak bulunan bir bitki türüdür. İspanyolcada "cocona" olarak bilinir ve bazı Güney Amerika ülkelerinde tüketilen bir meyve olarak kullanılır.

Solanum panduriforme, 2-3 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir çalı veya küçük ağaç şeklinde yetişir. Yaprakları oval şekilli ve tüysüzdür. Çiçekleri mor veya beyaz renklidir ve meyveleri genellikle 2–3 cm çapında, yeşilimsi sarı renkli küçük toplar şeklindedir.

Meyvesi, tat olarak domatese benzer ve biraz ekşi bir lezzete sahiptir. Salatalarda, yemeklerde ve içeceklerde kullanılabilir. Ayrıca bazı tıbbi özelliklere sahip olduğu da düşünülmektedir. Örneğin, meyvesinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri olduğu ve cilt sağlığına fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.

Solanum panduriforme, bazı bölgelerde hala doğal olarak yetişen bir bitki türüdür, ancak habitat kaybı ve aşırı toplama nedeniyle tehdit altındadır. Bazı ülkelerde koruma altına alınmıştır ve yetiştirilerek ticari olarak kullanılması teşvik edilmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022.