Siyasi intihar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Siyasi intihar, bir siyasetçinin veya siyasi partinin, geniş çapta destek ve güven kaybederek, oylayan halk tarafından olumsuz olarak görülen veya statükoyu tehdit edebilecek eylemler önererek yaygın destekten düşmesi kavramıdır. Politik intihar işlemi gerçekleştiren bir siyasetçi, dışarıdan gelen halk baskısı (sivil huzursuzluk tehdidi gibi) veya üstlerinden veya meslektaşlarından gelen iç baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalabilir.

Bir siyasi parti olarak bütün, kurulduğu temel değerlerden ve politikalardan büyük ölçüde saparak genel destek kaybedebilir. Örneğin, "tarihteki en uzun intihar notu" ifadesi, Birleşik Krallık İşçi Partisi milletvekili Gerald Kaufman[1] tarafından, parti programı olarak sunulan solcu manifesto olan 1983 tarihli belgeyi tanımlamak için kullanılan bir tabirdir.

Siyasetin doğal olarak ilerlediği, demografik değişikliklerin yaşandığı ve yeni zorlukların ortaya çıktığı bir süreçte politika sapmaları beklenir, ancak temel değerlerden beklenmedik bir şekilde aşırı sapma, temel destekçiler için kabul edilemez olabilir ve ciddi bir kamu güveni kaybına yol açabilir. "Politicide" adlı bir kelime oyunu da bazen kullanılır. Örneğin, 23 Şubat 1996 tarihli The Kansas City Star gazetesinde şöyle denilmektedir: "James, açılış konuşmasını bile tamamlamadan politikasını tamamen yok etti."[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mann, Nyta (14 Temmuz 2003). "Foot's message of hope to left". BBC News. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2008. 
  2. ^ The Kansas City Star quote is the second example of the use politicide as political suicide by the Oxford English Dictionary