Sitozol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sitozol

Sitozol veya hücre içi sıvı, hücrelerin içinde bulunan sıvıdır. Sitoplazmanın sıvı ve sıvıda çözülmüş maddelerinin olduğu kısımdır.[1] Memabranlar ile bölmelere ayrılır. Örneğin; mitokondriyal matris, mitokondriyi birçok bölmeye ayırmaktadır.

Sİtozol çözünmüş iyonlar, küçük moleküller ve proteinler içermektedir. Hücre boyunca heterojendir. Protein kompleksleri ve hücre iskeleti ona yapıyı vermektedir. Bununla birlikte Metabolitleri taşımakta ve hücre içinde sinyalleşmede yer almaktadır.

Sudaki birçok iyon, küçük molekül ve makromolekülden oluşmaktadır. Ancak bu sıvı homojen bir çözelti değildir. Sitozolün yaklaşık %70’i sudur. İnsanlarda pH değeri 7,0 ile 7,4 arasındadır. Hücre büyürken pH seviyesi daha yüksektir. Sitozolde çözünen iyonlar arasında K+, Na+, Cı-, Mg2+, Ca2+ ve bikarbonat bulunmaktadır. Ayrıca amino asitler, proteinler, protein kinaz C ve kalmodulin gibi ozmolarite düzenleyici moleküller içermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brown, Thomas A. (2011). Rapid Review Physiology (İngilizce). Elsevier Health Sciences. s. 2. ISBN 978-0323072601. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]