Sina Kurtuluş Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 

Üst: Göndere çekili Mısır Bayrağı, Taba, Güney Sina, Mısır
Alt: Ekim Savaşı sırasında (7 Ekim 1973) Süveyş Kanalı'nı geçerek Sina Yarımadası'na ilerleyen Mısır araçları

Sina Kurtuluş günü, Mısır'da, Sina topraklarının İsrail işgalinden Mısır egemenliğine geri dönmesini kutlayan resmi bir tatildir.[1] Her yıl 25 Nisan günü, Sina yarımadasının kurtarılmasının yıldönümü olup, 1982 yılında Mısır'ın Sina topraklarını geri aldığı ve son İsrail askerinin 1988 yılında Taba şehrinden çekilişi kutlanır. Bu, 1979 uluslararası barış anlaşmasına ve uzun diplomatik anlaşmazlıkların çözümüne uygun olarak gerçekleşti.[2] Bu günde Mısırlılar, Mısırlı subaylara ve askerlere ve onların Sina'nın işgalden kurtarılmasını sağlayan fedakarlıklarına saygılarını sunarlar. Bu gün aynı zamanda Mısır Kızıldeniz Rivierası'nda Şarm El Şeyh ve Dahab gibi birçok turistik şehre ev sahipliği yapan, hem Mısırlılar hem de yabancı turistler için popüler destinasyonlar olan Sina'nın güzelliğini kutlamaya adanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sinai Liberation Day". Ahram.org.eg. Ahram. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2018. 
  2. ^ "Sinai Liberation Introduction". SIS.gov.eg. Egypt State Information Service. 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2018. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]