Silikon kalıplama

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Silikon kalıplama, kalıp malzemesi olarak silikonun kullanıldığı, kalıplarının döküm yöntemiyle imal edildiği bir üretim yöntemidir. 1970'li yıllardan bu yana düşük adetli seri üretim ve model kopyalama amacıyla kullanılmaktadır. Çok hızlı bir şekilde kalıp üretimi gerçekleştiğinden test amaçlı prototip imalat yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Silikon kalıplar düşük çekme değerleri (%0,1) ve yüksek detay yakalamaları sebebiyle genellikle heykeltıraşların modellediği eserlerin çoğaltılması amacıyla kullanılagelmiştir. Özellikle ters açılı parçaların alçı ve polyester kalıplarla üretilemediği durumlarda esnek silikon malzemesi kolay bir çözüm olmuştur.

Silikon kalıplara çift komponentli plastik malzemeler dökülerek parça üretimi yapılmaktadır. Polyester bu konuda geçmişte yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ancak 80'li yılların sonlarına doğru malzeme teknolojisindeki gelişmelerle birlikte polyester malzemenin yerini teknik özellikleri daha üstün olan poliüretan döküm malzemeleri almaya başlamıştır. Böylece silikon kalıplama yöntemi diğer endüstriyel ürünlerin de üretiminde yer edinme imkânı bulmuştur.

Silikon kalıplama diğer döküm kalıpçılığı yöntemleri gibi öncelikle bir master model imalatı ile başlamaktadır. Master modeller el işçiliği, CNC tezgâhları veya hızlı prototipleme yöntemleriyle üretilebilirler. Eğer kopyalama amacıyla kalıp alıncak ise örnek parça master model olarak kullanılabilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çekme payı:½0,1
  • Parça baskı adedi:20 adet
  • Uygulama alanları:Vakumlu döküm sistemleri
  • Dökülebilir malzemeler:Polyester ve Poliüretan

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Silikon kalıplama hediyelik eşya üretiminde yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ardından test amacıyla üretilen ve saha testlerinde kullanılan prototip imalatı gelmektedir. Otomotiv, savunma sanayi ve beyaz eşya sektörlerinde ürün testlerinde kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]