Sierraceratops

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sierraceratops
Yaşadığı dönem aralığı: 72 myö
Maastrihtiyen 
Yeniden canlandırması
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Takım: Ornithischia
Familya: Ceratopsidae
Alt familya: Chasmosaurinae
Cins: Sierraceratops
Dalman vd., 2021
Tür: S. turneri
İkili adlandırma
Sierraceratops turneri
Dalman vd., 2021

Sierraceratops ("Sierra'nın boynuzlu yüzü" anlamına gelir), ABD, New Mexico'daki Geç Kretase Hall Lake Oluşumu'ndan bir chasmosaurine ceratopsid cinsidir. Cins, kafatası ve iskeletin parçalarını içeren kısmi bir iskeletten bilinen Sierraceratops turneri adlı tek bir türü içerir.[1]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sierraceratops'un, Tyrannosaurus (teropod) ve Alamosaurus (sauropod) ile boyut karşılaştırması

Sierraceratops, orta boy bir boynuzlu dinozordu. Kafatası iki metreden biraz daha kısaydı ve hayvanın uzunluğu 4.5 metre civarındaydı. Diğer chasmosaurinelerle karşılaştırıldığında, nispeten kısa ve sağlam olan, kısa ama ağır kaş boynuzları ve jugal üzerinde uzun bir yanak boynuzu vardı. Fırfırı nispeten uzundu ve oval şekilli bir orta hat çubuğuyla ayrılmış büyük deliklere sahipti.[1]

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Sierraceratops, kısmen fosillerin Geç Maastrihtiyen'e tarihlendiği varsayımına dayanarak, başlangıçta Torosaurus cinsine atıfta bulundu. Daha yakın bir çalışma daha sonra, hayvanın Torosaurus'tan farklı olduğunu, Torosarus'un paryetalde düz bir orta hat çubuğuna sahip olduğunu, Sierraceratops'unkinin ise oval olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, radyometrik tarihler, hayvanın Torosaurus'tan önemli ölçüde daha yaşlı olduğunu ve geç Maastrihtiyen'den ziyade en son Kampaniyen veya erken Maastrihtiyen'e tarihlendiğini göstermektedir.

Dalman ve arkadaşlarının filogenetik analizi Sierraceratops'u, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'ya özgü bir grubun parçası olan Bravoceratops ve Coahuilaceratops'un kardeş taksonu olarak tanımladı.[1] Bu ayrıca, en son Kretase döneminde güney Laramidia'da (Kuzey Amerika'nın batısındaki ada kıta) yüksek düzeyde bir endemizm olduğunu kanıtlıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Dalman (29 Eylül 2021). "Sierraceratops turneri, a new chasmosaurine ceratopsid from the Hall Lake Formation (Upper Cretaceous) of south-central New Mexico". Cretaceous Research (İngilizce): 105034. doi:10.1016/j.cretres.2021.105034. ISSN 0195-6671. 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]