Sherif Gaber

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sherif Gaber
DoğumSherif Gaber Abdelazim Bakr
MeslekYoutuber, Siyasi Aktivist
Tanınma nedeniOrtadoğu'da ateist aktivitelerde bulunarak, İslam'ı eleştirerek, LGBT haklarını destekleyerek Mısır'da tutuklanmak.

Sherif Gaber (Mısır Arapçası: Sherif Gaber Abdelazim Bakr; شريف جابر عبد العظيم بكر) telaffuz edilişi [ʃɪˈɾiːf ˈɡæːbeɾ ʕæbdelʕɑˈzˤiːm bɑkɾ]) 1993 yılında doğmuş, 27 Ekim 2013'te ateist olduğunu açıklamak, üniversite kampüsünde dini aşağılamayla ilgili aktivitelerde bulunmak ve internet üzerinden ateist beyanlarda bulunduğundan dolayı tutuklanmış Mısırlı aktivist ve blog yazarıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaber yıllardır dinleri eleştiren iğneleyici videolar yapmaktadır. Temmuz 2019'a kadar Youtube kanalı 253 binden fazla aboneye ulaştı ve bu onu Mısır'ın en tanınmış din eleştirmenlerinden biri haline getirdi. ''Tanrı Var mıdır'', ''Evrim ve Din Uyumsuzdur'' ve ''Dini Eleştirmek İnsan Hakkıdır'' gibi başlıklı videoları onu hukuki sıkıntıya soktu. Dine küfre karşı Mısır yasasının, Ceza Kanunun 98. Maddesi nihayet tutuklanmasını haklı göstermek için kullanıldı.

Öğretmenle Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaber İsmailiye'deki Süveyş Kanalı Üniversitesinde öğrenci olarak kayıtlıdır. Sınıftaki en iyi öğrencilerden birisi olduğunu fakat eşcinselliği bir günah olarak tanımlayan ve geylerin sokak ortasında çarmıha gerilmesi gerektiğini söyleyen kimya öğretmeniyle sözlü bir tartışmaya girdiğinde bu durumun değiştiğini söyledi.

Tutuklanma ve Mahkeme Davası[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Ekim 2013 tarihinde saat gece üçte, 3 adet devlet güvenlik arabası ve 1 adet ordu aracı Gaber'in evine vardı. Bazı devlet güvenlik görevlileri dairesine girdi. Okul kağıtları, okul belgeleri, kitapları, bilgisayarı, cep telefonu ve parası da dahil olmak üzere bir arama yapıldı ve bütün mal varlığına el koyuldu. Bunun ardından Gaber'i arabaya tıktılar ve onu hapse attılar.

3 Aralık 2013'te, mahkeme Gaber'i 7500 Mısır Lirası karşılığında serbest bırakmayı kabul etti. Ertesi gün serbest bırakıldı fakat mahkeme davası devam ediyordu. Eğitimine devam etmesine izin verildi, ancak öğretmenlerin kasıtlı olarak sınavlardan bırakılmasından şüphelenildi.

16 Şubat 2015'te 22 yaşındayken Gaber suçlu bulundu ve bir yıllık hapis cezasına çarptırıldı. 1000 Mısır Lirası öderse temyize gitmesine izin verildi, ancak bunun yerine saklandı. O zamana kadar rektör üniversiteyi bıraktı ve 'olayı' hatırlamadığını iddia etti.

Saklanma ve Yeniden Tutuklanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaber'in nerede olduğu bilinmiyordu, ancak Gaber hala YouTube'da bilim yanlısı ve insan hakları yanlısı videolar yayınlıyordu.

31 Mart 2018'de Gaber, 31 Mart 2018'de Gaber, yakın bir tutuklanma hakkında bir tweet yayınladı, destekçileri arasında sakin olmaları çağrısı yaptı ve ''dışarı çıktığında videolar yapmaya devam edeceğim, senaryoları hapiste yazacağım'' dedi.

5 Mayıs 2018'de Gaber bir kez daha tutuklandı ve hapse atıldı. Birkaç medya, tutuklanmasını Mart 2018 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Shady Abuzaid adında bir eleştirel video yapımcısın da tutuklandığı geniş çaplı bir tutuklamasıyla ilişkilendirdi.