Shōka Sonjuku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shōka Sonjuku

Shōka Sonjuku (Japonca:松下村塾, ‘Şouka Sonjuku’), Edo Dönemi’nin sonlarında (Bakumatsu dönemi) Chōshū samurayı Yoshida Shōin’in ders verdiği okulun adıdır. Chōshū bölgesindeki Hagi Kalesi’ni çevreleyen Matsumoto köyü (şimdiki Yamaguchi ilindeki Hagi şehri)’nde Shōin’in amcası olan Tamaki Bunnosuke tarafından 1848 yılında kurulmuş olup, Shōin de bu okulda eğitim görmüştür.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōka Sonjuku ahşap, tek katlı bir evde, baştan beri bulunan 8 tatamilik bir oda ve daha sonra Sugi malikesine eklenen 10,5 tatamilik bir ek odadan oluşmaktadır.

1842 yılında Yoshida Shōin’in amcası olan Tamaki Bunnosuke tarafından kendi evinde kurulmuş ve Shōka Sonjuku adı verilmiştir.

Daha sonra Shōin’in diğer amcası Kubo Gorouzaemon okulun adını devralmış, çocuklara ders vermeye başlamıştır. 1857 yılında Bölge okulu Meirinkan’ın başındaki Yoshida Shōin Shōka Sonjuku’yu devralmış, 1858 yılında Shōin tekrar Noyama Hapishanesi’ne gönderildiğinde ise Shōka Sonjuku’nun varlığı sona ermiştir.

Samuray ya da köylü gibi sınıf ayrımları yapmaksızın, her türlü öğrenciye kapılarını açmıştır. Sadece köylüleri ve çiftçileri değil, samurayların altında çalışan Ashigaru’ları ve diğer düşük seviyeli samurayları dahi okula kabul etmeyen Meirinkan’dan bu konuda ayrılır.

Sadece kısa bir dönem ayakta kalabilmiş olmasına rağmen, Sonnō jōi (İmparatoru yücelt, yabancıları kov) ideolojisini benimseyip Kyoto’da faaliyet gösteren, ya da Meiji Restorasyonu ile kurulan yeni hükümette görev alan birçok kişiyi mezun etmiştir. Geride bir öğrenci listesi kalmamış olsa da, yaklaşık 50 öğrencisi olduğu tahmin edilmektedir. Ünlü öğrencileri arasında Sonnō jōi yanlısı, hükümet karşıtı Ishin shishi’nin liderleri sayılan Kusaka Genzui, Yoshida Toshimaro, Irie Kuichi, Terashima Chūzaburō, ve onlar öldükten sonra hükümeti devirmek için yola çıkan ve Chōshū seferine gelen hükümet ordularını yerle bir eden Takasugi Shinsaku gibi isimler vardı. Takasugi Shinsaku ve Kusaka Genzui, “Bilge Takasugi, Becerikli Kusaka” diye ve aynı zamanda “Shōka Sonjuku’nun iki cevheri” diye anılmışlardır. Ayrıca bu ikiliye Yoshida Toshimaro’yu da ekleyip “Shōin’in üç harika öğrencisi” diye, hatta bunlara Irie Kuichi’yi de ekleyip “Shōka Sonjuku’nun Dört Göksel Kralı” diye de anılmışlardır.

Bu isimlerin sonrasında, son öğrenciler olan Itō Hirobumi, Yamagata Aritomo, Shinagawa Yajirō, Yamada Akiyoshi, Nomura Yasushi, Matsumoto Kanae, Okabe Tomitarō Meiji hükûmetinin liderleri olmuşlardır. Diğer öğrenciler arasında, Hagi Ayaklanması’nı başlatan Maebara Issei ve Iida Toshinori, Watanabe Kōzō, Matsuura Shōdō, Mashino Tokumin, Ariyoshi Kumajirō, Tokiyama Naohachi, Komai Masagorō, Nakamura Kiyoo, Tamaki Hikosuke, Iida Shōhaku, Sugiyama Matsusuke, Kubo Seitarō, Ikuta Ryōsuke, Shishido Tamaki gibi isimler de vardı.

Katsura Kogorō (daha sonraki adıyla Kiba Takayoshi) Shōka Sonjuku’da eğitim görmemiştir, ancak Yoshida Shōin Meirinkan’da ders verirken ondan askeri bilimler konusunda eğitim almıştır. Inoue Kaoru da sık sık Shōka Sonjuku’nun öğrencilerinden zannedilse de, Takasugi ve Kusaka ile olan yakınlığına rağmen doğrudan Shōin’den ders almamıştır.

Okulun hocaları arasında Yoshida Shōin’in dışında Tomonaga Yūrin de vardır.

Meiji Restorasyonu’ndan sonra yeniden açıldı ve 1892 yılına kadar devam etti. Hagi şehrindeki Shōin Tapınağı’nda bina restore edilmiş halde bulunmaktadır.

12 Ekim 1922’de “tarihi yer” kategorisine girmiştir. İdaresiyle Shōin Tapınağı ilgilenmektedir.

5 Ocak 2009’da “Kyūshū ve Yamaguchi Bölgelerindeki Modern Endüstriyel Tarihi Yerleri”’nin bir parçası olarak Dünya Mirası geçici listesine girdiği açıklandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]