Serial Experiments Lain

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Serial Experiments Lain
TürSiberpunk, psikolojik gerilim[1]
YaratanYasuyuki Ueda[2]
Anime televizyon dizisi
YönetmenRyūtarō Nakamura
Yapımcı
  • Yasuyuki Ueda
  • Shōjirō Abe
SenaristChiaki J. Konaka
MüzikReichi Nakaido
StüdyoTriangle Staff
Lisans
KanalTV Tokyo
Diğer kanallar
Yayın tarihi 6 Temmuz 1998 28 Eylül 1998
Bölüm sayısı13
Oyun
GeliştiriciPioneer LDC
YayımcıPioneer LDC
TürSimülasyon
PlatformPlayStation
Çıkış tarihi26 Kasım 1998
Manga
The Nightmare of Fabrication
YazarYoshitoshi ABe
Yayın tarihiMayıs 1999

Serial Experiments Lain ("Seri Deneyler Lain"), Triangle Staff tarafından hazırlanan 1998 yapımı bir anime televizyon serisidir. Seri, yönetmenliği Ryūtarō Nakamura, senaryosu Chiaki J. Konaka, yapımcılığı Yasuyuki Ueda, müzikleri Reichi Nakaido ve karakter tasarımları Yoshitoshi ABe tarafından yapılmıştır. Seri, Temmuz-Eylül 1998 tarihleri arasında TV Tokyo'da yayınlandı. Seri, Japonya'nın banliyölerinde yaşayan bir ergen kız olan Lain Iwakura'yı ve onun Wired ismi verilen internete benzer bir küresel iletişim ağı ile olan ilişkisini anlatmaktadır.

Anime, gerçeküstü ve avangard görüntülere sahiptir ve gerçeklik, kimlik ve iletişim gibi felsefi konuları araştırmaktadır.[3] Seri, bilgisayar tarihi, siberpunk ve komplo teorilerinden yaratıcı izler içermektedir. Eleştirmenler ve hayranlar tarafından özgünlüğü, görselleri, atmosferi ve temaları nedeniyle övüldü ve paranoya, sosyal yabancılaşma ve teknolojiye bağımlılıkla dolu bir dünyanın karanlık tasviri, 21. yüzyıl yaşamının içgörüsü olarak kabul edildi. 1998 Japonya Medya Sanatları Festivali'nde Mükemmellik Ödülü'ne layık görülmüştür.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lise öğrencisi bir kız olan Lain Iwakura, garip, içe dönük ve okuldaki yaşıtlarının çoğundan sosyal olarak izole yaşayan bir kızdır. Okulundaki kızların ölü bir öğrenci olan Chisa Yomoda'dan bir e-posta aldığını öğrendikten sonra bir dizi tuhaf olayla karşılaşıp altüst olur ve eski bilgisayarını çıkarır. Aynı mesajı kontrol etmek için Lain, Chisa'yı e-posta yoluyla ona ölmediğini, sadece "fiziksel benliğini terk ettiğini" ve bulduğunu iddia ettiği Wired'ın sanal dünyasının derinliklerinde yaşadığını söylerken bulur. Bu noktadan sonra Lain, bilinç, algı ve gerçekliğin doğası temalarını araştıran bir anlatıda ağın gizemini daha da derinden incelemesini sağlayan bir dizi şifreli ve gerçeküstü olaya kapılır.

PlayStation Oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Animenin birde Playstation için 26 Kasım 1998 senesinde, son bölümün çıkışından 2 ay sonra piyasaya sürülmüş bir oyunu bulunmaktadır. Oyunun, animenin hikâyesiyle doğrudan bir bağlantısı yoktur, ana karakterin dış görünüşlerinde de farklılıklar bulunmaktadır. Oyunda oyuncu, Lain'i kontrol eder. Oyun görsel roman tarzına benzemektedir, oyun genel olarak oyuncunun hikâyeyi birleştirecek parçaları elde etmesi üzerinedir. Oyunun geliştirici firması Pioneer LDC, senaristi; aynı zamanda animeninde senaristi olan, Chiaki J. Konaka'dır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Serial Experiments Lain BD/DVD Box Delayed 4 Months". Anime News Network. 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  2. ^ "FRUiTS October (No.15_1st/Oct./1998)". Cornell Japanese Animation Society. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  3. ^ Napier, Susan J. "When the Machines Stop: Fantasy, Reality, and Terminal Identity in Neon Genesis Evangelion and Serial Experiments Lain". Science Fiction Studies. 29 (88). ss. 418-435. ISSN 0091-7729. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]