Sergey Saltıkov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sergei Saltykov

Kont Sergei Vasilievich Saltykov (Rusça: Сергей Васильевич Салтыков, 1726-1784) Çariçe II. Katerina (Büyük Katerina) Rusya'ya geldikten sonra onun ilk sevgilisi olmuş olan bir Rus saray görevlisidir [Kethüdâ (İngilizce: Chamberlain)].

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltykov'un Çariçe II. Katerina'nın oğlu olan Çar I. Pavel'in biyolojik babası olduğu iddia edilir ve bu, Çariçe II. Katerina'nın anılarında büyük ölçüde vurgulanır.[1][daha iyi kaynak gerekli] Rapor edilir ki Çar I. Pavel “neredeyse kesinlikle [II. Katerina'nın] sevgilisinin çocuğudur”.[2] Ancak Çar I. Pavel, karakter ve görünüş olarak resmî babası olan Çar III. Petro'ya çok benzemiştir.[3] Hırçın ve tıknaz olan Çar III. Petro ile uzun boylu ve yakışıklı olan Sergei Vasilievich Saltykov arasında çok az ortak nokta olduğu söylenir.[4][daha iyi kaynak gerekli] Yine de Çarice II. Katerina, anılarında Saltykov'un erkek kardeşinin “çirkinliğine” dikkat çekmiştir.[5]

Saltykovlar, öne çıkmak konusunda Romanovlar'a rakip çıkmış olan eski bir boyar ailesiydi. Sergei Vasilievich Saltykov, ayrıca ailesinin kadın soyu aracılığıyla Rurikid ve Gediminid hânedanlarının birkaç kolundan ve ilk Romanov Çarı olan Çar I. Mihail'in kız kardeşi Tatiana Feodorovna'nın soyundan gelmekteydi. [kaynak belirtilmeli]

Çariçe Anna İvanovna'nın annesi Çarice Praskovia Saltykova da bu klandan geliyordu; ancak Çarice Praskovia Saltykova'nın mensup olduğu hânedan kolu, Sergei Vasilievich Saltykov'un büyükbabası ile yalnızca uzaktan akrabaydı.

Sergei Vasilievich Saltykov'un karısı olan Matryona Balk, adını Anna Mons ve Willem Mons'un kız kardeşi olan büyükannesi Modesta Mons'tan almıştır. Modesta Mons (Daha çok Rusça adı olan “Matryona” ile bilinir.) 1718'de alenen kırbaçlanmıştır ve Çar I. Petro (Büyük Petro) Modesta Mons'un kardeşi olan Willem Mons'un karısı Çariçe I. Katerina ile ilişkisi olduğunu öğrendikten sonra Willem Mons'u Sibirya'ya sürgün etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dangerous Liaisons. Liena Zagare, The New York Sun, Arts & Letters, Pg. 15. August 18, 2005.
  2. ^ RUSSIA'S OTHELLO Who was Abram Gannibal? For centuries, Alexander Pushkin's great-grandfather – an African slave who became a Russian noble – was thought to be an Abyssinian prince. Only when HughBarnes trekked to Cameroon did the dramatic truth emerge in black and white. Hugh Barnes, The Daily Telegraph (London), Book Section, Pg. 001. July 30, 2005.
  3. ^ Great Catherine: The Life of Catherine the Great, Empress of Russia by Carolly Erickson. Florence King, The American Spectator, Book Review, August 1994.
  4. ^ "Love, Sex And Power In Affairs Of State And Heart", Canberra Times, July 29, 2006.
  5. ^ Montefiore, Sebag, The Prince of Princes: The Life of Potemkin, (St. Martin's Press) New York, NY, 2000.[sayfa belirt]