Selim Özdoğan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selim Özdoğan, 2013

Selim Özdoğan (d. 1971; Mülheim, Köln), Almanca yazan Türkiye kökenli yazar. Die Tochter des Schmieds (2005) adlı romanı Demircinin Kızı (2007) adıyla Türkçeye çevrilmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye kökenli bir ailede dünyaya geldi ve iki dilli olarak büyüdü. Lise (Hölderlin -Gymnasium) öğrenimini tamamladıktan sonra etnoloji, İngilizce ve felsefe okumaya başladı. Fakat eğitimini yarım bıraktı ve 1995’te yazmaya başladı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk eseri olan Es ist so einsam im Sattel, seit das Pferd tot ist (1995) adlı roman,genç bir erkeğin aşk, ayrılık ve hayatla mücadelesini anlatır. Roman kısa zamanda kült kitap haline geldi. Ertesi yıl Özdoğan genç sanatçılara verilen North Rhine-Westphalia Ödülü’ne değer bulundu. Sonraki eserlerinden dolayı da 1999’da Adelbert-von-Chamisso Ödülü aldı.

Özdoğan'ın dördüncü romanı Im Juli (2000; "Temmuzda"), sinema yönetmeni Fatih Akın'ın bir filminin senaryosuna esas oluşturdu. 2005’te yayımlanan Die Tochter des Schmieds adlı romanın konusu Anadolu’da geçer. Roman 2007’de Türkçeye çevrildi ve Demircinin Kızı adıyla yayımlandı. Demircinin Kızı biçim ve içerik açısından diğer romanlarından farklıdır. Fatih Akın’ın iki kuşağın hikâyesi olan Yaşamın Kıyısında adlı filmde, film karakteri Nejat babasına bu kitabı verir.

Özdoğan'ın Zwischen zwei Träumen ("İki Rüya Arasında") adlı kitabı 2010'da Alman Bilimkurgu Ödülü'ne en iyi roman olarak aday gösterildi. Özdoğan, 2016’da Ingeborg Bachmann Yarışmasına davet edildi ve 2017'de Hohenems Edebiyat Ödülü aldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]