Seleksiyon (genetik algoritma)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seleksiyon (seçilim), gelecek nesilleri üretmek için kullanılacak genomların seçildiği genetik algoritma aşamasıdır.

Seçilim süreci genel olarak aşağıdaki gibi gerçeklenebilir:

  1. Uygunluk değerlerine göre her bireyin uygunluk fonksiyonu hesaplanır ve normalize edilir. Buradaki normalize işlemi her bir bireyin uygunluk değerinin nüfustaki uygunluk değerlerinin toplamına bölünmesiyle elde edilir. Böylece nüfustaki tüm uygunluk değerlerinin toplamı 1 eder.
  2. Nüfustaki bireyler uygunluk değerleri azalan şekilde sıralanır.
  3. Bir bireyin kendi uygunluk değeri ile önceki tüm bireylerin uygunluk değerleri toplamı olan birikmiş normalize uygunluk değeri hesaplanır. Son bireyin birikmiş normalize uygunluk değeri 1 olmalıdır, eğer değilse başlangıçtaki normalizasyon işleminde bir sorun olmuştur.
  4. Değeri 0 ile 1 arasında olan rastgele bir R sayısı seçilir.
  5. Birikmiş normalize uygunluk değeri R 'den büyük olan ilk birey seçilir.

Bu işlemin yeterli sayıda birey seçilene kadar tekrarlanmasıyla gerçekleştirilen yönteme oransal uygunluk seçilimi ya da rulet tekerleği seçilimi denir. Hayali bir rulet tekerleği üzerinde her bireyin uygunluk değerine oranla yer kaplayacağı bir düzenek tasavvur edilir, rulet tekerleği her dönüşünde ibrenin denk geldiği birey seçilir. Bireyin rulet tekerleği üzerinde kapladığı alan (uygunluk değeri) ne kadar büyükse seçilme şansı o kadar çoktur.

Eğer bir ibre ve çok kez döndürülen bir düzenek yerine, eşit aralıklarla yerleştirilmiş çok sayıda ibre ve bir kez dönüş içeren bir düzenek tasavvur edilirse, bu yönteme rastgele genel örnekleme denir.

Nüfustan rastgele seçilmiş bireyler arasında birkaç turnuva düzenlenir ve her turnuvanın galibi seçilir, bu yönteme turnuva seçilimi denir.

Bu yöntemlerin yanı sıra sadece uygunluk değeri bir eşik değerinden daha yüksek olan bireylerin dahil olabildiği seçilim yöntemleri de mevcuttur. Elitist seçilim en iyi uygunluk değerine sahip sınırlı sayıdaki bireylerin çaprazlama ve mutasyon işlemlerine dahil edilmeden sonraki nesillere doğrudan aktarılması stratejisidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]