Schmalturm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bovington Tank Müzesi'nde hasar görmüş Schmalturm
Ölçekli Panther F modeli üzerinde Schmalturm taret prototipi

Schmalturm (Almancada "dar kule"), Panther Ausf. F orta tankında kullanılmak üzere tasarlanmış bir tank taretidir[1]. Krupp tarafından Panzer IV orta tankında da kullanılması önerilmiştir[2]. Taretin şekli, Jagdpanzer'lerinkine benzeyen dar bir konik top kalkanına sahip Sovyet T-34 tank taretine benziyordu. Araç üzerindeki ağırlığı en aza indirirken korumayı en üst düzeye çıkarmak için dar bir cepheye sahipti. Standart Panther taretinden hem daha hafif hem de üretimi daha kolaydı. Taret, her iki tarafında küresel çıkıntılara yerleştirilmiş lenslere sahip stereoskopik bir telemetreye sahipti. Schmalturm hiç seri üretime girmemiştir.[3][4]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Rheinmetall konsepti[değiştir | kaynağı değiştir]

Schmalturm, başlangıçta Alman silah sistemleri üreticisiRheinmetall tarafından Panther II'nin kulesinin geliştirimesi sırasında ortaya çıktı. Yeni taret tasarımına "Panther 2 Turm mit schmale Blendenausführung" (dar kalkanlı Panther 2 tareti) adı verildi. Panther II projesi Mayıs 1943'te iptal edilince, Rheinmetall orijinal Panther tanklarının tasarımını değiştirdi. 1944'e gelindiğinde, tasarım çalışmalarında çok az ilerleme kaydedildi ve çizim tahtasının ötesine geçilemedi. Bu sırada, en yeni Panther versiyonu olan Ausf. F'nin tasarım çalışmalarının başlaması ek gereksinimler getirdi. Yeni tasarım, tarete bir telemetrenin dahil edilmesini ve ayrıca nişancı görüşünün bir çatı periskopu ile değiştirilmesini gerektiriyordu. Telemetre, taretin belirdiği çatıda fark edilebilir bir yumru üzerine yerleştirildi. Ancak bunun ötesinde çok az ilerleme kaydedildi ve proje Şubat 1944'te Waffen Prüfen 6 tarafından Daimler-Benz'e devredildi.[3]

Daimler-Benz tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Daimler-Benz, Schmalturm için kendi tasarımlarında Rheinmetall'ın tasarımlarından hiç değilse de çok az yararlandı. Şirket, bir Schmalturm tasarlama ve üretme konusunda Rheinmetall'den çok daha hızlı ilerledi ve 20 Ağustos 1944'e kadar, tamamen işlevsel bir Schmalturm taretini, bir Panther Ausf. G gövdesine yerleştirdi. Ancak taret Panther F için bile asla seri üretime geçemedi.

Savaş sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaştan sonra Müttefikler, Daimler-Benz tasarımı taretlerin iki prototipini de ele geçirdi. Amerikalılar bir tanesine el koydu ve İngilizler diğerini balistik testlerde kullandı. Bu prototip taret şu anda hasarlı halde Bovington Tank Müzesinde sergilenmektedir.

Teknik bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konik şekilli top kalkanına sahip olan Schmalturm tasarımı, Panther'in orijinal taretindeki silindirik şekilli top kalkanının sebep olduğu mermi tuzağının ortadan kaldırılması, daha düşük ağırlıkla taret içi korumasında artış, daha küçük boyutta mürettebatın verimliliğinin korunması gibi temel avantajlara sahipti. Schmalturm'un üretiminde standart Panther taretine göre %30 zaman tasarrufu öngörülmüştür. Stereoskopik telemetrenin eklenmesi, seri üretimin Panther'in orijinal taretine kıyasla daha kolay ve daha ucuz hale getirilmesini sağlıyordu. Daimler-Benz'in tasarımı, bir bütün olarak daha ağır zırha sahip altıgen şekilli bir taret olarak ortaya çıkmıştır. Taretin ön plakası 120 mm kalınlığındayken, top kalkanı kendisine çarpan herhangi bir mermiyi sektirecek şekilde aşırı açılı ve 150 mm kalınlığında konik bir şekle sahipti. Yan duvarların kalınlığı, orijinal tarete göre 45 mm'den 60 mm'ye yükseltildi. Schmalturm'un stereoskopik telemetresi, kulenin her iki tarafına da monte edilmiş çıkmalardan tanınabilirdi. 7,5 cm KwK 42 topu, daha küçük tarete daha iyi oturması için daha kısa bir geri tepme sistemi ile donatıldı ve +20°/-8°'lik yükselme açısı korunarak KwK 44/1 olarak yeniden adlandırıldı.

Kaynakça ve notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jentz (2006).
  2. ^ Spielberger (1997).
  3. ^ a b "Schmalturm Turret - Tank Encyclopedia". www.tanks-encyclopedia.com (İngilizce). 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Panther ultimate evolution – Panther Ausf.F | For the Record". 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 

Alanyazın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Panzer Tracts No. 20-1 Panzerkampfwagen, Sturmgeschuetz, and Jagdpanzer. Panzer Tracts. 2001. ISBN 978-0970840738. 
  • Panzer Tracts No. 5-4 Panzerkampfwagen Panther II and Panther Ausf. F. Panzer Tracts. 2006. ISBN 978-0977164325. 
  • Panzer IV & Its Variants (The Spielberger German Armor & Military Vehicles, Vol. IV). Schiffer. 1997. ISBN 978-0887405150.