Savona (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Savona ili sayfasından yönlendirildi)
Savona ili
Provincia di Savona
Ülkeİtalya İtalya
BölgeLigurya
BaşkentSavona
Komün sayısı69
İdare
 • BaşkanPierangelo Olivieri
Yüzölçümü
 • Toplam1,545 km²
Nüfus
 (30 Haziran 2016)
 • Toplam279,754
 • Yoğunluk180/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodları019, 0182
Plaka koduSV

Savona ili, Kuzey Batı İtalya'da Ligurya bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı Savona şehridir. Savona ili Benito Mussolini hükûmetinin verdiği karara göre Kral II. Vittorio Emanuele'nin 2 Ocak 1927 krallık kararı ile kurulmuştur. İlin alanı 1.545 km² olup bu ile bağlı olan 69 komün bulunur.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Savona ili

Savona ilinin batısında İmperia ili, kuzeyinde hepsi Piyemonte Bölgesinde bulunan Cuneo ili, Asti ili ve Alessandria ili; doğusunda Genova ili ve güneyinde Ligurya Denizi bulunur.

Savona ili vadileri iki önemli dağ silsilesi tarafından şekillendirler. Bunlar Tenda ve Cadibona tepelerinden başlayan Ligurya Denizsel Alpleri ve Ligurya Apeninleridir. Bu tepeler yapraklarını döken ağaçlıklı ormanlarla kaplıdır. Böylece Savona ilinde bulunan ormanlık arazi ilin tüm arazisinin %64 unu kapsamaktadır. Bunun ne kadar yüksek bir oran olduğunu anlamak için İtalya tümü için bu oranın %29 olduğunu bildirmek yeterlidir.

Savona ilinin iklimi tipik sıcak Akdeniz iklimidir. Kışın sahil bölgesinde ortalama ısı çok ılık olup yaklaşık 10 °C dir. Sahil boyunca batıdan doğuya gidildikçe bu biraz azalıp doğudaki İmperia ili ile sınırda ortalama 7/8 °C olur. Yazın ilin her tarafı nispeten sıcaktır ve ortalama ısı Temmuzda 23-25 °C arasındadır. Sahilde tipik Ligurya Denizi iklimine uygun olarak devamlı ılık meltem rüzgarları esmekte olduğu için sahillerde sıcak sıkıntı vermemektedir. Fakat daha içerilere gidildikçe denize yakın olma dolayısıyla yüksek nem haddi ve rüzgarların olmaması yaz sıcaklığını sıkıntılı yapar. Diğer taraftan denize açılan vadilerin yukarı taraflarındaki daha yüksek rakımlı arazilerde özel mikro iklimler hüküm sürmektedir.

Savona ilinde özel statülü 4 dağlık bölge bulunmaktadır. İlde 3 tane bölgesel doğa parkı ve 3 korunan doğa rezervi bulunmaktadır. Özellikle Val ve Varatella Toirano komünlerinde çok sayıda doğal mağaralar bulunmaktadır. Bunlardan en iyi tanınanı "Grotta della Basura" ve "Grotta della Strega" olup bu magralarda çok önemli olarak yontma taş ve cilalı taş medeniyetleri örnekleri arkeologlar tarafından bulunmuştur. İlin bu nitellikleri her yıl çok sayıda turisti ilde bulunan olağandan değişik doğa niteliklerine çekmektedir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Savona ili nüfusu (31.12.2009 itibarıyla) 247.542 kişi olup nüfus yoğunluğu 138,4 kişi/km² dir.

Önemli şehirler ve beldeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Savona ilinin 69 belediyesi bulunmaktadır. Nüfus büyüklüğü (31.12.2009 itibarıyla) sırasına göre ilde bulunan nüfusu yaklaşık 10.000'ı aşkın büyük belediyeler şunlardır.[1]

Belde adı Nüfus
Savona 62.494
Albenga 24.249
Varazze 13.732
Cairo Montenotte 13.714
Loano 11.848
Finale Ligure 11.669
Alassio 11.277
Albisola Superiore 10.595
Pietra Ligure 9.345

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Savona ilinde tarım daha çok meyve ve sebze üretimi üzerinde kesifleştirilmiştir. Limon, şeftali ve kayısı üretimi çok gelişmiştir. Bağcılık ve buna bağlı şarapçılık çok önemlidir ve ilde özellikle sahile yakın bulunan Finale Ligure bölgesi ve Pigato, Rossese ve Vermentino şarapçılıkta çok iyi isim kazanmışlardır. Zeytin bahçeleri ve zeytinyağı üretimi de ileri seviyededir. Savona ilinde tarımın gelişmesine bir neden de Ligurya'da tipik olarak dikçe vadi yamaçlarının taştan duvarlar ile teraslar yaparak tarıma uygunlaştırılmasıdır.

Savona ilinin sahillerinde çok derin tarihi olan balıkçı köyleri bulunmaktadır ve balıkçılık çok önemli bir sektör idi. Fakat 20 yüzyılda Akdeniz balıklarının fazla avcılık dolayısıyla nesillerinin azalması ve hatta bazı türlerin tüketilmesi ve avlanan balıkların küçülmesi dolayısıyla 20. yüzyılda bu sektörde özrellikle küçük köy balıkçılığında büyük bir daralma olmuştur.

İlin vadilerinde sahilde ve kara içlerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık önemlidir. Bu nedenle Savona ilinin ekonomisinde et, süt ve bunların mamüllarinin üretimi önemli rol oynar.

İlin gelişmesi ve Savona limanında ve Vado Ligure'de yenileştirmeler Savona ilinde özellikle il merkezinde sanayi sektörünün büyümesine yol açmıştır. Bu Savona ilinin İtalya bölgeleri arasında sınai bakımdan hızla ilerleyen bir bölge olmasını sağlamıştır. Savona ilinde gemi yapımı önemli bir sanayi sektörüdür. Finale Ligure ve civarındaki beldelerde vadilerde eski uçak yapımı şirketi olan Piago Aero Sanayi ve bunun yan sanayileri çok önemlidir. Bormida vadisi ve Cairo Montenotte'de makine ve petrokimya endüstirileri gelişmiştir. Albissola Marina ve Albisola Süperiore beldelerinde ve civarında seramik eşyalar imalatı gelenekseldir ve günümüzde küçük ve orta çapta yerel imalatçılar bu sektörde önemli rol oynamaktadırler.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: ISTAT 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 31.12.2009)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]