Saturday (Twenty One Pilots şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Saturday"
Scaled and Icy albümünden
Twenty One Pilots single
Yayımlanma18 Mayıs 2021
Kaydedilme2020-2021
TarzSynth-pop
Alternative Rock
Funk
Süre2:52
ŞirketWarner Music Group
Fueled by Ramen
YazarTyler Joseph
YapımcıTyler Joseph
Paul Meany
Greg Kurstin (yrdmc.)
Twenty One Pilots single kronolojisi
"Choker"
(2021)
"Saturday" "The Outside"
(2021)

"Saturday", Amerikalı müzik ikilisi Twenty One Pilots'un altıncı stüdyo albümleri Scaled and Icy'nin (2021) üçüncü single'ı olarak Fueled by Ramen aracılığıyla 18 Mayıs 2021'de yayınlanan bir şarkıdır. İkilinin solisti Tyler Joseph tarafından yazılıp yapımcılığı üstlenilen şarkının ortak yapımcıları Greg Kurstin ve Paul Meany'dir. Şarkının müzik videosu 8 Temmuz 2021'de yayınlandı.

31 Ağustos 2021'de şarkı, ikilinin ABD Alternative Airplay listesinde 1 numaraya yükselen dokuzuncu şarkı oldu.

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının köprüsünde, Tyler Joseph'in karısı Jenna ile bir telefon görüşmesinin ses klibi yer alıyor ve Joseph'i parçanın yaratılmasına devam etmeye teşvik ediyor. Joseph kayıt yaptığını söyledi ve şarkıya tam olarak uyduğuna karar verdi. Jenna, kulağa hoş gelmediği için sesi yeniden kaydetmek istedi, ama Joseph onu şarkıda tutması için ikna etti.[1]

Şarkı, grup üyeleri arasındaki COVID-19 salgını sanal olarak iletişim kurulurken oluşturuldu.[2]

Kompozisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"Saturday", iki dakika elli iki saniye boyunca çalan bir pop[3] ve funk[4] Önceki albümleri Trench ve Blurryface'in temalarının aksine çok iyimser bir şarkı olarak kabul ediliyor. Joseph bir röportajda "bizim durumumuza bir ayna tutup tam karşımızda göründüğü gibi bir kayıt oluşturmak istemediğini" belirterek, "İç karartıcı bir rekorun uygun olduğunu düşünmedim; bana daha çekici gelen kaçış. Kaydın yaratıldığı gerçeklikten neredeyse kopuk hissetmesinin nedeni kasıtlı. Bundan dolayı biraz daha hafif hissettirecek. "[5]

Müzik videosu[değiştir | kaynağı değiştir]

"Saturday"ın yayınlanmasının ardından Twenty One Pilots, şarkının tanıtımını yapmak için bir şarkı sözü videosu yayınladı.[6] 1980'lerin synthwave benzeri görüntülerinin, ağırlıklı olarak pembe, mavi ve sarının yumuşak tonları olan Scaled and Icy renkleriyle eşleştirilmiş tasvirlerini gösteriyor.

Andrew Donoho'nun yönettiği resmi müzik videosu 8 Temmuz 2021'de yayınlandı ve San Diego, Kaliforniya'da çekildi. Filmde, solist Tyler Joseph ve grup arkadaşı Josh Dun, kamera bir partinin verildiği ve ikilinin performans sergilediği iç mekana geçmeden önce, insanlar içeri girerken bir denizaltının tepesinde şarkıyı seslendiriyor. Birkaç dakika sonra, devasa bir deniz ejderhası kasıtlı olarak denizaltına çarparak denizaltının parçalanmasına ve su basmasına neden olurken, konuklar paniğe kapılmış bir haldeyken ikili suya batırılmış performanslarına devam eder. Sonunda grup batan denizaltıdan kaçmayı başarır ve yüzeye çıkar. Klip, deniz ejderhasının ikilinin ve kalan konukların altından yüzmesiyle bitiyor.

Emeği geçenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdakiler Scaled ve Icy'nin notlarından uyarlanmıştır.[7]

Twenty One Pilots

  • Tyler Joseph – vokaller, gitar, bas, orglar, klavyeler, synthesizer, programlama, prodüksiyon
  • Josh Dun – bateri, perküsyon, trampet

Ek Müzisyenler

  • Paul Meany – prodüksiyon, synthesizer
  • Greg Kurstin – prodüksiyon, programlama

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tyler Joseph talks "Saturday" plus a call with Jack Antonoff". Apple Music. 18 Mayıs 2021. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  2. ^ "twenty one pilots drop new single Shy Away, announce upcoming album Scaled And Icy". Kerrang. 18 Mayıs 2021. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Twenty One Pilots' Scaled and Icy is an unengaging puzzle". Financial Times (İngilizce). 21 Mayıs 2021. 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Twenty One Pilots Climb to New Heights With Eye-Popping 'Scaled and Icy' Livestream: Recap". Billboard (İngilizce). 21 Mayıs 2021. 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  5. ^ "twenty one pilots get their dancing shoes on for new single Saturday". Kerrang (İngilizce). 18 Mayıs 2021. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  6. ^ Skinner, Tom (18 Mayıs 2021). "Listen to Twenty One Pilots "paint the town" on upbeat new song 'Saturday'". NME (İngilizce). 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  7. ^ "TWENTY ONE PILOTS ' SCALED AND ICY' (TNSN DVSN)". Tension Division (İngilizce). 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024.