İçeriğe atla

San Miguel de los Fresnos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
San Miguel de los Fresnos apsisi

San Miguel de los Fresnos, Güney İspanya'da Badajoz'da Fregenal de la Sierra'nın 6 kilometre kuzeyinde bulunan MS 7. yüzyıla tarihlenen kilise harabeleridir.

Coğrafi olarak, çevresi 500 ila 1000 m arasında değişen yüksekliklerle Sierra Morena'nın en batı eteklerine gelen bir konumda bulunan San Miguel kilisesi tek nefli Gotik üslupta bir Orta Çağ yapısıdır. Günümüzde arazide görülen kalıntılar da çoğunlukla 14. ve 15. yüzyıllara tekabül eden bu yapıdan gelmektedirler. Güneye bakan ve yine gotik üsluptaki bir yan girişle kiliseye giriş sağlanıyordu.

Vizigot dönemi kalıntıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Vizigot dönemi kilisesinin bir zamanlar üç bölmeli olduğu anlaşılan apsisinden yalnızca merkezi olanı, küremsi yarım kubbesi ile birlikte günümüze ulaşmayı başarmıştır. Apsis yan odaları muhtemelen tonozlar ile örtülüydüler. Kesme blok taşlardan ve harçsız inşa edilmiş olan apsis, aynı El Gatillo de Arriba'da olduğu gibi, atnalı formunda bir planı takip etmektedir. Tek nefli bu kilise, onu ortada kesen bir transept aracılığıyla haç formunu kazanıyordu. Ancak bu transeptin kolları sadece zeminde temel duvarlar olarak günümüze ulaşabilmişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

San Miguel de los Fresnos harabeleri
  • Luis Berrocal Rangel – Rafael Caso Amador, El conjunto monacal visigodo de San Miguel de los Fresnos (Fregenal de la Sierra, Badajoz): Estudio preliminar, Cuadernos de Prehistoria y Arqueología de la Universidad Autónoma de Madrid (CuPAUAM) 1991/18, 299–318
  • A. Arbeiter, Iglesia de San Miguel de los Fresnos, Fregenal de la Sierra, in: P. Mateos Cruz – L. Caballero Zoreda (Hrsg.), Repertorio de arquitectura cristiana en Extremadura. Epoca tardoantigua y altomedieval (Mérida 2003) 49–52