Saman köpek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Saman Köpek (Basitleştirilmiş Çince: 刍狗; Geleneksel Çince: 芻狗; Pinyin: chú gǒu), Antik Çin'de samandan yapılmış, sonbahar bayramlarında kullanılan kukla köpeklere denir. Bu kukla köpekler bayramın en değerli öğesidir. Törenden sonra işi bitince, hiçbir önemi kalmaz ve atılır. "Değerli olmak" insansal dünyaya, "Kullanışlılık" ise doğaya hastır. Çuangzi'nin "Göğün döngüleri" hikâyesindeki anlatımda ise; Törende özenle sarılıp kutuya konan ve değer verilen saman köpek tören bitince işi biter, oradan geçen biri de aşını pişirmek için kırıp yakacak olarak kullanır.

Bu deyim Laozi'nin Dao De Jing adlı eserinin Wang Bi çevirisinde 5. şiirde şöyle geçer. "天地不仁 以萬物為芻狗 - Gök ve Yer insani olmaz, tüm varlıklar saman köpeğidir".[1]

Laozi, doğada her şey nasıl işliyorsa insan ve toplum yaşamının da evrenin ve doğanın bir parçası olarak ona uymasını önerir. Gök ve Yer'in (Kainat) doğal işleyişi ahlaki anlayışlar ya da insansal değerlerle işlemez ve insansal ahlak ve değerlerle anlaşılamaz. Kongzi (Konfüçyüs) ise insan, toplum ve yönetimin insani birtakım değerlerle uyum içinde olabileceğini savunur. Kongzi, aile içinde saygınlık sıralaması ilişkilerinden başlayarak topluma oradan yönetime uzanarak uyumu yakalamaya çalışır.[2] Saman Köpek kavramı bu türden insansal ahlaksal değerlerin, Yer ve Göğ'ü anlamak için önemsizliğini vurgular.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "道德經 - Dao De Jing". Legge. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Mayıs 27, 2022. 
  2. ^ "Confucius, 4. Virtues and Character Formation". Stanford Encyclopedia of Philosophy. 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Mayıs 27, 2022.