SCARA

Vikipedi, özgür ansiklopedi
KUKA tarafından üretilen tipik SCARA robotu
SCARA biçiminin kinematik diyagramı

SCARA bir tür endüstriyel robottur. Kısaltma, Seçici Uyumluluk Montaj Robot Kolu veya Seçici Uyumluluk Eklemli Robot Kolu anlamına gelir.

SCARA'nın paralel eksenli eklem yerleşimi sayesinde, kol XY yönünde biraz uyumludur ancak 'Z' yönünde esnemez dolayısıyla Seçici Uyumludur. Bu birçok montaj işlemi türü için avantajlıdır, örneğin yuvarlak bir pimin yuvarlak bir deliğe sıkışmadan sokulması gibi.

SCARA'nın ikinci özelliği, insan kollarımıza benzeyen eklemli iki bağlantılı kol düzenidir, bu nedenle sıkça kullanılan Eklemli (İngilizce: articulated) terimdir. Bu özellik, kolun sınırlı alanlara uzanmasına ve ardından geri çekilmesine veya "katlanmasına" olanak tanır. Bu, parçaların bir hücreden diğerine aktarılması veya kapalı işlem istasyonlarının yüklenmesi/boşaltılması için avantajlıdır.

SCARA'lar genellikle karşılaştırılabilir Kartezyen robot sistemlerinden daha hızlıdır. Tek ayaklı montajları az yer kaplar ve kolay, engelsiz bir montaj şekli sağlar. Öte yandan, SCARA'lar, karşılaştırılabilir Kartezyen sistemlerden daha pahalı olabilir ve kontrol yazılımı, doğrusal enterpolasyonlu hareketler için ters kinematik gerektirir. Bu yazılım genelde SCARA ile birlikte gelir ve genellikle son kullanıcı için şeffaftır.

Seçici Uygunluk Montaj Robot Kolu veya SCARA, 1981'de Sankyo Seiki, Pentel ve NEC tarafından montaj robotları için tamamen yeni bir kavram olarak sunuldu. Robot, Yamanashi Üniversitesi'nde profesör olan Hiroshi Makino'nun rehberliğinde geliştirildi. Kolu Z ekseninde sert ve XY eksenlerinde bükülebilirdi, bu da XY eksenlerindeki deliklere uyum sağlamasına izin verdi.[1][2]

Animasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak:[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Assembly robot US Pat. 4,341,502 https://docs.google.com/viewer?url=patentimages.storage.googleapis.com/pdfs/US4341502.pdf 7 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ The Extended Arm of Man, A History of the Industrial Robot. 2000. ISBN 91-7736-467-8. 
  3. ^ Computer Aided Graphing and Simulation Tools for AutoCAD users. 1st. Boca Raton, Florida: CRC Press. 2014. ISBN 978-1-4822-5290-3.